Barcelona, Spania

"Jeg opplevde også et par kulturforskjeller på sykehusene. Det hendte ofte at andre leger og sykepleiere hilste ved å kysse på kinnet eller klemme ... Når jeg hadde ekstrapraksis var det også mange av legene som insisterte på å kjøpe lunsj til meg etterpå, og jeg fikk streng beskjed av venner fra klassen om at det ikke er noe man avslår. Det var aldri ubehagelig, bare overraskende og uvant."

Navn: Sunneva Stokke

Sted: Universidad de Barcelona, Spania

Semester: Høst 2017, modul 4, Spania

Semesterstart: 4.september 2017

Semesterslutt: 24 januar 2018

Eksamen

Multiple Choice i hvert fag separat: ØNH 19.desember, Øye 20.desember og Nevrologi 24. Januar

Kull- /gruppestørrelse

ca 150, 5-10 i hver smågruppe.

Studiet 

Alle kullene har studentrepresentanter. Det er lurt å komme i kontakt med dem raskt, slik at man kan legges til i kullets whatsapp samtaler og få tilgang til google drive, hvor man finner alle forelesninger, ”comiene” (samlete, dikterte notater som spanjolene bruker som lærebøker) og tidligere eksamensoppgaver. Jeg spurte sidemannen første dag hvem det var og fikk mye hjelp fra studentrepresentantene utover i semesteret.

Semesteret startet med forelesninger i alle fag. Disse er på Hospital Clinic. Ettersom man følger to kull, ØNH og nevro med 4.året og øye med 5., krasjet forelesningene en del i begynnelsen. Jeg valgte å dra på øyeforelesningene, da disse stort sett var på spansk og man i tillegg har deleksamener de første i ukene i øye. Nivået på forelesningene var greit, og de fleste forelesere byttet over til spansk hvis jeg spurte på forhånd.

Øye (1 uke + 1uke): Stort sett gode forelesninger, som regel på spansk. Vi hadde 4 deleksamener de fire første ukene. I høst byttet de koordinator for faget, så dermed var disse eksamenene vanskeligere enn tidligere. Les! Det var ting fra pensum, men ofte perifert og dårlig formulerte kortsvarsoppgaver. Man må ha 50% til sammen for å stå. Jeg stod, men for de som ikke stod virket det som om de var tilbøyelig for å finne andre måter å få faget godkjent på, for eksempel ekstra innleveringer.

Praksis var litt over en uke, jeg var på Hospital de Maternidad. Man rullerte mellom konsultasjoner, operasjoner og ø-hjelp. Jeg synes det var lærerikt og man blir kjent med kullingene, ettersom man i slutten skal presentere et gruppearbeid som utgjør en del av sluttkarakteren. Den ekstra uken med praksis tilbragte jeg med turnuslegene på overnevnte sykehus på ø-hjelp. Dette var mer lærerikt, ettersom jeg etter hvert fikk undersøke på egenhånd.

Avsluttende eksamen er MCQs, denne var vanskelig ettersom de ikke gjenbrukte så mange av oppgavene fra tidligere år (fordi de byttet koordinator). Man hadde under 1 min per spørsmål og det var veldig perifere temaer.

ØNH (10 dager + 1 uke): Jeg fikk ikke dratt i så mange forelesninger fordi de gikk på samme tid som øye. De jeg dro på, var helt OK. Jeg hadde praksisperioden min på hospital clinic, og igjen roterte man mellom eksterne konsultasjoner, operasjoner og for eksempel endoskopering. Man startet ofte praksisen med seminar, og her anbefaler jeg å se på google drive på temalisten slik at man kan forberede seg. Jeg hadde ikke hatt tid å lese noe som helst i ØNH, så fikk ikke så mye ut av praksisen som jeg kunne ha fått, dessverre. Derfor passet jeg på å komme igjennom pensum før jeg hadde ekstra praksisen min, og fikk dermed et veldig godt utbytte av den. Ekstrapraksisen gjorde jeg sammen med turnuslegene, som også her lot meg ta i mot pasientene, mens de assisterte. De fleste turnuslegene jeg møtte var også også latinamerikanere- og snakker derfor spansk og ikke katalan.

I løpet av praksisen må man skrive en portafolie; 1-2 sider per dag med spennende caser, operasjonsteknikker etc man har interessert seg for. Dette tar spanjolene veldig seriøst. Avsluttende eksamen er MCQs, og av 70 spørsmål var ca 60 de samme som fjorårets.

Nevrologi (4 uker + 2 uker): Også her gikk jeg glipp av mange forelesninger, men syntes de jeg gikk i var gode. På campus vitual ligger det nøye skrevete læringsmål og annen nyttig info man bør ta en titt på. Jeg hadde praksis på hospital clinic. Dagene startet med seminarer, som var veldig lærerike og på et høyt nivå, og ellers gikk man to og to med én lege. Jeg lærte mye og jeg fikk møtt et stort utvalg pasienter. Jeg hadde ekstra ukene mine først, så da ble jeg ekstra godt tatt i mot da jeg kom tilbake,  riktignok tror jeg det er greit å ha ekstraukene etter man har sett på pensum, ettersom jeg måtte møte sjefen for nevro og gi referat på hva jeg hadde lært og han stilte gladelig oppfølgingsspørsmål. 

Man leverer også inn en portafolio, hvor man velger ut 3 caser og skriver veldig utfyllende om de. I tillegg har man en eksamen med gruppeveileder siste dag i praksis, her varierte det veldig fra professor til professor. Min gruppe hadde en veldig vanskelig eksamen, mens andre hadde fått spørsmålene på forhånd.

 Avsluttende eksamen MCQ. Som i Øye, er det også ny koordinator som ryktes legger listen høyere enn tidligere eksamenssett.

Oppfølging fra fakultet

ERASMUS kontoret er i teorien åpent hver dag, men spesielt i starten var det ofte lange køer eller stengt uten grunn. Det var mye frustrasjon rundt dette, ettersom man får lite informasjon generelt. Mine tips er å snakke med folk fra kullet, finne timeplanen selv på denne hjemmesiden http://www.ub.edu/medicina/graumedicina/horaris.htm (jeg fulgte e2 og d2) og få tilgang til campus vitual (=minestudier)  og internett av bibliotekarene. I tillegg vil jeg anbefale å ikke la frustrasjonen gå utover dem som sitter i ERASMUS skranken, de er studenter i 20% stilling og har alt for mye ansvar. Dessverre ble de et slags talerør og måtte tåle en del dritt fra mange frustrerte utvekslingsstudenter.

Som veldig mange andre, hadde jeg problemer med timeplanen min. Jeg fikk en utrolig upraktisk gruppekombinasjon, som ville ført til at jeg hadde flere eksamener på samme dag osv. Mange andre opplevde at fakultet plutselig ga dem andre fag enn det som står i learning agreement. Vi fra UiO får litt særbehandling, trolig fordi er veldig interessert i fortsette avtalen med UiO, men jeg måtte likevel mase i nesten to måneder før de gikk med på å endre gruppekombinasjonen min. Dersom det skjer med andre (at man får umulige kombinasjoner), anbefaler jeg å snakke med kulltillitsvalgt om det er noen i klassen som har dumpet slik at man kan ta deres plass i smågrupper og ta direkte kontakt med dr. Trilla, som er den egentlige ERASMUS ansvarlige på fakultet, for å få byttet.

Språk

Eksamen kan man velge å ha på spansk eller katalan. Forelesnignene er i utgangspunktet på katalan, men som sagt snakker de som regel spansk hvis man spør. I smågruppene opplevde jeg ofte at samtalene med pasientene foregikk på katalan, men man forstår overraskende mye og både legene og pasientene hadde full forståelse for at jeg svarte på spansk eller engelsk.

Jeg anbefaler å ta språkkurs på forhånd, ettersom lånekassen gir språkstipend på 20.000kr for dette. Selv bodde jeg også på språkskolen de første 3 ukene og brukte disse ukene som en liten ferie. Husk at Lånekassen må ha bekreftelse fra fakultet (jeg fikk fra en professor) om at det undervises og eksamineres på et annet språk en engelsk i tillegg til dokumentasjon fra språkskolen om at man har tatt kurs i minimum 4 uker osv. (https://www.lanekassen.no/sprakstipend)

Bolig

Det finnes utallige facebook grupper for studenter i Barcelona som er på utkikk etter bolig, jeg vet at mange av de andre utvekslingsstudentene fant kollektiv der. Selv brukte jeg hjemmesiden idealista. Jeg hadde en uheldig start, ettersom hun jeg leide av først viste seg å være en internasjonalt ettertraktet svindler og jeg derfor måtte flytte på dagen (da hun ikke hadde betalt huseier på ett år). For min del var det bare uflaks, men heldigvis hadde jeg skrevet kontrakt- noe som de fleste utleier ikke bryr seg med. Så mitt beste tips er: skriv kontrakt! Jeg fant raskt ny leilighet (heldigvis) og kom siden inn i et veldig trivelig internasjonalt kollektiv.

Sykehuset ligger i L´Eixample, omringet av butikker, resturanter og barer. Jeg bodde i denne bydelen og trivdes godt, ettersom jeg kun hadde 15 min å sykle til skolen og stort sett til hvor enn jeg skulle. Ellers er Gracia, Barceloneta og El Born fine steder å bo.

Sosiale forhold

De spanske studentene var vanskelig å bli kjent med i starten, men etter vi begynte med smågruppeundervisning fikk jeg meg en gjeng fra klassen jeg var mye med i lunsjen og etter skoletid. Det var riktignok dem i klassen som var fra andre byer og dermed ikke bor hjemme det var lettest å bli kjent med.  Jeg ble også kjent med et par av turnuslegene, ettersom mange er fra latin-amerika og også nettopp hadde flyttet til byen og var litt i samme båt. Ellers er det også mange andre utvekslingsstudenter på fakultet, og en hel haug med facebookgrupper med arrangementer for ERASMUS studenter.

Jeg opplevde også et par kulturforskjeller på sykehusene. Det hendte ofte at andre leger og sykepleiere hilste ved å kysse på kinnet eller klemme, og noen ganger gjorde pasientene og pårørende dette også. Når jeg hadde ekstrapraksis var det også mange av legene som insisterte på å kjøpe lunsj til meg etterpå, og jeg fikk streng beskjed av venner fra klassen om at det ikke er noe man avslår. Det var aldri ubehagelig, bare overraskende og uvant.

Høsten 2017 var jo en spesiell høst for Barcelona. Først var det et terrorangrep og siden en slags revolusjon. Konflikten rundt løsrivelsen foregår fremdeles, men personlig merker jeg ikke så mye til det som man skulle tro. Det affiserte meg kun ved at det var et par streiker i løpet av semesteret i tillegg til at det er en del demonstrasjoner, som heldigvis var veldig fredelig. Personlig synes jeg det har vært spennende å oppleve Barcelona i en tid som denne, men jeg oppfordrer likevel dere som reiser å unngå å være med på demonstrasjoner osv, i tilfelle det utvikler seg til en mer voldelig tone.

Fritid

Barcelona er en nydelig by som man ikke kan kjede seg i. Det var ”strandvær” helt til midten av oktober, så det er bare å nyte det så mye man kan. Ellers er det en by hvor man kan finne ALT: barer/klubber, museum, shopping, bruktmarkeder, arkitektur samt naturopplevelser i fjellene rundt. På sensommeren var det mange lokale ”fiestas”, som la merce og fiesta de Gracia, som er verdt å få med seg. Det er også utrolig fint å se solnedgangen fra bunkers del Carmel- få med deg en gjeng og et par flasker vin, så har man en god måte å bli kjent på.

Hvis man vil melde seg inn på treningssenter, kan jeg anbefale DuetFit. Billig, mange senter og mange artige gruppetimer. Dersom man kjenner noen med spansk bankkontor, blir det ekstra billig. I Barcelona finner man også mange salsakurs for dem som vil det.

Diverse / tips til andre som reiser dit

 -Få deg sykkel, jeg kjøpte den og mye annet jeg trengte på appen Wallapop (minner om Tise appen i Norge).

-Ta med hvite frakker fra Norge, ettersom alle studentene må ha sine egne frakker (man bruker bare frakk, ikke bukse og kittel).

- Ha litt is i magen, i starten kan språket og byråkratiet være overveldende. Jeg trodde aldri jeg kom

Til å vende meg til Katalan, men på slutten tenkte jeg ikke på det. Når det gjelder byråkratiet (=erasmuskontoret for eksempel), løser de aldri noe før helt i siste liten.

-Ikke stress med å få NIE nummer, med mindre du vil

-Ta helgeturer til costa brava, Valenicia osv. Fra Barcelona går det tog og buss til mange nydelige steder.

-Søk private legater (se legathåndboken) dersom du har mulighet.

 

Publisert 8. jan. 2018 09:42 - Sist endret 4. apr. 2019 15:35