Forskerliv

Frøja forsker på unge menn i Oslos gater. Jobbtipset hennes er å ha tro på seg selv og å snakke med folk rundt seg - og å ta en kul utdanning: "Jeg føler at KULKOM har gitt meg en verktøykasse som har gjort meg i stand til å legge merke til, forstå og ta stilling til ting som foregår rundt meg på et dypere plan."

Bildet kan inneholde: smil, tekstil, tinning, rosa, lykkelig.

Hva går jobben din ut på?

Jeg jobber som stipendiat ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi her på UiO. For tiden jobber jeg med å planlegge et kvalitativt forskningsprosjekt hvor jeg skal undersøke hvordan sosiale medier spiller inn i og påvirker tradisjonell gate kultur og gatesosialisering blant unge menn i Oslo. Etter hvert kommer vil jeg også å undervise bachelorstudenter i SVMET1010 kvalitativ metode, SOS2305 Avvik, kriminalitet og straff, og SOS3090 kultur og kommunikasjon.

 

Hva er det mest spennende med jobben din?

Det må være å få ta del i et så fargerikt og klokt forskermiljø som finnes her på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS). Og selvfølgelig ha en hands-on tilværelse hvor jeg kan drive frem forskningen min og lære mens jeg går.

 

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?

Det er et gøy spørsmål. Jeg ble ferdig med min bachelor i kultur og kommunikasjon i 2020 og så master i sosiologi i fjor. Nå som PhD-stipendiat fortsetter jeg på mange måter denne utdanningen. Jeg har tatt med meg utrolig mange innsikter fra KULKOM inn i denne jobben – og i livet generelt. Noe av det som er så brukbart og gøy med det vi lærer på KULKOM er jo alle de verktøyene vi etter hvert drar nytte av for å forstå menneskene, kulturene og verden rundt oss bedre. Jeg føler hvert fall at KULKOM har gitt meg en verktøykasse som har gjort meg i stand til å legge merke til, forstå og ta stilling til ting som foregår rundt meg på et dypere plan.

 

Hvordan er en typisk dag på jobben?

Nå om dagen har jeg det ganske rolig på jobb, og det prøver jeg å sette pris på så lenge det varer! Jeg leser mye, deltar på kurs, seminarer og konferanser, jeg skriver en hel del, og drikker mye kaffe. Om litt skal jeg ut i feltet og da vil dagene mine se ganske annerledes ut.

 

Hvordan fikk du jobben?

Jeg fant ut under masterløpet mitt at jeg ønsket å gå videre med forskning. Dette hadde jeg også sagt til flere folk rundt meg her på ISS og ble så tipset om instituttets åpne PhD utlysninger. Jeg søkte derfor på denne rett etter jeg hadde levert masteren min – ikke egentlig i håp om å få den, men som en utfordring jeg trodde jeg kunne lære av. Jeg er likevel utrolig glad for at jeg faktisk fikk jobben!

 

Hva er ditt beste tips til andre studenter som ønsker din type jobb?

Søk! Selv om du kanskje kjenner på imposter-syndrom (sånn som meg og alle andre), ta sjansen, stol på at du er god nok. Snakk også med menneskene du har rundt deg, be om hjelp og kommentarer fra veiledere eller andre her på Universitetet. Det er så mange flinke, flotte folk her som ønsker å være til hjelp, så bruk den poolen med kunnskap som finnes.

Publisert 26. sep. 2023 12:00 - Sist endret 26. sep. 2023 12:07