Barcelona, Spania

"Erasmus er en fantastisk mulighet til å oppleve forskjellige kulturer og et internasjonalt miljø på; har definitivt fått venner for livet i Barcelona!"

"Å dra på utveksling er en lærerik og fantastisk opplevelse man ikke burde gå glipp av i løpet av studiet! Jeg anbefaler Barcelona på det varmeste."

Navn: Camilla Ågnes

E-post og tlf: camilla.agnes@studmed.uio.no

Sted: Universitat de Barcelona, Spania

Semester: Høst 2016 (modul 4) og Vår 2017 (modul 5). Tilsvarer en blanding av fag fra 4. og 5. året i Barcelona.

Semesterstart: 08.09.16 og 06.02.17

Semesterslutt: 02.02.17 og 03.05.17

 

Eksamen ved vertsuniversitetet

ØNH: multiple choice eksamen i desember (60 spørsmål på 80 minutter).

Nevrologi: multiple choice eksamen i januar (100 spørsmål på 120 minutter).

Oftalmologi: multiple choice eksamen i februar (50 spørsmål på 60 minutter).

Psykiatri: skriftlig eksamen på 90 minutter med 5 kortsvaroppgaver og 2 kliniske caser.

Studieopplegg

Fagene starter med mange forelesninger felles for hele kullet, som går for det meste på katalansk. Det er kun praksis og seminarer som er obligatorisk av undervisningen. Jeg har generelt vært fornøyd med studieopplegget, men spesielt praksisen rundt på sykehusene blir litt hva man gjør det til selv. Det er lurt å si ifra fra starten av om at man er utvekslingsstudent og vil gjerne at det snakkes castellano på smågruppen. Om man tar litt ansvar selv kan man få et bedre utbytte av praksisen.

ØNH: cirka 10 dager praksis med de spanske medstudentene, men når og hvilket sykehus man har praksis på er avhengig av hvilken gruppe man kommer på. Jeg hadde praksis på Hospital Dos de Maig. Praksisdagene starter med seminar og så blir man fordelt cirka 1-2 studenter per lege. Man blir evaluert utfra innsats i løpet av praksisen, i tillegg til at man må levere inn en portafolie etter praksisen (litt forskjellig fra sykehus til sykehus). Så må man ta en uke ekstra med praksis som gjennomføres alene dersom det er bare utvekslingsstudenter fra Oslo som trenger ekstra praksis for å få utvekslingen godkjent. Ekstra praksisen avtaler man selv med koordinatoren av faget. Husk å si ifra til erasmuskontoret om hva du avtaler med lege/professor slik at alt blir godkjent.                                                  

Nevrologi: Fire uker med praksis med de spanske medstudentene. Jeg hadde min praksis på Hospital Clínic, og roterte mellom poliklinikk, slagavdeling og nevrokirurgi. Praksisdagene starter med seminar og så blir man fordelt 1-2 studenter per lege. På slutten av hver uke med praksis møtes man med smågruppen og sin veileder hvor man diskuterer det man har sett og lært i løpet av uken. I løpet av praksisen må man skrive 3 journaler, hvor en av de presenteres til smågruppen. I tillegg er det en liten skriftlig prøve siste dag med praksis. Så må man ta to uker ekstra med praksis, som man avtaler selv om når og hvor med koordinatoren av faget. 

Oftalmologi: 5 uker med forelesninger med en prøve på slutten av hver uke. Det er lurt å henge godt med på forelesningene fra starten av siden de fem prøvene tilsammen tester deg i hele pensum. Man må ha tatt disse prøvene for å kunne gå opp til eksamen i oftalmologi. Praksisen med de andre spanske medstudentene er fordelt på 5 dager med en dag introduksjon, en dag med praktiske øvelser, to dager med poliklinikk og en dag med kirurgi. Jeg hadde min praksis på Hospital Sagrat Cor. I løpet av praksisperioden har man et gruppearbeid å jobbe med sammen med smågruppen som presenteres i løpet av siste dagen med praksis. Så må man ha en uke ekstra med praksis som man avtaler selv om hvor og når med koordinatoren av faget.                 

Psykiatri: 2 uker med praksis sammen med de spanske medstudentene. Jeg hadde praksis på Hospital Clínic, men man kan havne på ulike sykehus -sykehuset som er lengst unna befinner seg cirka 1 time fra sentrum. Man blir evaluert utfra sin innsats i praksisen, i tillegg til at man må møte opp på 4 seminarer som er obligatoriske. Så må man ha 3 uker med ekstra praksis som man avtaler selv med koordinatoren av faget eller legen på sykehuset man ønsker å ha praksis på.

Kull- /gruppestørrelse

Cirka 100 studenter på kullet. 7-10 studenter på hver smågruppe.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Erasmuskontoret på fakultetet er hvor man henvender seg ved ankomst for praktisk informasjon og veiledning. Det er åpent noen timer hver dag i løpet av hele semesteret, men i starten kan det bli en del kø og venting. Dersom man går på to forskjellige kull kan det skje at man har obligatorisk undervisning i de forskjellige fagene på samme tidspunkt. For å finne en løsning på dette lønner det seg nok å henvende seg direkte til koordinatorene av de enkelte fagene. Det er likevel viktig å gi beskjed om alt man avtaler med leger og professorer til erasmuskontoret dersom det er de som står for at alt blir godkjent til slutt.

Språk

Man kan ta eksamen på spansk, men mesteparten av undervisningen foregår på katalansk. De fleste av professorer har ikke noe problem om å bytte fra katalansk til spansk hvis man spør pent om det og gjør professor klar over at det er utvekslingsstudenter i klassen. Noen få forelesninger foregår også på engelsk. Selv om katalansk er ganske så forskjellig fra spansk så venner man seg raskere til det enn det man skulle tro. Man kan greie seg helt fint selv om man ikke snakker noe katalansk selv.

Bolig

Jeg reiste ned til Barcelona i løpet av sommerferien for å finne bolig. Min campus var Hospital Clínic som ligger sentralt i bydelen Eixample, men man kan også havne på den andre campusen til universitetet, Bellvitge, som ligger utenfor byen. Det kan være lurt å prøve å finne ut av dette så tidlig som mulig i forhold til hvor i byen man burde finne seg bolig. Jeg bodde på Collegi Major Ramon Llull, og har vært veldig fornøyd med det.  Det er en “University College/ Residence of  Halls” som befinner seg rett ved fakultetet i Eixample og Hospital Clínic. Det er for det meste spanske universitetsstudenter som bor der (cirka 250), mange medisinstudenter fra første og andre året siden det ligger så nærme det medisinske fakultet. Jeg hadde mitt eget rom, men man deler bad. På Ramon Llull er det bibliotek, lesesal og spisesal, i tillegg til at mange felles turer og aktiviteter arrangeres i løpet av året. Man får alle måltider servert. Dette var en fin måte å integrere seg raskt i det lokale miljøet på ved å snakke spansk hver dag og å få mange spanske venner.

Sosiale forhold

De spanske medstudentene i klassen er hjelpsomme og hyggelige, men kanskje ikke like lett å bli kjent med de i starten siden de er en klasse som har gått sammen i fire år fra før av, i tillegg til at de er vant til å ha utvekslingsstudenter som stadig kommer og går fra klassen sin. Det er lettere å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene ved fakultetet, som jo er i samme situasjon som deg selv. Erasmus er en fantastisk mulighet til å oppleve forskjellige kulturer og et internasjonalt miljø på; har definitivt fått venner for livet i Barcelona!

Fritid

Barcelona er en fantastisk by å dra på Erasmus til, for det er alltid noe å gjøre med både byliv og strand. Benytt deg av stranden og solen så godt du kan! På søndager er det mange museer som er gratis for studenter. ”Erasmus Barcelona Trips” arrangerer mange ekskursjoner for erasmusstudenter i byen til andre steder i Cataluña og rundt i Spania.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Ikke la språket være et stort problem for å dra - det ordner seg! Få noen av de spanske medstudentene i klassen til å legge deg til kullets google drive, for der får man tilgang til tidligere eksamensoppgaver, forelesningsmateriale og ”comissions” som er kompendier laget av studenter fra tidligere kull om det som blir forelest i hvert av fagene.

Å dra på utveksling er en lærerik og fantastisk opplevelse man ikke burde gå glipp av i løpet av studiet! Jeg anbefaler Barcelona på det varmeste.

Publisert 29. juni 2017 13:26 - Sist endret 4. apr. 2019 15:39