Teah utvikler IT-systemer for Universitetet i Oslo

Teah McLean jobber som overingeniør der hun før var student; ved UiO.

Teah står i et lyst rom. Lilla genser, står ved siden av en plante.

Teah studerte matematikk ved Universitetet i Oslo. Nå har hun blitt ansatt samme plass. Foto: Aina Louise C. Haukeland, UiO

– Å være overingeniør er en litt generell stillingstittel, forteller Teah.

– Mine arbeidsoppgaver er for det meste utvikling og programmering. Vi utvikler tjenester både for Universitetet i Oslo og andre universiteter i Norge.

En av tjenestene IT-avdelingen ved UiO jobber med er å utvikle en e-valgsportal som for eksempel brukes når det er valg av rektor ved universitetet. I tillegg har de vært med på å utvikle «gjestetjenesten» som brukes til å registrere gjesteforskere. Da får besøkende forskere tilgang til UiOs programvare, e-post og adgangskort til universitetet. Teah er med på å videreutvikle disse og andre systemer. 

Bruker Python til å lage tjenester

I høst har Teah jobbet med å lage en admin-side for en av tjenestene til UiO, som gjør at det blir lettere å søke etter feil i denne tjenesten. Nå har hun begynt på et nytt prosjekt.

– Jeg hjelper til med å utvikle en ny tjeneste som skal gjøre det enkelt å laste opp og få tilgang til forelesninger. Vi har et system for å laste opp forelesningsvideoer, og to systemer med informasjon om studenter og forelesere. Jeg lager en overgang mellom disse systemene, slik at foreleserne og studentene for et gitt emne automatisk skal få tilgang til det emnet.

Når hun skriver kode, bruker hun et webrammeverk som gjør at det ser fint ut på nettsiden til tjenesten. Hun lærte seg programmeringsspråket Python i løpet av studiet, og det kommer godt med i jobben. Likevel er det ikke alltid like enkelt. Spesielt ikke hvis man må endre på systemene.

– Det er ganske store forskjeller mellom å justere på en eksisterende kode og å lage en fra bunnen av. Når vi skal forbedre en eldre kode, må vi noen ganger lese mye før vi finner ut hvor feilen ligger. Det er utfordrende, men det er delvis fordi jeg er ganske ny, legger hun til. 

Detektivarbeid på jobb

Hun får også bryne seg på å lete etter feil når hun har ukevakt.

Teah, smiler, utendørs, vind i håret
Teah trives godt med både programmering, møter med kollegaene og å hjelpe til med feilsøking av IT-tjenestene. Foto: Aina Louise C. Haukeland, UiO
​​​​​

– Vi har en ukevaktordning der vi bytter på å følge med på henvendelser om tjenestene vi tilbyr og har utviklet. Én person har ansvar for å svare, slik at resten av de ansatte kan fortsette med programmeringen.

Ukevaktstjenesten innebærer mye detektivarbeid for å finne svaret på hva som gikk galt i systemene.

– Noen melder inn en feil, som for eksempel at en tjeneste ikke er tilgjengelig. Først må vi spørre hva de som sendte inn gjorde da feilen oppstod og grave etter mer kontekst. Etter hvert finner man ut om problemet skyldes en feil i koden eller for eksempel en nettverksfeil.

– Det varierer hvor mye tid som går med på ukevaktsarbeidet. Rundt starten av semesteret, på høsten og om våren, pleier det å være en del henvendelser. Ellers er det ikke så mange spørsmål, og da blir det mer tid til å jobbe med utvikling. 

Standup hver dag

For at alle på avdelingen skal vite hva kollegaene gjør og trenger hjelp med, har de et stand-up-møte hver morgen. Her snakker alle kollegaene litt om hva de jobber med. Stand-up er et vanlig begrep i IT-bransjen og er ikke det samme som standupkomedie.

– Når vi har stand-up, bruker vi rundt fem minutter på å snakke om hva vi skal gjøre og hva vi kan trenge hjelp med i løpet av dagen. Resten av dagen jobber vi stort sett med egne oppgaver. Det hender også at vi parprogrammerer, altså at to og to jobber på samme oppgave.

Matematikk med informatikk

Valget om å studere matematikk var ikke opplagt da hun gikk på videregående. Først gikk hun et årsstudium i kjemi i USA.

– Det var gøy med kjemi, men jeg syntes det var morsommere med teori enn å være på laben. Matte er teoretisk, derfor prøvde jeg på det i stedet.

Teah flyttet tilbake til Norge og søkte seg inn på bacheloren i teoretisk og anvendt matematikk, som den gang het Matematikk, informatikk og teknologi.

– Jeg visste ikke så mye om hva informatikk var før jeg begynte å studere matte, men underveis fant jeg ut at informatikk er veldig kult. Etter hvert valgte jeg litt flere informatikkfag enn mattefag.

Studiet passet henne så bra at det føltes naturlig å fortsette med en mastergrad i databeregning og anvendt matematikk. 

Jobbtips på studenttreff

Etter å ha fullført mastergraden, ble Teah ansatt i rådgivningsfirmaet Deloitte. Da hun hadde jobbet for firmaet i halvannet år, fikk hun vite om muligheten for å jobbe ved UiOs IT-avdeling.

– Jeg var på et treff for tidligere studenter på Matematisk institutt og møtte en jeg kjente fra studiet. Hun oppfordret meg til å jobbe sammen med henne ved IT-avdelingen. Jeg fulgte med på om det kom noen ledige stillinger, og så dukket denne opp.

Til nå har Teah vært veldig fornøyd med jobben.

– Det føles veldig kult å jobbe for UiO, og jeg trives godt med stemningen på kontoret! 

 

Teah McLean

Alder: 26 år

Bachelorutdanning ved UiO: Bachelor i matematikk, informatikk og teknologi, som nå heter Matematikk: data, modellering og beregninger. 

Masterutdanning ved UiO: Computational Science, studieretning Applied Mathematics and Risk Analysis

Les flere karriereintervjuer med tidligere studenter fra Matematikk: data, modellering og beregninger.

Emneord: Matematikk, informatikk, ingeniør, programmering, python Av Malene Langvik-Hansen
Publisert 24. jan. 2024 08:59 - Sist endret 25. jan. 2024 08:29