København, Danmark

"Det er god struktur og godt arbeidsmiljø på Universitet. Det faglige og helsesystemet i DK ligner på det norske systemet, men har noen forskjellige sider. Man lærer derfor mye nytt og man få kanskje et mer åpent forhold til hvordan man skal gå frem i ulike problemstillinger."

Navn: Ane Askelund Sævereid  

E-post: saevereid_ane@hotmail.com

Sted: Københavns Universitet, Danmark

Semester:

Høst-semester (modul 4/8. semester) følges med 10. semester ved KU

Vår-semester (modul 5/9. semester) følges med 12. semester ved KU (se nederst på siden)

Semesterstart: 28. august 2017

Semesterslutt: 21. januar 2018

Eksamen

Muntlig eksamen i psykiatri, nevrologi og nevrokirurgi (kunne komme opp mellom 3-9 januar)

Skriftlig eksamen i rettsmedisin (21. januar)

For godkjent opphold ved UiO skulle vi (V14) ta en resepttest og rettspykiatri-eksamen enten underveis i oppholdet eller etter hjemkomst.

Studieopplegg

Høst-semester er delt inn i 3 med en “blokk” som bestod av neurologi og neurokirurgi, en annen med voksenpsykiatri og en med børne- og ungdomspsykiatri (BUP). (Danskene har og samfunns-medisin i en blokk, der man har en god periode til å gjøre det man har lyst til). Hver blokk er på 4 uker: 1 forelesningsuke, før man er 3 uker i praksis på ulike avdelinger på sykehusene (I BUP har man kun en uke i praksis). Siste uken før jul hadde vi en oppsummeringsuke som var veldig grei å få med seg. Det har vært et strukturert opplegg, og man kan konsentrere seg om ett fag om gangen. Det kan være lurt å bruke forelesningsuken til å forberede seg og lese seg litt opp, slik at man kan få enda mer ut av klinikken, da det ikke er mye tid til lesing i praksisperiodene.

På hvert opphold får man/setter man opp en plan over rulleringer på forskjellige poster, f.eks. er man på operasjon en dag, følger dagvakten eller følger en lege på en annen dag. Det vil si at det blir veldig varierte dager. På slutten av praksisdagen er det ofte klinikk (lignende de man har i Oslo). Her gjennomgår man de viktigste temaene, og det var som oftest god undervisning.

Jeg hadde neurologi på neurokirurgisk avdeling på Rigshospitalet først. Det ligger på Nørrebro, rett ved siden av Panum (der man har forelesninger). Det er lurt å lære seg å utføre den nevrologiske undersøkelsen tidlig, da får man deltatt mer og det er gode muligheter til å få øvd seg – god eksamenstrening. 

Etterfølgende hadde jeg psykiatri i oktober på Gentofte, et lite stykke på sykkel fra sentrum. Det var relativt rolige dager, der man enten fulgte en psykiater eller en psykolog ift. hva som var interessant. Det er og mulighet for å snakke med pasienter på egenhånd, men en skal ta litt initiativ til det selv. Jeg vil anbefale å hoppe ut i det og øve seg på å ta en psykiatrisk journal så tidlig som mulig (eksamensrelevant). Vi hadde også to vakter i akuttmottagelsen på Bispebjerg. Hvis man ikke er uheldig, så får man sett masse forskjellig og det er veldig lærerikt.

Siste delen før jul hadde jeg barne- og ungdomspsykiatri. Her var jeg på Bispebjerg børne-og unge ambulatoriet. Det er begrenset hva man får gjøre selvstendig i denne ene praksisuken, det meste er observasjon av forskjellige typer samtaler/spørreundersøgelser/tester.

Siste uken før jul var det en oppsummerings-uke med gode forelesninger før eksamen. Jeg synes de var verdt å gå på.

EKSAMEN:

Muntlig: Eksamen er bygget opp med et hovedspørsmål i enten et neuro- eller psykiatri-fag og et bispørsmål i det faget man ikke får som hovedspørsmål. Hvilket fag, blir gitt beskjed om dagen før eksamen. Det er satt av tid til å ta opp en journal på en pasient, før man blir sensurert (fremlegger journalen, snakker rundt casen og får bispørsmålet). Vi fikk vite rett før jul hvilken dato vi kom opp.

Jeg hadde en hyggelig eksaminator og sensor. De la vekt på de viktigste emnene og at man ser de store sammenhengene. Det er en noe lang eksamen, men ellers ikke veldig annerledes de kliniske eksamenene i Oslo. Så det er ikke noe å grue seg til :)

Rettsmedisin-kurset startet 10. januar. Det var et 1,5 uke kurs, avslutningsvis med en skriftlig/digital-eksamen. Kurset har gode og relevante forelesninger, man deltar på obduksjon og liksyn, samt er det god casus-basert undervisning (sau). Faget er bygget opp veldig strukturert og man får tilgang til gode e-læringsressurser. Tips: å forberede seg med e-læringsressurser og delta på undervisningen, så kan du det meste allerede. Nettside: Medilearner gir god øvelse i gamle eksamens multiplechoice spørsmål.

EKSAMEN i retsmedicin: 2 timers på data. 25 multiple choice spørsmål og 1 essay oppgave/case.

Kull- /gruppestørrelse

Ca. 100 studenter fordelt på ulike sykehus. Vi var 12 studenter i min gruppe.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Sophie sitter på Panum (det medisinske fakultet, Nørrebro), og er hjelper til med alt → exchangeincoming@sund.ku.dk.

Språk

Dansk kan være litt vanskelig å forstå i starten, men det går raskt når en kommer igang med forelesninger og praksis. Mitt tips er å f.eks. se en dansk serie før man reiser, så har man allerede lært noen ord og uttrykk som de ofte bruker. Norsk og dansk er jo utrolig likt, men hvis man har noen ord i ermet og ikke snakker for fort gjør du det mye lettere for dem å forstå deg. Hopp i det med det samme, så er det ikke noe problem :) Hvis du ikke forstår noe eller vil lære noe nytt, så bare spør sidemannen. Dansker er veldig imøtekommende og høflige, så de hjelper deg med glede.

Bolig

Jeg kom i kontakt med noen kjente som kjenner noen og leide et rom i en privat leilighet, som jeg delte med to andre studenter. Så jeg vil anbefaler å ta kontakt med dem man kjenner. Det kan være vanskelig å finne sted å bo, så start med det samme. Det finnes kollegier (studenterhus) man kan søke seg til, det har jeg hørt er veldig sosialt og kjekt. Ellers kan det anbefales å melde seg inn i facebook-grupper som ”Nordmenn til København” og ”Deilig å være norsk i Danmark”, evt. se på dba.dk, boligportal.dk og forskjellige sider der man kan finne private alternativer.

Sosiale forhold

Det var veldig hyggelige folk på universitet, men på fritiden var jeg mest med mange som jeg ble kjent med utenom. Selv om det er fullt mulig å bli bedre kjent med dem man studerer med, men man skal ta litt initiativ fra starten av.

Jeg startet på fotballaget Kløvermarken. Utrolig hyggelig og godt miljø, der jeg ble kjent med mange. Så og si alle var studenter og flere studerte medisin. De er alltid åpne for nye spillere hvis det er av interesse ;)

Siste fredag i måneden har studenterklubben på Panum fest. På høsten (okt/nov) er det og en 69-timers bar der som en bør få med seg.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Jeg vil virkelig anbefale å starte med det samme i en forening eller på en idrett. Rask og lettvint måte å bli kjent med folk på! (Universitet har bl.a. egen idrettsforening: https://www.usg.dk/).

Bruk tid i byen! Sykle rundt, gå ut å spis mange forskjellige steder: cofoco-kjeden har mange gode restauranter, Refshaleøen ++ masse god mat og drikke! Det er mange konserter hele året bl.a. på VEGA, DR-bygget osv. Så er det jo alle turistattraksjonene: Tivoli, Bakken, Statens museum for kunst, Lousiana, Glyptoteket, forskjellige teatere, se FC København spille i Parken osv. Det er og en del grønt/natur-området som er kjekke!

Praktisk:

Kjøp deg sykkel! Det er så flat og deilig her, du kommer deg alle steder med den. Det er også veldig sosialt, alle sykler overalt alltid ;)

Alle som bor i Danmark er registrert med et CPR-nummer. Bestill det med det samme så gjør det flere små ting lettere; som fra tilgang til sundhedsportalen på sykehusene til treningssenter etc.

Noen steder tar man fremdeles kun Dankort, og ikke VISA/Mastercard, så det er enten en ide å ha kontanter på seg, skaffe seg et Dankort (vanskelig å få med det samme i de fleste banker, men hørt at Jyskebank kan være medgjørlige) eller få deg et dansk nummer (alle bruker MobilePay).

Ta kontakt hvis du lurer på noe!

Refleksjoner og utbytte

Det er god struktur og godt arbeidsmiljø på Universitet. Det faglige og helsesystemet i DK ligner på det norske systemet, men har noen forskjellige sider. Man lærer derfor mye nytt og man få kanskje et mer åpent forhold til hvordan man skal gå frem i ulike problemstillinger. København er en megaflott by og jeg anbefaler på det sterkeste utveksling her! Det har vært et utrolig godt år!

Forlenget oppholdet og tok 9 semester ved KU – VÅR 2018

Vår-semester (modul 5/9. semester) fulgt med 12. semester i Kbh

Jeg søkte om å forlenge oppholdet mitt ved Universitetet i København. Det er egentlig ikke lagt opp til utveksling 9. semester i København, grunnet at de som regel ikke har plass ved 12. semesteret ved KU.

Semesterstart: 22. januar 2018

Semesterslutt: 5. mai 2018

Eksamen

Muntlig eksamen x 3: en i gynekologi og obstetrikk, en i pediatri og en i akutt pasient.

Gyn/obs: totalt 30 min. Trekker der en case for hvert fag, og reflekterer rundt dem.

Pediatri: totalt 1 time. Først har man 30 min til å forberede en case. Deretter har man 30 min inne til sensur. Man har i tillegg trukket en videocase, som man bruker de siste 5 min av eksamen på; ser videoen, som er på maks 1 min. og svarer hva man ser (har tilgang til å øve på videoer på forhånd).

Akutt pasient: eksamen på totalt ca. 45 min, der man har 3 poster hvor man får tildelt en case og har 12 min til å gjennomgå og håndtere casen på hver post.

Studieopplegg

12. semester er bygget opp i blokker med eksamen i faget etter hver blokk. Blokkene: gynekologi og obstetrikk, pediatri, allmennmedisin og en i akutt pasient. Siden man i Oslo har allmennmedisin på 10 semester, slipper en dette faget. Inndelingen i hvilket fag man får først er avhengig av hvilken rul man blir tildelt. Jeg kom på det internasjonale holdet, som var en litt mindre gruppe og vi hadde gyn/obs i første blokk, pediatri i andre og avsluttet med akut pasient.

I hver blokk holder man til på et sykehus, der man har praksis i ca. 4-5 uker. Jeg var på Hvidovre hospital de to første blokkene og deretter Herlev hospital. Fredagen i hver uke er det ikke-obligatorisk case undervisning (som regel på Panum), men de kan anbefales å gå på.

Det var et godt opplegg på hospitalene med læringsmål man skulle gjennomføre. Alle fikk en avdelingen som man gikk på hver dag. På den måten var det varierende hvor man var og vi fikk prøvd oss mye selv. På slutten av dagene på hospitalet hadde vi undervisning, som var veldig relevant ift hva man hadde på eksamen. Man får casene/caseoverskrfitene til eksamen i gyn/obs og pediatri på forhånd, som gjorde det store pensumet litt mer avgrenset. Akutt pasient kurset bestod av et simuleringskurs i ABCDE og gjenoppliving, samt. god og relevant caseundervisning. Altså ikke praksis på sykehuset.

Alt i alt var dette et godt semester. Det er en god del man skal lære på relativt kort tid, så det sies at det ikke er det letteste semester av den grunn. Dog er det er fullt overkommelig, men det ble noe mindre tid til å være utvekslingsstudent sammenlignet med høst-semesteret.

Kull- /gruppestørrelse

Vi var 10 stk på det internasjonale holdet; en tysker, meg fra Norge og resten var danske. Utrolig hyggelige folk. De andre holdene var litt større.

 

Publisert 6. aug. 2018 14:14 - Sist endret 4. juni 2019 11:03