Per August fikk fete muligheter med matematikk og økonomi

– Studerer du matematikk ved UiO får du et godt studiemiljø preget av delekultur, høyt faglig nivå og brede karrieremuligheter, forteller student Per August, som nettopp har fått superstipendet Aker scholarship. 

Per August utenfor matematikk-byggene på Blindern. Blomster og statuer.

Per August er masterstudent i statistikk ved UiO, og har fått Aker scholarship for å studere ved Cambridge University. Foto: Martine Ruud/UiO

Per August Moen (23) fra Oslo er masterstudent i statistikk, og har tatt bachelorprogrammet i matematikk og økonomi. Ved siden av har han tatt såpass mye programmering at han fikk en bachelorgrad til på kjøpet. 

Nå har han fått en fantastisk mulighet da han i år ble tildelt Aker Scholarship, et svært prestisjefylt stipend.

– Kanskje jeg søker om et års utsettelse på Cambridge-masteren. Det er i så fall ingen krise.

Om Aker Scholarship

  • Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig opprettet sammen med Aker asa stiftelsen bak Aker Scholarship i 2015.
  • Stiftelsen finansierer master- og doktorgradsstudier ved ledende universiteter internasjonalt: Harvard, MIT, Stanford, Caltech, University of Pennsylvania, Oxford, Cambridge, Imperial College og National University of Singapore.
  • Studentene får støtte til hele oppholdet slik at de ikke trenger å ta opp mer studielån.
  • Stipendiatene vurderes gjennom en intervjuprosess av en akademisk komité på åtte personer.
  • Du må være faglig sterk og ha et ønske om å bidra i samfunnet.

Bildet kan inneholde: Tekst, Font, Hvit, Svart, Logo.

Per August er svært fornøyd med hjelpen han har fått fra Aker: – Støtten fra Aker Scholarship er langt mer enn bare økonomisk. De gir råd om hvilke studiesteder du bør søke, og de støtter veldig gjennom hele søknadsprosessen. De setter deg i kontakt med riktige folk, og om nødvendig flyr de deg til studiestedene for å snakke med potensielle veiledere. De er en stor ressurs for stipendiatene sine.

I oktober skulle han etter planen reise til Cambridge for å begynne på master i statistikk ved et av verdens aller beste universiteter, fullfinansiert av Røkkes superstipend. Men koronasituasjonen gir nå utsikter til online-undervisning, hjemmekontor, og lite sosialt liv. 
– Da frister det ikke så veldig å forlate Oslo til fordel for en sånn tilværelse, sukker Per August. – Ting er fortsatt uklart, men kanskje jeg søker om et års utsettelse på Cambridge-masteren. Det er i så fall ingen krise, sier han rolig. 

Valgte studier med hjerte og hode

Da videregående nærmet seg fullført, ble Per August i Oslo for å jobbe et år. Han sonderte utdanningsterrenget, og fant til sin store glede studieprogrammet som kombinerer matematikk og økonomi. Akkurat de fagene han hadde størst faglig interesse for! 

– Jeg synes nå i ettertid at de hadde tenkt smart, de som hadde lagt opp studieløpet for oss.

– Det var mange på kullet som grudde seg til programmeringsbiten vi hadde i første semester, sier Per August mens han legger armene bak hodet. – Jeg slet selv, ass. Vi hadde ikke økonomi det første semesteret, og det var det mange som syntes var rart. Begynner du på studiet nå, er dette endret. Men jeg synes nå i ettertid at de hadde tenkt smart, de som hadde lagt opp løpet for oss. Å kunne programmere er både nyttig og gøy, når du bare kommer over kneika. Og så er det et vanvittig kraftfullt verktøy!

På universitetet kan du velge fag du liker

Året etter oppdaget Per August flere programmeringsemner han hadde lyst til å ta. 

– Det er det som er så fint med universitetet, smiler han. – Det er veldig åpent; du kan egentlig ta hvilke emner du vil. Jeg setter pris på fleksibiliteten.  

Oslogutten oppdaget at han kunne innpasse informatikkemnene i en ny grad, og etter 3 ½ år satt han med to bachelorgrader; én i matematikk og økonomi, og én i matematikk med informatikk. 
Samtidig startet han på en master i statistikk, men oppdaget noen emner i samfunnsøkonomi som ble tilbudt ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO. 

– Med statistikkstudier er karrieremulighetene nærmest uendelige.

Smilende Per i en grønn sofa med en tavle i bakgrunnen
Per August har fått Aker scholarship, men tenker han kanskje blir i Norge og gjør ferdig statistikkmasteren. Foto: Martine Ruud/UiO

– Så nå har jeg fullført førsteåret på to ulike mastergrader, smiler 23-åringen. Han skulle egentlig begynne på nytt med en mastergrad i Cambridge, men blir han i Oslo et år til, tenker han å fullføre mastergraden på UiO før han drar til England. – Det kan jo hende jeg søker PhD i stedet, sier han og klør seg i hodet. – Jeg har lyst til å ta en doktorgrad. Men jeg er ikke sikker på om jeg vil bli i akademia resten av livet. 

– Hva kan du bli med matematikk og statistikk? 

Med statistikk er mulighetene nærmest uendelige. Du kan svitsje mellom å jobbe med klima, helse og økonomi helt uten videre. Data science og maskinlæring er også noe man kan drive med som statistiker. Da har man også et solid teoretisk grunnlag. 

Hvordan er det å studere på UiO? 

– Jeg har hatt det veldig fint som student ved UiO. Studiemiljøet var godt fra begynnelsen av. I Vilhelm Bjerknes’ hus, som er et av mattebyggene på Blindern, er det et åpent arbeidsområde der man kan flytte rundt på pulter. Etter bare et par uker hadde kullet mitt et fast bord der vi satt og jobbet sammen. Folk kom og gikk, men det var liksom basen vår. Det passer veldig godt for alle som liker å sitte sammen og jobbe med fagene. Jeg har tilbrakt utrolig mye tid der, mimrer masterstudenten. 

– Professorene tar virkelig tok undervisningen og utdannelsen vår på alvor. De var bare glade for spørsmål og engasjement. Og det faglige nivået er høyt. 

Per August forteller om et miljø preget av hjelpsomhet og delekultur: 
– Det er ingen spisse albuer. Det er et miljø som er veldig lite konkurransepreget. Vi hjelper hverandre og jobber sammen. Det er veldig lav terskel for å vise hva du har gjort, vise løsningene dine. Det er veldig positivt, slår masterstudenten fast. 

Per i hvit t-skjorte i trappa inne på Blindern
– Det er ingen spisse albuer her. Studiemiljøet er preget av hjelpsomhet, noe som er veldig bra. Foto: Martine Ruud/UiO

Han forteller også at han opplever at studentene ble tatt på alvor av universitetet, og at tilbakemeldingene deres ble lyttet til. 

– Man hører om steder der bachelorstudenter avfeies og nedprioriteres som ubetydelige bøtteknotter, men selv har jeg opplevd at professorer og forelesere virkelig tok undervisningen og utdannelsen vår på alvor. De var bare glade for spørsmål og engasjement. Og det faglige nivået er høyt: jeg kan ikke huske at en foreleser noen gang har gjort en faglig blunder. 

Jobber med økonomiprosjekt om korona

Per August anbefaler å lære seg programmering. Ikke bare er det nyttig; det er gøy, mener han: 

– Å sitte og programmere er blant de få tingene som gjør at jeg helt mister følelsen av tid. Plutselig har det gått to timer helt uten at jeg merket det. 

Selv har han nylig blitt ansatt som forskningsassistent på et koronarelatert forskningsprosjekt ved Collegio Carlo Alberto, en institusjon tilknyttet Universitetet i Torino. De trengte en student som både kan økonomi og programmering.  

– Forskningsprosjektet går ut på å modellere hvordan mennesker under koronaepidemien veier nytten av å jobbe og få lønn mot verdien av å holde seg hjemme. Dette kan gi oss bedre forståelse av smittespredning, men det involverer også svært mye regning. For å kunne bruke modellen er vi nødt til å bruke datamaskin til å gjøre alle beregningene, og det er dette som er min viktigste oppgave i prosjektet.  

Hvem kan studere matematikk? 

Overgangen fra videregående til universitet var ikke så stor, syntes Per August, som forteller at studentene beveget seg gradvis fra R2-nivå til mer fancy og abstrakt matte. 

– Her driver vi ikke med formler – her er vi opptatt av å forstå hvorfor, utbryter matematikkstudenten.

Han mener det viktigste som skal til for å lykkes med matematikk– og statistikkstudier, er interesse for faget. 

– Hvis jeg skulle si noe om hva som er hot innen faget mitt, er det nok maskinlæring og genforskning

– Du må synes at matte er gøy, og du må like å jobbe med statistikk, som er en del av matematikken. Det jeg liker best, er at abstrakte resultater kan brukes til å analysere virkelige situasjoner, enten det handler om å kutte CO2-utslipp i skipsfart eller bildegjenkjenning på Instagram. 

Selv er han veldig faglig motivert, og drives av den store interessen for feltene.

– Hvis jeg skulle si noe om hva som er hot innen faget mitt, er det nok maskinlæring og genforskning. Selv vet jeg ikke helt hva jeg kommer til å jobbe med videre, men det gjør ikke noe. 

Gutten som elsker Oslo

Som masterstudent har han nå leseplass i 11. etasje, med en helt spektakulær utsikt over byen sin. 

Per August på UiO ved statuen av Niels Henrik Abel, en av Norges viktigste matematikere gjennom tidene
– Jeg er veldig glad i Oslo, sier Per August ved siden av statuen av Niels Henrik Abel, Norges viktigste matematiker gjennom tidene. Foto: Martine Ruud/UiO

– Oslo er ikke så veldig annerledes når du blir student i egen by. Byen er byen, smiler Per August. Han ser ikke mørkt på å reise utenlands for å studere, men på spørsmål om han skal hjem igjen etterpå, skrattler han og utbryter: 

– Ja, det kan du være helt sikker på. Jeg er veldig glad i Oslo, og i familien min. Jeg har ikke så lyst til å være borte fra dem lenger enn nødvendig. Oslo er en veldig fin studentby med godt vær og mange muligheter. Siden jeg ikke har bodd andre steder i voksen alder, blir jeg nok litt blind for hvor fint det er her, og hvor mange bra ting Oslo har å by på. Kanskje kommer jeg tilbake og og setter enda mer pris på Oslo enn før jeg dro, avslutter han med et smil.
 

Per August Jarval Moen

Alder: 23 år

Utdanning: Bachelor i Matematikk og økonomi og i Matematikk med informatikk. Tar en mastergrad i statistikk ved UiO

Fra: Oslo
Skole: Elvebakken vgs
Aktuell med: Er tildelt Aker scholarship – muligheten til å ta master ved Cambridge University helt kostnadsfritt.

Relevant deltidsjobb: Forskningsassistent for økonomisk orientert koronaprosjekt 

Les flere intervjuer med realfags- og teknologi-studenter ved UiO

Av Anna Valberg
Publisert 3. juni 2020 10:21 - Sist endret 20. des. 2023 16:28