Lyon, Frankrike

"Jeg kan absolutt anbefale et utvekslingsår i Lyon! Det er en vakker by, med mange solskinnsdager, en skikkelig studentby og internasjonal by, og med mulighet for mange fine helgeturer i Frankrike og resten av Europa!"

Navn: Vera Vik Bjarkø

Sted: Université Claude Bernard Lyon 1

Modul: 4 og 5

Språk

Det er ikke nødvendig å være flytende i fransk for å reise på utveksling til Frankrike. Hvis du har litt forkunnskap i språket, ikke er redd for å dumme deg ut og er innstilt på å lære, så er du på god vei! Fordelen med å lære fransk i Frankrike er at alle snakker til deg på fransk, uansett! I Frankrike vet alle hva "Erasmus" er, og både legene og pasientene på sykehuset var som regel veldig tilgivelige i forhold til språket. Personlig kunne jeg spansk fra før, og i tillegg til en del selvstudier så tok jeg et intensivkurs sommeren før jeg startet i Lyon. (Dette får man støtte til fra lånekassen!) Jeg så utvekslingsåret som en unik mulighet til å lære meg fransk, og opplevde at læringskurven var veldig bratt. Det hjalp også at vi etter hvert snakket fransk oss i mellom med de andre utvekslingsstudentene.

 

Undervisning:

Skoleåret er delt inn i perioder på 6 uker, og alternerer mellom forelesningsperioder og praksisperioder (3 av hver). Jeg fikk ordnet 6 uker praksis i hvert av fagene psykologi, nevrologi og ØNH, og 3 uker i oftalmologi. Skoleåret er inndelt i semestre, med eksamen i desember og mai/juni. I Lyon har du mulighet til å ha et litt "friere" skoleår enn det du har i Oslo, i den forstand at det er flere fridager og mulighet til å disponere tida si litt mer fritt enn i Oslo. For oss som er vandt til å ha obligatorisk oppmøte hver uke kan det føles som en kjekk forandring! Praksis er veldig ulik fra avdeling til avdeling. I nevrologi var jeg på sykehuset hver dag fra 9-17, hadde hele tiden "ansvar" for 2-3 pasienter (dvs. ta opp innkomstjournal, kunne sykehistorien deres, sjekke lab-prøver, etc. + mulighet for å ta spinalpunksjon og spyttkjertelbiopsier). På andre praksisplasser lagde vi en rulleringsplan mellom studentene slik at vi møtte opp f.eks. 3 dager i uken. Man har også mulighet til å ta ut 5 fridager fra praksis per semester. De fleste forelesningene er ikke obligatoriske, og ganske få av de franske studentene møter opp. Jeg syntes allikevel det var fint å få med meg en del forelesninger for å skjønne hva som var pensum, og møte for å møte andre studenter.

Bolig:

Alle utvekslingsstudenter får tilbud om rom på studentbolig. Noen av disse har praktisk beliggenhet (Lirondelle og Madelaine) og helt ok standard, og koster 250 euro/måned. Jeg tror det er helt topp å bo i studentbolig for de som bare skal være der noen måneder, men i lengden kan nok mange ønske seg noe litt mer komfortabelt. Det er veldig sosialt å bo i studentbolig, så det er en mulighet å bli kjent med folk på. Jeg valgte å finne et kollektiv, og var kjempefornøyd med det!

Sosialt:

I praksisperiodene er man som oftest sammen med en liten gruppe franske studenter fra flere forskjellige kull. I forelesningene er det litt mindre lett å bli kjent med folk, siden vi er 500 studenter per kull. Studentene på 5. året, som vi går med, er ganske travle med forberedelser til sisteårets eksamen "le concours" eller "konkurransen", og det kan derfor være letter å bli kjent med studenter på lavere kull. Det finns dessuten en fadderordning for utvekslingsstudentene som gjør at det blir litt å komme i kontakt utvekslingsstudentene i mellom. Jeg opplevde å få meg en stor internasjonal vennegjeng fra dag én, som stadig utvidet seg ettersom året gikk.

Lyon:

Lyon er en fantastisk fin by, kjent for å være en studentby og dessuten Frankrikes (eller verdens?) mat-hovedstad, med et uendelig antall restauranter og barer! Klimaet er veldig behagelig, med mye sol og lite regn. Det fins dessuten et stort kulturtilbud og ofte med rimelige studentpriser for museum, konserter, teater og kino.

 

Publisert 10. jan. 2017 13:38 - Sist endret 12. juni 2019 12:35