Cape Town, Sør Afrika

"Det er ingen tvil om at det er et faglig utfordrende utvekslingsopplegg, men det er tilsvarende givende! Dersom du er så heldig å få muligheten til å studere i Cape Town, har du et veldig annerledes og krevende semester foran deg, med enormt faglig utbytte og en fantastisk mulighet til å bli kjent med en unik verdensmetropol."

Navn: Kamilla Kristoffersen

E-post og tlf: kamilla.kristoffersen@studmed. uio.no

Sted: University of Stellenbosch, Cape Town, Sør Afrika

Semester: Høst 2018, modul 6

Semesterstart: 3 juli (første mandag i juli)

Semesterslutt: 17 november

Eksamen

1. En skriftlig kortsvar- og MCQeksamen etter første pediatrirotasjon.
2. En muntlig klinisk eksamen (to pasienter) etter første pediatrirotasjon.
3. En MCQ­test etter første uka i første obstetrikkrotasjon.*
4. En skriftlig kortsvarseksamen etter første obstetrikkrotasjon.**

5. En skriftlig kortsvar- og MCQeksamen etter andre pediatrirotasjon.

6. En muntlig klinisk eksamen (to pasienter) etter andre pediatrirotasjon)
7. En MCQ­eksamen etter siste gynekologi/obstetrikk –rotasjon.

Til forskjell fra UiO bli man evaluert flere ganger i løpet av semesteret, og første eksamen i pediatri var etter bare fire uker på campus. Særlig de skriftlige eksamenene i pediatri, og den siste MCQ eksamen i obs/gyn, var faglig tøffe – heldigvis må man kun få 50% for å bestå, og veldig få studenter stryker til eksamen.

Sørg for å høre rundt ang past papers, særlig for siste pediatri og obs/gyn eksamen.

Studieopplegg

Les ”guiden” fra Andre og Dagne! Den hjalp meg masse i løpet av studieåret.

Noen endringer har skjedd siden det – Dr Appel er ikke lenger ansvarlig for elective students i Pediatri – viser seg at denne personen endres hvert år. For oss var dette Dr Lindy-Lee Green, men det er trolig en tredje person til høsten.

Dette skaper noe forvirring, ettersom at den nye koordinatoren ikke vet om opplegget rundt de norske utvekslingsstudentene. De fleste legene er allikevel veldig behjelpelige med å arrangere rotasjonene tilfredsstillende for vårt opplegg, samt å arrangere personlig eksamen (Min eksamensdato sammenfalt ikke med de lokale studentene for siste, men dette var ikke noe problem).

Henriette Marais var ansvarlig for vår første Obstetrikk rotasjon, og Prof Steyn for siste obstetrikk og gyn rotasjon. Prof Steyn har mye erfaring med de norske studentene, men har en tendenes til å være glemsk – så det kan være greit å følge opp alle avtaler med han nøye.

Kull- /gruppestørrelse

Man forholder seg til mange ulike kull og rotasjoner, så det er vanskelig å si noe om kullstørrelsen. Hver uke fordeles man til ulike avdelinger, og på hver avdeling er det fra 4-5 opp til 10 andre medisinstudenter, fra 3, 4 og sisteårs studenter (SI – student intern).

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Det kreves mye av utvekslingsstudentene fra UiO ettersom at disse er de eneste ”electives” (utvekslingsstudenter) som er på fakultet over så lang tid, og faktisk skal ta eksamen på lik linje med de lokale studentene. Det er viktig å følge opp alt undervisningsopplegg personlig med de ulike koordinatorene, og ikke bli motløs – det ordner seg til slutt!

Språk

All undervisning skal i utgangspunktet foregå på engelsk, og det meste av ”tuts” (tutorials) og lectures (morgenforelesninger) følger dette. På de ulike avdelingene er det opp til hver enkelt lege om de gjennomfører visitt på engelsk eller afrikaans, og enkelte av pasientene snakker ikke engelsk. De fleste legene er veldig forståelsesfulle om du gjør de oppmerksom på at du ikke snakker afrikaans.

Bolig

Vi bodde første måneden på campus, på elective student lodge. Etter dette flyttet vi til en leilighet i Green Point.

Anbefaler absolutt å bo på campus første tiden, da det er mye å sette seg inn i og å venne seg til i starten. Det er ganske ”basic” standard på leilighetene her, og noe kaotisk med ulike utvekslinsstudenter som flytter inn og ut, så det kan være en fordel å finne noe litt roligere utover i semesteret. Vi fant vår leilighet på Gumtree (Finn.no her nede), og hadde en god opplevelse med leieforholdet. Prisene er noe under det norske leiemarkedet, men om man ønsker norsk standard må man betale litt. Det kan være greit å holde seg til de ”tryggere” områdene i byen: kan personlig anbefale Green Point, Sea Point, og Clifton/Bantry Bay, Tamboerskloof, Gardens er andre fine nabolag. Områder som Observatory, Oranjezicht og Woodstock er under utvikling, og selv om de sakte men sikkert gentrifiseres er det noe høyere kriminalitetsrate i disse delene av byen.

Sørg også for å skaffe leilighet med innendørs parkering, så sparer du deg bryderiet med innbrudd/hærverk. Også et ”krav” fra Richie om du leier fra han, og ønsker å bo i byen.

Sosiale forhold

De lokale studentene er veldig åpne og velkomne, og det er lett å bli kjent med Sør-Afrikanere generelt. Det skal sies at man roterer så raskt mellom de forskjellige kullene, at man ikke rekker å bli så godt kjent med ”kullingene” på skolen. Ta gjerne initiativ til å treffes utover sykehuset, de fleste er veldig interessert i å bli kjent med utvekslingsstudentene!

Det er også mange andre utvekslingsstudenter på fakultetet, og elective lodge er veldig sosialt. Det er en ulempe at de fleste av disse kun er i Cape Town i noen uker, men det er alltids noe som skjer om man ønsker å henge seg på noe.

Fritid

Cape Town er en fantastisk by, med mye å tilby. Alt fra kunst og kultur, vintagemarkedet, fotballkamper og konserter i Kirstenbosch er verdt å få med seg. Byen er også omgitt av utallige vingårder, og det finnes en rekke mikrobryggerier i bykjernen. First Thursday´s, Old Biscuit Mill og Hout Bay nightmarket er månedlige happeninger som er verdt å få med seg, men sørg for å sjekke ut pop ups og konserter som dukker opp underveis (De Waal park er en koselig park sentralt i byen), samt forestillinger på Artscape. Kan ikke understreke hvor spennende og mangfoldig byen er!

Diverse / tips til andre som reiser dit

Det er ingen tvil om at det er et faglig utfordrende utvekslingsopplegg, men det er tilsvarende givende! Dersom du er så heldig å få muligheten til å studere i Cape Town, har du et veldig annerledes og krevende semester foran deg, med enormt faglig utbytte og en fantastisk mulighet til å bli kjent med en unik verdensmetropol.

Les gjennom rapporten til Dagne og Andre, og ta gjerne kontakt for mer utfyllende detaljer og oppholdet!

 

 

 

Publisert 29. jan. 2018 09:00 - Sist endret 5. apr. 2019 18:45