Hjelper straffedømte tilbake i samfunnet

Som teamleder for Nettverk arbeid hos tilbakeføringssenteret NES, sørger Magali Hytten for at straffedømte får en best mulig sjanse i samfunnet etter soning.

Magali Hytten foran kaféen Røverkaffe og sykkelverkstedet Red Bike.

Magali Hytten hadde en sterk faglig interesse for lovbrudd, straff og fengsel under studietiden. Hun har med seg utdannelsen hver dag i arbeidet som teamleder for Nettverk arbeid. Foto: Tiril Guttormsen, UiO.

I Tilbakeføringssenteret G26 ligger kaféen Røverkaffe og sykkelverkstedet Red Bike. Dette er to av arbeidstreningsarenaer til Nettverk etter soning, et tiltak i regi av Oslo Røde Kors. Magali Hytten jobber som teamleder for Nettverk arbeid som har som mål å gjøre tidligere straffedømte i stand til å skaffe og beholde en ordinær jobb. 

Deltakerne i Nettverk etter soning har mange og sammensatte behov utover det å komme seg ut i arbeid. Tilbakeføringssenteret er det første av sitt slag og målet har vært å samle de som er viktige for målgruppen på ett sted, i tillegg til å være et sosialt samlingspunkt. Bredden av ressurser, kompetanse og aktiviteter skal møte deres behov.  

– Vi har fokus på at deltakeren skal bygge opp alle aspekter ved sitt liv. De er her i arbeidstrening som en overgang fra å ha sittet i fengsel, men for å lykkes er det viktig å se på andre faktorer enn bare det å komme ut i jobb. Vi jobber derfor med å tilrettelegge for at de kan bygge opp sitt sosiale nettverk, vi snakker om økonomi, fysisk aktivitet og ernæring for å nevne noe, forteller Magali. 

Teamleder med personalansvar

Arbeidsoppgavene til Magali er mange og varierte, og som teamleder har hun både drifts- og personalansvar for alt som har med arbeidsdriften i NES å gjøre. Hun søker blant annet om midler fra ulike legater og stiftelser og jobber for å få arbeidsdriften mer økonomisk bærekraftig. Hun samarbeider med ulike samarbeidspartnere, som for eksempel NAV, og kan bistå deltakerne i dialogen med hjelpeapparatet.  

– Jeg jobber mye med oppfølging, veiledning og personalledelse. En viktig del av jobben er å følge opp og bygge relasjoner både med deltakerne og samarbeidspartnere. Deltakergruppen er liten og samholdet er tett, så det handler like mye om å heie på deltakerne og pushe de videre på veien, forteller Magali.   

– Vi tar imot deltakere som har sittet inne for alle typer dommer. Vi har ingen fysiske sikkerhetstiltak på huset, men gjør en grundig risikovurdering ved inntak av deltakerne. Vi har fokus på fremtid og ikke fortid, så snakk om kriminalitet og hva man har sonet for er noe man ikke spør hverandre om hos oss.  

Interesse for fengselstematikk

Magali fikk øynene opp for kriminologifaget da hun tok 40-gruppe i kriminologi som en del av en bachelorgrad i sosiologi. I sosiologien var det spesielt utenforskap og hvordan man behandler de som faller utenfor samfunnet, som fanget hennes interesse. Etter bachelorgraden falt det derfor naturlig å gå videre med en master i kriminologi, hvor hun fortsatte å studere lovbrudd, straff og fengsel.   

Under masteren ble hun en del av fengselsfangegruppa til professor Thomas Ugelvik. Her fordypet hun seg mer i fengselstematikk: Hvordan reagerer samfunnet på ulike lovbrudd? Hvordan begrunnes straff og hvilke konsekvenser har straff? Fengselstematikk ble også temaet for masteroppgaven hennes Tid i varetekt – en undersøkelse av varetektsinnsattes tidsopplevelse.  

– I masteroppgaven så jeg på hvordan varetektsinnsatte opplever tid, og hvordan opplevelsen av å sitte innesperret i en situasjon med mye usikkerhet og isolasjon preget den enkelte. Utdanningen er med meg hver dag i arbeidet som teamleder, sier Magali.  

Kombinasjon av arbeidserfaring, utdannelse og frivillig arbeid

Veien til NES har kommet som resultat av en sterk faglig interesse for fengsel og straff, og relevant arbeidserfaring. I mange år jobbet hun som frivillig i Røde Kors med Visitortjenester, Nettverk etter soning, Gatemegling og ledet faggruppen for kriminalitet og rus som tillitsvalgt i Landrådet til Røde Kors. Hun har også jobbet som utekontakt med oppsøkende ungdomsarbeid i Bydel Sagene, OT-kontakt og ungdomsveileder i NAV Alna, og på jobbsenter for unge i Bydel Stovner.  

– All frivillig erfaring er viktig, og jeg tror mitt engasjement i Røde Kors er en viktig grunn til at jeg har fått de jobbene jeg har hatt. Som frivillig får man muligheter man ellers ikke får som nyutdannet, så det er verdifull og nyttig erfaring, påpeker hun.   

– Ellers har erfaringen med å jobbe i NAV vært ekstremt nyttig, og noe jeg har brukt i alle jobber siden. De fleste som jobber med mennesker, må forholde seg til NAV på en eller annen måte. 

– Engasjer deg og ta de mulighetene som kommer

Magali har en bred kombinasjon av arbeidserfaring, utdannelse og frivillig arbeid som har gjort at hun har havnet der hun er i dag. Hun presiserer likevel at man ikke må tenke for mye på hvor man vil jobbe, men heller hva man kan tenke seg å jobbe med.  

– Det er så mange muligheter der ute, og mye man enda ikke har oppdaget. Mitt beste tips er å tenke gjennom hva man syns er spennende og hvilke arbeidsoppgaver man ønsker å jobbe med. Hvis du vet at du vil jobbe med mennesker, tenk på hvilken kompetanse du bør bygge opp, og ta en utdannelse og få erfaring som er relevant for dette, forteller Magali.   

– Ønsker du å bli attraktiv på arbeidsmarkedet må du engasjere deg og ta de mulighetene som kommer. Opparbeid deg den kunnskapen den målgruppen du vil jobbe med trenger og ikke tenk at du med en gang skal ha drømmejobben, legger hun til.  

Magali Hytten

Studieprogram: Master i kriminologi
Fullført grad: 2012
Stillingstittel: Teamleder
Arbeidsgiver: Nettverk etter soning

Publisert 8. sep. 2023 09:11 - Sist endret 8. mars 2024 13:21