Sommerjobb som forsker hos SSB

– Hei, trenger dere noen ekstra folk i sommer? Slik sikret matematikk- og økonomistudenten Arnstein seg sommerjobben innen mikroøkonomi hos Statistisk sentralbyrå (SSB) i sommer. 

Bilde av Arnstein Vestre på jobb på SSB. I biblioteket.

Matematikk- og økonomistudenten Arnstein har brukt sommerferien på å gjøre dataanalyse av nordmenns inntekter. – Takket være programmeringskunnskapene mine, sier han.  

Foto: Martine Ruud / UiO

Sammendrag

  • Arnstein jobber i forskningsavdelingen til SSB og analyserer data om nordmenns inntekter ved å bruke store datasett og kombinere programmeringskompetanse med økonomikunnskap.
  • Som en bachelorstudent i matematikk og økonomi har Arnstein fått en ny og spennende erfaring med forskning gjennom sommerjobben hos SSB.
  • Arnstein anbefaler å være frampå og søke sommerjobber for å få relevant erfaring, og understreker betydningen av å vise relevans og bidrag i søknader.
  • Programmeringsferdigheter er etterspurt kompetanse når bedrifter ansetter, og Arnstein ser det som en stor fordel å kunne programmere i tillegg til å beherske økonometri.

Sammendraget er generert av UiO GPT.

– Jeg jobber i forskningsavdelingen til SSB. Jeg skal bruke enorme datasett til å se på fordelingen av inntekt og formue for innbyggerne i Norge, forteller Arnstein da han møter oss i resepsjonen hos SSB.

Arnstein viser oss inn på kontoret han deler med en annen i sommer, og forteller at han etter noen uker i jobben allerede kommet godt i gang med arbeidsoppgavene han i sommer skulle løse. Han snakker i vei om hva jobben går ut på, samtidig som vi tar med oss en kopp kaffe ut i bibliotekområdet hvor vi setter oss ned for en videre prat. 
– Det var nok kombinasjonen av programmeringskompetanse og økonomikunnskaper  som gjorde at jeg klarte å få en forskningsassistentjobb på bachelornivå, sier Arnstein.  

Fant sommerjobb uten utlysning 

Før sommeren avsluttet Arnstein sitt andre år på bachelorgraden i matematikk og økonomi i UiO. I løpet av de to årene han har studert ved Universitetet i Oslo har han tatt programmeringsfag sammen med matematikk- og økonomifag.  

– Men arbeidsoppgavene hos SSB var helt nye for meg å jobbe med, og det har vært veldig spennende. Jeg får jo en veldig konkret erfaring med forskning som jeg kommer til å ta med meg videre. Jeg føler meg veldig heldig som har hatt denne sommerjobben, det vil jeg bare si med fire streker under svaret.  

– Jeg hadde ikke vært i stand til å gjøre denne jobben i sommer, uten det jeg har lært på studiet. 

– Hvordan gikk du frem for å få jobben? 

– Jeg snakket med noen som anbefalte meg å sende en e-post, og så gjorde jeg det. Jeg var jo på jakt etter en sommerjobb som kunne gi meg relevant erfaring, og så viste det seg at de hadde en ledig plass til meg her på SSB.  

Arnstein tipser om at det lønner seg å være frempå om du ønsker deg en sommerjobb neste år.  

– Du må tørre å få avslag når du søker sommerjobb. Det er punkt en, to og tre. Du må bare sende søknader og selge deg inn uten blygsel. Du må vise hvorfor du er relevant for akkurat den stillingen du søker på. De fleste som ansetter sommerstudenter vil jo ha løst oppgaver for seg, så du må vise at du kan bidra med noe.  

Den ultimate kontorjobben

Når bedrifter ansetter nye folk er ofte programmering en etterspurt kompetanse. Du trenger likevel ikke studere ren informatikk for å lære deg programmering. Arnstein har selv bare hatt to programmeringsfag så langt.   
– Du må kunne økonometri for å jobbe her og det å kunne programmering var en veldig stor fordel for å få denne sommerjobben.  

Han skjønner fort at økonometri ikke er et kjent ord for de fleste, og skynder seg å forklare: 

– Økonometri er statistikk for økonomer, for å si det enkelt.  

Bildet kan inneholde: briller, bokhylle, visjon omsorg, hylle, bok.
Bachelorstudenten Arnstein føler seg heldig som har fått forske seg gjennom sommeren. Foto: Martine Ruud/ UiO

– Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg i sommer? 

– Det er den ultimate kontorjobben. Du kommer inn om morgenen klokken åtte, tar med deg en kopp kaffe og setter deg foran datamaskinen. Jeg pleier å starte dagen med å se over data og åpne dataprogrammet jeg arbeider i, og så er det alltids noen forskningsartikler som må leses, sier han. 

– Det høres jo kanskje litt verdensvant å si det høyt, men det er virkelig de to viktige sidene av det å forske.  

– Hvordan da? 

– Du må undersøke de dataene du har, men du må også forstå det du ser. Da trenger vi å lese hva andre har funnet ut av før, forteller Arnstein mens han ler. At han trives på jobb er lett å se ut ifra hvor ivrig han snakker om sommersysselen. På spørsmål om hva slags artikler det er snakk om, viser det seg at de handler om noe som angår alle i det norske samfunnet: 

– Akkurat nå har jeg for eksempel lest en del om hvordan man kan beregne verdien for den enkelte av offentlige tjenester, som tilbys alle, men som folk bruker i ulik grad. Norge har en generøs velferdsstat som ikke bare gis gjennom pengeoverføringer som trygd og pensjon, men gjennom gratis skole, sykehus og liknende.  

Videre legger Arnstein til at arbeidet han har gjort i sommer for SSB muligens leder opp mot en rapport som vil bli publisert senere. Det er ikke mange som etter andre året på en bachelorgrad kan skryte på seg at de har vært med på å utarbeide en rapport så tidlig i studieløpet, og blir den publisert er det noe han senere kan ha med på CV-en sin når han skal søke jobb etter at han er ferdig utdannet.  

En ganske digg sommer

Selv om august ikke kunne by på det beste været, har Oslo ellers i sommer bydd på mange flotte sommerdager. Arnstein bruker store deler av den varmeste årstiden inne i avkjølte lokaler, men det ser ikke ut til å være et problem.  

– Jeg synes jobben er veldig morsom. Vi jobber med ting som angår folk. Det sier noe om hvordan samfunnet vårt er skrudd sammen og hvordan fordelingen av godene er i samfunnet, og det synes jeg er veldig spennende.  

– Har studiet gjort deg klar for denne jobben? 

– Det er en jobb hvor du må ta nye utfordringer som de kommer. Jeg har ikke lært absolutt alt jeg trenger på studiet, men jeg lærer jo mens jeg jobber i sommer. Sånn er det jo i de fleste jobber. 

– Du må vise hvorfor du er relevant for den stillingen du søker på. De fleste som ansetter sommerstudenter vil jo ha løst oppgaver for seg, så du må vise at du kan bidra med noe. 

– Men jeg hadde ikke vært i stand til å gjøre denne jobben i sommer, uten det jeg har lært på studiet.   

– Hva har vært det beste med sommerjobben? 

– Det har vært morsomt å komme inn i et miljø som driver med forskning og som ønsker å lære mer om verden rundt oss, sier Arnstein. 

– Og så oppdage at jeg kan bidra til dette, men de tingene jeg har lært på Blindern, legger han til.  

Arnstein ler foran hylle med SSB-rapporter
– Du må tåle å få avslag når du søker sommerjobb. Det er punkt en, to og tre. Foto: Martine Ruud/ UiO

Utenom å jobbe i sommer tilbringer Arnstein gjerne fritiden på fjellturer eller i Oslofjorden. Han avslutter med å skryte av Oslo om sommeren.  

– Jeg hadde ryddet denne sommeren for å kunne jobbe, men Oslo om sommeren er jo også ganske digg. Om du kan jobbe en vanlig åttetimers arbeidsdag og så dra ned på Sørenga eller ut på Katten etter jobb for å bade så får du en ganske digg sommer selv om du jobber, avslutter Arnstein før han returnerer til kontoret for å studere inntekten vår videre.
 

Arnstein Vestre

Sommerjobb: Forskningsassistent hos Statistisk sentralbyrå  (SSB)

Studerer ved UiO: Matematikk og økonomi. Denne linja tar ikke lenger opp studenter, men du finner et tilsvarende tilbud under bachelorprogrammet Matematikk: finans, forsikring og økonomi, studieretning Matematikk og økonomi

Alder: 27 år  

Kommer fra: Ålesund

Relevant deltidsjobb: Jobber 50 % som fagutreder i Greenpeace i Norge med det pågående Klimasøksmålet.

Les flere studentintervjuer

Av Martine Ruud
Publisert 19. okt. 2023 16:48 - Sist endret 22. mars 2024 16:59