Audun kapret deltidsjobb i IBM

Muligheten for en relevant deltidsjobb var mye av grunnen til at Audun valgte å studere matematikk ved Universitetet i Oslo. 

Audun sitter i en stol på IBMs hovedkontor i Oslo.

Audun studerer matematikk ved UiO og jobber som utvikler i IBM. Foto: Aina Louise C. Haukeland

– Oslo har ikke så mange IT-studenter relativt til hvor mange som bor her, men det er veldig mange jobber.
 
Jeg møter Audun Hals Butenschøn på Grünerløkka i Oslo, og etter en kort spasertur kommer vi til bygget der IBM holder til. Audun tar meg med inn til stilige fellesarealer der stolene er en blanding av møtestoler og husker. IBM, International Business Machines, regnes som et av verdens største selskaper innenfor datakonsulent- og IT tjenester. 
 
Selv om Audun har mest mattefag i studiet, er programmering også en del av bacheloren. Fagene har gitt ham et fint grunnlag for å få deltidsjobb i et teknologiselskap, men det hjalp også at han har drevet med koding ved siden av studiene.

– Hvordan gikk du frem for å få en slik ekstrajobb innenfor IT?

– Det er en stor bonus å være på et studium som matematikk med informatikk. Videre må du være litt kreativ. Det hjalp å ta mange sertifiseringer. Man tar disse på fritiden. For å få en slik sertifisering må man betale litt, sier Audun. 

En sertifisering kan koste rundt 1 000 kroner med studentrabatt. Når man har tatt nettkurset, melder man seg opp til en eksamen som vil finne sted i et eksamenslokale i Oslo.

Etter å ha tatt sertifiseringene, holdt Audun øynene åpne for ledige stillinger. Da IBM trengte nye deltidsansatte, søkte han og kapret jobben. 

Fra den mest grunnleggende teorien til den nyeste teknologien

Audun var inne på tanken om å studere enten industriell økonomi eller et rent IT-studium. Grunnen til at han valgte matematikk var fascinasjonen for hvor grunnleggende faget er for mye annen kunnskap.

– Jeg tror at matte og statistikk er læren om strukturer og mønstre i sin kanskje reneste form. Et matematiske bevis starter med en hypotese om hvordan en struktur eller et mønster vil oppføre seg, bygget på en rekke antakelser. Deretter tester man hypotesen med tall og symboler. Dette er på mange måter den samme prosessen som brukes når vi står overfor en problemstilling eller prøver å beskrive et fenomen i andre fagområder. Så for folk som meg, hvor det kan være litt kaotisk oppe i hodet, kan mattens regelbundne tenkemåter være veldig hjelpsomme.

En av tingene Audun bruker mattekunnskapene til, er altså å programmere for IBM. Her er han med på å utvikle koder og å lære opp kunder i bruk av teknologien selskapet utvikler. Dagen før vi snakket sammen, var Audun også med på å holde et arrangement om «Trustworthy AI», en satsing hos IBM der selskapet utvikler kunstig intelligens til å bli mer forståelig og gjennomsiktig for kundene.

– Jeg og en annen fra IBM var hovedansvarlige for IBM for arrangementet, og vi hadde ansvar for innholdet. Det var spennende å jobbe med denne tilnærmingen til teknologi, hvor det ikke bare er å sitte med kode, men å sette opp en struktur som gjør at folk kan forstå et komplisert konsept. 

Audun ser til siden og smiler.
I IBM utvikler Audun koder og lærer opp kunder. Han har også vært hovedansvarlig for et arrangement om kunstig intelligens. Foto: Aina Louise C. Haukeland

Et studium som gir mye frihet

Jeg ser meg rundt i IBMs lokaler, og kan ikke unngå å bli imponert over at han har fått jobb her som 20-åring. Dessuten forstår jeg ikke hvordan han har tid til dette ved siden av studiet. Hvor mye tid bruker han på deltidsjobben hver uke?

– Tidsbruken varierer en god del, men det blir raskt mellom 16 og 20 timer. Det er først når du setter deg selv under press, at du tvinges til å endre atferden og blir mer effektiv, sier Audun.

En fordel ved å studere matematikk er at man har frihet til å disponere tiden sin som man vil. Dette var også en av grunnene til at Audun valgte å studere ved Universitetet i Oslo.

– I Oslo har du mer frihet enn du vil få mange andre steder. Du har ofte bare noen få innleveringer, og obligatorisk oppmøte kun på den første forelesningen og på eksamen. Det er mye fleksibilitet, og man kan lære i sitt eget tempo. Det er unikt ved matte. Man kan sitte stille og løse et problem over lengre tid, forteller han.

Hvis man vil være sosial sier Audun at studentgruppen Matematisk Fagutvalg er aktiv og arrangerer sammenkomster, for eksempel spillkvelder. Det er derfor gode muligheter for å finne på noe med andre studenter fra studiet.  

Mange muligheter etter bachelorstudiet

Med mye arbeidserfaring og bare ett år igjen av bacheloren, vurderer Audun flere alternativer for veien videre. UiO har flere ulike masterprogrammer innenfor matematikk, og han vil enten ta en master med fordypningsfag innenfor statistikk og bli aktuar, eller en med mer informatikk eller økonomi. Han vurderer også å jobbe fulltid med utvikling og vente med å ta master. Men først skal han ha sommerferie.

 

Navn: Audun Hals Butenschøn

Alder: 20 år
Studieprogram: Matematikk med informatikk, studieretning Finans, forsikring og risiko
Aktuell med: Deltidsjobb i IBM

Emneord: matematikk, IT i undervisningen, Teknologi innovasjon og kunnskap, karriere, Student, Oslo, IBM Av Malene Langvik-Hansen
Publisert 24. jan. 2024 08:49 - Sist endret 24. jan. 2024 08:58