Innsbruck, Østerrike

"Jeg har kost meg sånn med å bli kjent med nye spennende mennesker fra alle verdens kanter, og kommer til å ha kontakt med flere av disse i etterkant. Ikke minst har jeg samlet opp ny motivasjon til studiet i Oslo ved å oppleve noe helt annet et halvt år uten å ta permisjon. Utveksling er genialt."

Navn: Gro Vårvin Sæther

Epost: v.saether@outlook.com

Sted: Medizinische Unversitt Innsbruck, Innsbruck, Østerrike

Semester: Vår, 7.sem i Norge/ blandet 8. og 10. semester i Innsbruck

Semesterstart: 10. februar 2017

Semesterslutt: 30. juni 2017

Eksamen

Muntlig. Jeg hadde en samtale med overlege på avdelingen i etterkant av hver praksisperiode. Her ble jeg bedt om å fortelle hvilke prosedyrer jeg hadde sett i løpet av praksisperioden og forklare grunnleggende sykdomsmekanismer som man så til daglig på avdelingen. Dette var veldig hyggelige samtaler alle tre gangene, og gjaldt som eksamen.

Studieopplegg 

Semesteret mitt ble lagt opp slik at jeg hadde en måneds praksis på ØNH avdeling, deretter fire uker med smågrupper og forelesninger, fire uker praksis på nevrologisk avdeling, fire uker praksis på øye, og til slutt en måned forelesninger. Veldig systematisk og greit.

Jeg er veldig fornøyd med praksisperiodene på øye og ØNH. Her lærte jeg mye. På begge avdelingene hadde jeg fri tilgang til å følge med og assistere i operasjoner, observere på poliklinikken og bli med på visitter og annet arbeid ved sengepostene. Ukene ble gjerne delt slik at man skulle få med seg alt. Man blir gjerne spurt om å gjøre litt småjobber som å ta blodprøver eller ta en innkomst (det er jo en prøvelse i språk, men folk var veldig greie, og man blir fort dreven på rutinespørsmålene). 

Praksisperioden på nevro, var jeg derimot ganske uheldig og ble plassert på epilepsiavdelingen (en av seks nevrologiske avdelinger på sykehuset). Her ble jeg ikke tatt imot på noen god måte, og var mye på samme sted uten noen gitte arbeidsoppgaver. Jeg var med på visitt og morgenmøte, og tok innkomster. Ellers leste jeg på egenhånd og prøvde å ordne meg noen dager på poliklinikk sammen med noen andre leger. Som sagt var jeg uheldig, for jeg har hørt mye bra om de andre avdelingene. Det var dessverre ikke mulig å bytte underveis i praksisperioden.

Smågruppeundervisningen er satt opp veldig systematisk og greit. Man har en uke med smågruppe hver dag enten på morgenen eller ettermiddagen. Selve undervisningen er ganske lik som i Oslo med gjennomgang av undersøkelser og besøk av pasienter. Denne undervisningen var proppet med mye praktisk morro! Obs, undersøk hvor du skal møte opp i forkant, da dette kan være litt kronglete plasser.

Forelesningene foregår i samme auditorium og er lette å finne frem til. Jeg synes foreleserne hadde et veldig høyt nivå, og var flinke til å presentere stoffet. Merkelig nok var det lettere å følge med på hva som ble sagt her enn i Oslo, selv om alt gikk på tysk. Med noen hederlige unntak av ekstrem dialekt…

Man lærer generelt mye av å være på en avdeling en måned i strekk, men så godt som all teoretisk kunnskap er man pent nødt til å lese på selv. Så hvis man vil ha mye faglig utbytte må man gjøre en egeninnsats. Jeg er overbevist om at jeg etter oppholdet i Innsbruck har mer praktisk erfaring, men mindre teoretisk kunnskap enn kullingene mine i Oslo.

Kull-/gruppestørrelse

Smågruppene er vanligvis 6-7 studenter og i forelesninger er man 50-100 stk. I praksisperiodene var vi to til fire studenter per avdeling, men vi gikk ikke oppå hverandre. I praksisperiodene fikk jeg status som KpJ- student, det vil si det samme som turnuslege her i Norge. Dette ga mange fordeler. Ikke bare får man gratis middagsmåltid i kantina, men man blir også litt mer utfordret til å utføre oppgaver som trengs å gjøres på avdelingen, og det er fint å kjenne at man er litt til nytte, og ikke bare en spørrende, klengete student.

Oppfølging av lokale studieveiledere etc: Hovedkontakten for utveksling til Innsbruck er Monica Schlager, en veldig grei dame som svarer på det du spør om og er behjelpelig ved ankomst og avreise når det gjelder utfylling av papirer. Hun setter pris på klare spørsmål.. Og kan rote litt med avtaler om praksis ved avdelinger, så det kan være greit å sjekke med avdelingen uken i forveien om de har registrert at du skal komme😊

Jeg synes at opplegget var ganske klart da jeg kom dit, og hadde ikke mange spørsmål gjennom oppholdet.

Språk 

Alt går på tysk. På avdelinger, i smågrupper og i forelesninger. Selv har jeg kun hatt tysk på barneskolen, men jeg tok et tyskkurs på folkeuniversitetet før jeg reiste. Den første måneden hadde jeg en bratt læringskurve, og etter det gikk det tålelig greit. Jeg synes den østeriske tysken er veldig stilig og ganske lett å forstå, og når man plukker opp et par lokale ord blir man fort tatt inn i varmen. De yngre legene er ganske gode på engelsk hvis man lurer på noe, men befolkningen generelt er mindre engelsktalende enn nordmenn.

Jeg meldte meg på et tilbud om tyskkurs for medisinstudenter. Dette var bra for meg siden jeg var på ett litt lavt nivå språklig, og var fint siden jeg traff en del andre studenter her.

Bolig

Man får ikke noe hjelp når det gjelder bolig. Det er mulig å leie studentbolig, men det er en del vanskeligheter med det. Jeg leide privat av en dame jeg møtte som tilfeldigvis skulle bo i NY et halvt år. Her bodde jeg med en italiensk student. Selv om jeg trivdes utrolig godt i denne leiligheten vil jeg heller anbefale å bo i kollektiv med folk som snakker flytende tysk. Det finnes mange kollektiv av dette slaget, så bare reis ned og finn noe slikt mens du er der.

Jeg betalte i underkant av 5000kr, mens et rom i vanlig kollektiv kanskje koster mellom 3 og 4000.

Sosiale forhold 

I hverdagen ble jeg kun kjent med studentene som hadde praksis på samme avdeling som meg. De fleste ble jeg derfor kjent med utenfor studiet som venner av disse igjen. Det fantes et stort opplegg for utvekslingsstudenter fra alle studier, så jeg var med på noe av dette. De arrangerer utflukter og aktiviteter for enhver smak. Alle jeg har møtt er trivelige mennesker som gjerne finner på noe en ettermiddag. Innsbruck er en stor studentby, så alt er tilrettelagt for en sosial fritid.

Fritid 

Innsbruck er et himmelsk sted for alle som er glad i sport og natur. Befolkningen er supersprek og byen byr på ville muligheter til å stå ski, klatre, sykle og gå nydelige fjellturer. Jeg kan anbefale å kjøpe «feizeit ticket» som gir deg gratis reise med gondolene og fri tilgang til svømmehaller, skibakker, de to vannene ved byen og det store utendørsbadet mm.   Byen har også et overraskende bra uteliv til tross for størrelsen. Flere hyggelige puber, kafeer og shotbarer. Er du heldig ender kvelden din på Bogen… I Innsbruck finnes alt fra salsabarer, jazzklubber, konserthus med flotte konserter, nasjonalteater og lokaler som har arrangementer som felles sykkelreparasjon, svingkveld og historiefortelling. Resterende konsert og teaterbilletter kan kjøpes for 10 euro en til en halv time før konsertstart. Flere små festivaler er blitt arrangert mens jeg har vært her, og det er alltid noe som skjer, om det så er rulleskøyteparade med full musikk gjennom gatene eller arrangert svømming i den strie elven Inn som går gjennom byen. Hver onsdag med godt vær er det arrangert stor fest langs elvebredden. For studenter finnes også et aktivitetstilbud tilsvarende OSI (USI) som har mange bra kurs, men meld deg på tidlig gjerne før semesterstart. Det finnes absolutt noe for enhver smak. Jeg var også med en gruppe som spilte mye brettspill. Dette var kjempegøy, og veldig god trening i språk!

Diverse/tips til andre som reiser dit 

Ikke nøl med å dra hit! Ta kontakt med andre som har reist (gjerne meg!). Da kan du få litt tips om bolig, og hva som må fylles ut av papirer (det syntes jeg var litt stress).

Refleksjoner og utbytte 

Jeg valgte å dra til Innsbruck for å lære tysk. Det har jeg også lært. Jeg syntes det virket fint med en ikke så stor by, og det er jeg i etterkant så glad for at jeg valgte! Jeg føler at jeg virkelig har blitt kjent byen, og folk på en så nær måte som jeg ikke kjenner Oslo en gang etter å ha bodd her tre år. Byen virker ikke liten i forhold til Oslo, har en trivelig bymentalitet som i Bergen, og alle husene ser ut som om de er fra Kardemommeby. Helt nydelig.

Jeg er veldig glad for å ha noe å måle undervisningen i Oslo opp mot nå. I løpet av halvåret i Innsbruck har jeg fått med meg mange praktiske læringstips som jeg kommer til å bruke videre. Jeg har kost meg sånn med å bli kjent med nye spennende mennesker fra alle verdens kanter, og kommer til å ha kontakt med flere av disse i etterkant. Ikke minst har jeg samlet opp ny motivasjon til studiet i Oslo ved å oppleve noe helt annet et halvt år uten å ta permisjon. Utveksling er genialt.

 

 

 

Publisert 2. aug. 2017 14:22 - Sist endret 4. apr. 2019 18:32