København, Danmark

"Det første du burde gjøre er å kjøpe deg sykkel! Nyt Københavns utrolige hyggelige uteliv, og spis masse god mat! Danmark er lite, og det er lett å komme seg rundt. Jeg skulle egentlig bare være ett semester, men likte det så godt at jeg fikk utvidet oppholdet."

Navn: Caroline Kooy Tveiten

Sted: Universitet i København, Danmark

Semester: Høst-og vårsemester, modul 4 og 5. (10. og 11. Semester i København)

Høst: Semesterstart: 1. September 2016

Semesterslutt: 7. Januar 2017

Vår: Semesterstart: 9. Januar 2017

Semesterslutt: 23. Juni 2017

Eksamen

Muntlig eksamen i psykiatri, nevrologi og nevrokirurgi (2. Januar).

Skriftlig eksamen i rettsmedisin (29. Januar).

Muntlig eksamen i ØNH (16. Juni).

Muntlig eksamen i Oftalmologi (18. Juni).

Studieopplegg

Første semester bestod av nevrologi og nevrokirurgi, og barne/ung- og voksenpsykiatri. Semesteret er inndelt i disse fire deler delene, med en forelesningsuke før man går ut i praksis på sykehusene (og ulike avdelinger) etterpå. Dette syntes jeg var veldig fint, for da kunne man konsentrere seg om ett fag av gangen. Det er lurt å bruke forelesningsuken til å forberede seg, for man får ikke mye tid til lesing i praksisperioden – og så går man over i neste fag allerede.

Jeg hadde barnepsykiatri først, og ble utplassert på Bispebjerg Hospital, et nydelig sykehus kun en sykkeltur unna sentrum. Det er litt begrenset hva man får gjøre på denne ene praksisuken, det er mest observasjon - men alle var veldig hyggelige og man ble fort en del av ”teamet”.

Man havner enten på nevrologisk eller  nevrokirurgisk avdeling i nevro-fagene. Jeg fikk nevrologi på Bispebjerg. Her har man tre uker praksis hvor man rullerer på de ulike avdelingene. Det er lurt å lære seg å utføre den nevrologiske undersøkelsen tidlig, for da kan man delta mer og faktisk få øvd seg ganske mye – god eksamenstrening. Her fungerer undervisningen slik at man møter opp på morgenmøtet og blir fordelt på de ulike avdelingene den dagen. Så følger man en lege/går visitt ol. Noen dager var det undervisning etter lunch, der studentene skulle legge frem en journal de hadde tatt opp på en pasient, og så snakket man rundt den casen med en lege tilstede. Her gjennomgår man de viktigste temaene, og det er god undervisning (som oftest).

Jeg hadde psykiatri til slutt, på Gentofte. Det er et sykehus et stykke unna sentrum, men det går helt fint å sykle dit også. Her er det også morgenmøte hver morgen, før man blir med til den avdelingen man får tildelt, som er den samme for alle ukene. Dette var ganske rolige dager, med noen undervisningstimer ala de på nevro etter lunch. Jeg var nok ikke kjempeheldig med ”min” lege, så jeg følte ikke at jeg fikk så veldig stort utbytte av det, men dette varierer nok veldig. Vi hadde også utplassering (en dagvakt og en kveldsvakt) i akuttmottagelsen på Bispebjerg, og det burde man virkelig gå på. Der fikk man se mye, og det var veldig lærerikt! Også her er det lurt å øve seg på å ta en psykiatrisk journal så tidlig som mulig.

De holder en oppsummeringsuke med gode forelesninger før eksamen, som er verdt å gå på. Man kommer enten opp i nevro-fag eller psykiatri, og får det man ikke trekker som bisprøsmål. Dvs. hvis man trekker psykiatri som hovedoppgave så får man en psykiatrisk pasient som man skal ta opp journal/undersøkelse på, og så vil man få bispørsmål i nevrologi/nevrokirurgi. Jeg hadde en veldig hyggelig eksaminator og sensor, og det hele gikk veldig fint og var ingenting å grue seg for! Det er en rettferdig eksamen, der de legger vekt på at man må kunne de store linjene og viktigste temaene.

Vårsemesteret startet med rettsmedisin, et tre uker langt kurs med en skriftlig eksamen til slutt. Dette var et spesielt godt kurs. Veldig pedagogisk lagt opp med god undervisning og veldig gode e-læringsressurser til. Om alle fag hadde vært organisert som dette!!! Etter dette hadde jeg en periode på ca 7 uker hvor jeg jobbet med prosjektoppgaven. Så begynte undervisningen i ØNH og øye, der man har en halv dags undervisning+praksis i hvert av fagene per uke, og forelesninger en dag i uken. Veldig gode kurs! Lurt å komme litt forberedt siden man bare har 7 ganger per fag, og det er det man får av praksis i disse fagene. Den grønne oftalmologiboka (som også brukes i Norge) er veldig god! Jeg var så heldig å ha to av forfatterne som mine undervisere, og de var utrolig flinke. Eksamen her er også veldig grei, man vet jo at man får en pasient - så øv på undersøkelse!

Kull- /gruppestørrelse

ca 100 studenter fordelt på ulike sykehus. Vi var ca. 12 stk. på vårt hold.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Sophie sitter på Panum (det medisinske fakultet), og er veldig behjelpelig med alt!

Språk

Jeg syntes dansk faktisk var litt vanskelig å forstå i begynnelsen, men det gikk seg fort til. Jeg endte med å snakke en slags form for modifisert norsk, og det fungerte veldig fint. Det er lurt å lese danske lærebøker i og med at man helst må skrive journalene på dansk – men det er jo nesten helt likt som norsk! Jeg fant også ut at det ofte var lurt å introdusere seg som nordmann. De kan godt forstå det vi sier, men de må forberedes! Om man bare kjører på, så opplevde jeg at de ofte slo om til engelsk fordi de synes det er flaut å ikke forstå. Så bare ta det stille og rolig :)

Bolig

Det er vanskelig å finne sted å bo (iallefall hvis man ikke skal betale i dyre dommer), så begynn tidlig. Det beste er å kjenne noen som kjenner noen! Jeg søkte på nettet og fant en boligside (boligportalen.dk) og flyttet inn hos en dansk medisinstudent. Der bodde jeg et halvt år, før jeg flyttet inn med de to norske studentene som kom til vårsemesteret. Vi leide da en privat leilighet sammen. Jeg kan godt anbefale å bo på Kollegier (studenterhus) hvis du er av den sosiale typen! Jeg var på en del fester der, og det virker superhyggelig. Uansett hvordan du velger å bo, så anbefaler jeg sterkt å bo sentralt! Nørrebro er mitt favorittsted, men indre Østerbro, vesterbro og deler av Frederiksberg er alle gode steder!

Sosiale forhold

Det er lite opplegg fra universitetet sin side, men de danske studentene er veldig hyggelige. Man blir best kjent med de man går på hold med, men man kan også melde seg inn i ulike foreninger akkurat om i Oslo. Jeg ble med i en kitegruppe og en løpegruppe, og ble kjent med folk der også. Mange muligheter! Men vær forberedt på å kanskje måtte ta litt initiativ i begynnelse, for de er travle medisinstudenter på slutten av studiet! Fester holder på Panum innimellom, det er fredagsbar (verdt å få med seg!), 69–timersbar (ja, faktisk!) på høsthalvåret. Distortion på vårhalvåret er også en event man burde få med seg!

Diverse / tips til andre som reiser dit

Det første du burde gjøre er å kjøpe deg sykkel! Nyt Københavns utrolige hyggelige uteliv, og spis masse god mat! Danmark er lite, og det er lett å komme seg rundt. Jeg reiste en del ganger til Århus og Odense for å besøke venner, og kan sterkt anbefale strendene nordpå!!

Jeg skulle egentlig bare være ett semester, men likte det så godt at jeg fikk utvidet oppholdet.

Refleksjoner og utbytte

Det faglige opplegget er veldig godt i Danmark. De gjør ting på en veldig strukturert og pedagogisk måte, med litt andre vinklinger enn hjemme i Norge. Det gjør at man lærer mye nytt, samtidig som at helsesystemet er svært likt. I og med at det er ganske likt, så slipper man å lære ting ”på nytt” når man kommer hjem. Jeg anbefaler København på det sterkeste! Det har vært absolutt det beste året jeg har hatt på medisin så langt, både faglig og sosialt. København er en utrolig flott by, med så å si alle muligheter (utenom fjellturer), og fantastiske mennesker!!

 

Publisert 3. jan. 2018 08:54 - Sist endret 4. juni 2019 10:56