Oviedo, Spania

I følge Amina Grabovica var tiden i Oviedo "Et veldig annerledes semester enn det vi er vant med i Norge. Det er spesielt å lære å innhente fagkunnskap på et fremmed språk, og oppleve hvordan helsevesenet fungerer i et annet land."

Navn: Amina Grabovica og Jenny Katrine Kallåk Hansen

Sted: Universidad de Oviedo, Oviedo, Spania

Semester: Vår 2019, modul 5

Semesterstart: 22.01.19

Semesterslutt: 17.05.19

Studieopplegg

Teoretisk undervisning ble avholdt på sykehuset, HUCA. 

  • Forelesninger hver mandag, tirsdag og onsdag kl. 16-17, fra 22.01 til og med 23.04. Disse var ikke obligatoriske, og flesteparten av studentene var ikke på forelesning. Vi dro de første ukene, men bestemte oss heller for å lese på egen hånd etter hvert. Notater fra forelesning ble publisert på en felles Google Drive (se senere). Vi ble ikke så godt kjent med de andre medisinstudentene, men vi tilbragte også lite tid på forelesning og på lesesalen. 

  • Seminarer: ca. 2 timer x3 i løpet av semesteret. Disse var obligatoriske, men mulig å gå på en annen gruppe dersom det ikke skulle passe. Det ble publisert på en liste i gangen utenfor auditoriene hvilken gruppe man var på, samt tidspunkt for seminarene. 

Praksis

Vi fra Oslo hadde totalt syv uker med praksis (det ble ført opp åtte uker i planen, men vi sa ifra på siste praksisplass at vi kun kom den første av to uker, og det var greit). Vi ønsket å starte med praksis så tidlig som mulig for å bli ferdig før eksamen, dette avtalte vi med studentkoordinator i Oviedo da vi kom i januar og det ordnet seg fint. 

Vi var utplassert på fire ulike steder (2+2+2+1 uker). Praksisplass ble publisert i et dokument på Google Drive uken før. Praksisplassene ligger spredt rundt i Oviedo, og det kan bli litt reisevei. På de fleste stedene hadde vi på hvit frakk, dette kjøpe vi fra en «chino» (som en slags Europris, disse finnes rundt omkring i byen) for ca. 150 kroner. De ulike legene ønsket ulike oppmøtetider, men vi møtte alltid opp kl. 8.30 første dag på et nytt sted.

I utgangspunktet varer praksis til kl. 12. Noen steder ønsker legen å avslutte tidligere, mens andre var åpne for at vi ble lengre. Dette gjorde vi når det var mye spennende som skjedde. Det var krav om 80 % oppmøte (4 av 5 dager pr. uke). Vi sa ifra på forhånd når vi hadde planer som krasjet med praksis, og det gikk alltid greit. Noen dager føltes litt bortkastet med mye venting og lite pasientkontakt mens andre dager var veldig spennende, litt avhengig av praksisplass og lege. Det kan være lurt å ha med notater å lese på i tilfelle det blir mye ventetid i løpet av en dag (spesielt på Enlace og noen CSM-sentre). Vi var alltid én student per lege men dette kan kanskje variere. På slutten av praksisperioden fyller legen ut et skjema om studenten, blant annet basert på punktlighet og aktivitet/interesse. Vi fikk imidlertid aldri info om hva dette hadde å si for endelig vurdering.

Litt om noen av praksisplassene:

- Lukket psykiatrisk avdeling for voksne (HUCA)
Stor avdeling på sykehuset med pasienter med alvorlige psykiatriske tilstander. Mange spennende pasientcaser. Her opplevde jeg at jeg måtte være litt mer frampå hvis jeg ville bli involvert, da legene ofte hadde det travelt og kunne glemme at de hadde med student.

 -Lukket psykiatrisk avdeling for barn og ungdom (HUCA)


En liten avdeling med fem senger og to leger. Veldig hyggelige og flinke leger som var flinke til å inkludere meg som student. Stor variasjon i pasienter og diagnoser. En veldig fin avdeling å ha praksis på.

-Enlace (HUCA)
Konsultasjoner med pasienter som er innlagt på sykehuset på grunn av andre somatiske årsaker, men som får tilsyn av en psykiater på vakt. 

-Centro de Salud Mental (CSM)

En slags poliklinikk for oppfølging av pasienter og generell koordinering av psykisk helsehjelp. Mange av konsultasjonene var korte kontrolltimer for justering av medisiner eller en kort oppdatering siden sist, og vi som studenter satt ved siden av legen og observerte konsultasjonen. Det finnes mange slike sentre i hele byen, inkludert CSM Infantil/Juvenil (for barn og ungdom).

-Equipo de Tratamiento Asertivo Comunitario (ETAC) (tilsvarende FACT i Norge)
Oppfølging av pasienter med alvorlige psykiatriske lidelser, blant annet schizofreni. Dette er for pasienter som ikke er i stand til å følge behandling selv eller som ikke møter til legekonsultasjoner. ETAC hjelper pasientene i hverdagen og drar på hjemmebesøk. Dette var veldig spennende og det var alltid veldig hyggelige team som vi reiste ut med.

«Los apuntes»

Los apuntes er en samling av notater fra forrige års forelesninger. Disse ligger på en felles Google Drive-bruker, spør en medstudent om brukernavn og passord. Notatene kan også bestilles fra en print shop like ved sykehuset og hentes neste dag, dette kostet ca. 150 kroner. Gjennom semesteret lager de spanske studentene nye apuntes fra årets forelesninger, men de forandrer seg lite fra år til år. Disse legges også ut på Google Drive. Utvekslingsstudentene trenger ikke skrive apuntes fra forelesning, men har altså tilgang til disse i driven.

Kull- og gruppestørrelse

Fordi notatene legges ut etter hver forelesning (se tidligere) er det mange studenter som aldri er tilstede på undervisningen, og som man ikke ser før på eksamensdagen. På seminar var kullet delt i fire, og vi var ca. 30-40 studenter per gruppe. På praksis hendte det at flere studenter var utplassert samme sted, men vi fikk som regel følge hver vår lege.

Kullet bruker en felles Google Drive-konto for notater, informasjon om praksisplass, osv.

I tillegg har kullet en egen WhatsApp-gruppe der det blir postet informasjon og diverse spørsmål og svar. Spør noen på kullet om de kan melde deg inn i gruppen. 

Vi ble ikke veldig godt kjent med studentene på kullet ettersom vi bare hadde ett fag, psykiatri, og tilbrakte lite tid på sykehuset. De andre studentene har 4-5 fag, tilsvarende et fullt semester i Norge og har en mer travel hverdag. Men alle var hjelpsomme dersom vi hadde spørsmål eller trengte hjelp.

Eksamen

Eksamen avholdes på medisinsk fakultet (Avenida de Julián Clavería, 6). Her var vi kun to ganger i løpet av semesteret: ved innskriving i januar og på eksamensdagen 17. mai.

Alle studentene ventet ute i gangen før vi ble ropt opp én og én for å komme inn i auditoriet. Vi trengte ikke å vise ID for å komme inn, men det er antageligvis lurt å ha med. Informasjon om gjennomførelse av eksamen ble gitt av en professor nederst i auditoriet.

Annet enn ID kan det være lurt å ha med egen klokke (det var ikke klokke i auditoriet, men professoren ropte hvor mye tid som var igjen med jevne mellomrom) og ordbok.  

Eksamen var en multiple choice for hånd med fem svaralternativer, kun ett riktig svar og ingen minuspoeng for feil svar. Vi fikk 105 spørsmål og hadde 80 minutter – med andre ord lite tid per spørsmål. Mange av spørsmålene kom igjen fra tidligere eksamener, så vårt beste eksamenstips er å jobbe med disse i eksamensperioden. Gamle eksamener ligger sammen med notatene i Google Drive, men kan også bestilles og hentes i samme print shop som notatene (se tidligere). 

Eksamensresultatene til hele kullet ble publisert i en PDF ca. 10 dager etter eksamen. Krav om 60 % riktig for å bestå.

Fordi vi hadde kun psykiatri i Oviedo må vi ta en eksamen i farmakologi, rettsmedisin, rettspsykiatri og reseptprøven etter sommerferien. Eventuelt etter modul 6 for de som velger å utveksle enda et semester.

Oppfølging fra lokale studieveiledere

Vi hadde kontakt med Juan Arguelles og Jesús García Clavo på medisinsk fakultet via mail i starten av semesteret. Vi avtalte et møte på medisinsk fakultet i slutten av januar for immatrikulering. Resten av semesteret hadde vi lite kontakt med fakultetet.

Vi kunne antageligvis brukt studieveiledere mer for å få svar på ting i starten, men ofte hentet vi informasjon fra tidligere studentrapporter (tilsvarende denne). I tillegg snakket vi med de andre på kullet etter forelesninger og fulgte med på WhatsApp.

I tillegg til immatrikuleringen på fakultetet var vi innom

  • Lieberbank ved Plaza del Fresno for å få studentkort
  • Oficina de Atención Internacional (Calle Principado 3) på starten og slutten av semesteret for signering av papirer i forbindelse med Erasmus-avtalen

Språk

All undervisning, praksis og eksamen foregår på spansk (kastiljansk).

Vi tok et språkkurs på Alce Idiomas i januar. Vi var tre studenter fra Oslo og hadde fire timer undervisning hver dag i fire uker. Kurset overlappet litt med studiestart men det gikk fint å rekke begge deler. Språkkurset var veldig nyttig, og vi hadde flinke og hyggelige lærere. Kurset kostet ca. 800-900 euro per person, noe som dekkes fint av språkstipendet fra Lånekassen på 21 000 kr. Mange utvekslingsstudenter i Oviedo tar spanskkurs på La Casa de las Lenguas på Campus Milan. Dette er mye billigere enn private skoler, men har også større klasser og overlappet med tidspunkt for psykiatriforelesninger på sykehuset.

Språket er ikke noe som bør hindre deg fra å ta dette semesteret i Oviedo. Hvis du har lyst til å lære spansk er dette en perfekt mulighet.

Bolig

Da vi først kom til Oviedo bodde vi et par netter på AirBnB og et par netter på et slags leilighetshotell. Vi kikket etter leiligheter på idealista.es og Erasmusfacebookgrupper, og var på flere visninger i løpet av den første uka. Det er mye ledig, og veldig enkelt å arrangere visninger med utleiere. Ingen grunn bekymring med tanke på å finne et sted å bo.

Vi bodde begge to ved Campus Milan, omtrent midt mellom HUCA og sentrum (ca. 10-15 minutter å gå til begge). Vi bodde i hver vår leilighet i samme leilighetskompleks, og var veldig fornøyde der. Vi betalte 220 euro og 320 euro per måned alt inkludert, og bodde fint for denne prisen. 

Anbefaler å bo i sentrum eller i området mellom sentrum og sykehuset. Gåavstand til sentrum/gamlebyen er praktisk. Psykiatripraksis på ulike steder i byen kan gjøre at man får reisevei uansett hvor man bor.    

Noen studenter velger å bo i Gijón for å bo ved kysten, selv om de studerer i Oviedo. Bussen bruker ca. 30 minutter (samt at det finnes direktebuss til Campus Milan om morgenen). Dette kan imidlertid gi lang reisevei til praksis, som varierer i løpet av semesteret.

Fritid og sosialt 

Vi har hatt mer tid til fritidsaktiviteter og sosialt i løpet av semesteret enn vi er vant til fra Oslo, og det er mye morsomt å være med på. Oviedo er en veldig fin by med fine parker, gamleby, flott natur, nærhet til kysten, en rik matkultur, uteliv og arrangementer for alle.

Organisasjonen ESN (Erasmus Student Network) drives av studenter fra Oviedo. De arrangerer aktiviteter, fester og turer hver uke hele semesteret, og tilbyr en unik måte å bli kjent med andre studenter på. Meld deg inn i deres facebookgrupper for å få med deg hva som skjer allerede fra semesterstart.

ESN arrangerte Welcome Week med temafester, guidet tur i Oviedo og nabobyene Gijón og Avilés, pub crawl, speed friending og dagstur til nordvestkysten av Spania. I løpet av semesteret ble det også arrangert turer til blant annet Bilbao og San Sebastian, Covadonga og los lagos, León og Santander. Turene var ofte veldig fine og godt planlagt (men av og til mye fest og lite kultur). Det ble også arrangert tur til Barcelona og Ibiza for Erasmus fra hele Spania.

 

Hver tirsdag var det gratis tapas på forskjellige utesteder i Oviedo. Tirsdager var derfor kjent som martes de tapas. Av og til sparsomt med mat så ikke hopp over middagen, men et veldig hyggelig og sosialt arrangement. En super mulighet til å bli kjent med andre studenter og forbedre spansken. Etter tapas dro mange videre til Calle Mon der de fleste utestedene ligger. 

 

På torsdager arrangeres tilsvarende tapaskvelder i nabobyen Gijón. Universitetet i Oviedo har campus både i Oviedo og Gijón – derfor bor det mange utvekslingsstudenter i Gijón som man blir godt kjent med i løpet av semesteret. På tapas må man imidlertid holde ut hele natten, for første buss tilbake til Oviedo går kl. 6.30 på fredag morgen. Men sene kvelder blir man vant til etter en stund i Spania. I helgene går bussen mellom Oviedo og Gijón hver time hele natten.

 

I tillegg til turer i helgene og tapas hver tirsdag og torsdag ble det arrangert fotball- og volleyballtreninger og -turneringer, filmkvelder, dansetimer, improteater, besøk på eldrehjem og Røde Kors, bloddonasjon, internasjonale middager, og mye annet moro. 

 

Igjen, meld deg inn i facebookgrupper for ESN Oviedo og Erasmus Oviedo. Bli med i WhatsApp-gruppe for alle utvekslingsstudentene for annen informasjon, spørsmål, spam og bilder. Etter hvert opprettes også egne grupper for de som er interessert i fotball, volleyball, osv. Disse linkes til i den store felles WhatsApp-gruppen. 

 

OBS. Myte: man lærer ikke spansk med andre utvekslingsstudenter og på Erasmus-arrangementer. Konklusjon: USANT. Vi ble kjent med studenter fra Mexico, Colombia, Ecuador, Chile, ESNere fra Spania, samt studenter fra Brasil, Italia og Frankrike som raskt ble gode spansktalende. Dette var supernyttig med tanke på språket. Om ikke annet snakker vi en god blanding av europeisk spansk og meksikansk :)

I tillegg til ESN finnes en organisasjon som heter AEGEE, med rykte for å være en litt roligere og mer kulturell gruppe for utvekslingsstudentene. Vi var aldri med på deres turer men har hørt mye bra om disse.

Ellers var det tid til joggeturer på Pista Finlandesa (en personlig favoritt i Oviedo), gåturer til Monte Naranco og el Sagrado Corazon, turer i fjellene rundt Oviedo (for eksempel en liten bil- eller togtur unna) (se Wikiloc for turforslag), Camino de Santiago, slalom og snowboard (for eksempel i San Isidrio eller Pajares), fjellklatring, svømming ved universitetets fasiliteter på CAU (1 euro for studenter), karneval i Oviedo, Gijón og Aviles (en folkefest, verdt å få med seg), og espicha (en typisk asturiansk middag som arrangeres hver torsdag av restauranten Tierra Astur. Buss tur/retur, mat og asturiansk sidra for 17 euro). Hvis du ønsker å gå på treningssenter kan Dreamfit på Los Prados anbefales. Universitetet har også et treningssenter for studenter (billig, men ligger et stykke unna HUCA og Campus Milan).

Diverse / Tips og nyttig informasjon

Meld deg inn i Erasmus Oviedo-gruppe(r) på facebook. Her blir det postet mye informasjon om arrangementer, turer, boligsøking, osv.

Meld deg inn i kullgruppa på fb. De har en egen kullgruppe på medisin, i likhet med det vi er vant med i Oslo. Her finnes all informasjon som trengs, og man får også tilgang til alle forelesninger, apuntes og tidligere eksamensoppgaver gjennom Google Drive som kullet deler.

Ta med deg varme og vanntette klær. Selv om det er Spania, er det langt nord og omringet av fjell og tett på Atlanterhavet, så det blir kaldt og vått. Spesielt kommer litt varmere klær godt med innendørs, da strøm er relativt dyrt i Spania, og det ofte er huskaldt tidlig i semesteret. Leilighet med calefacción (oppvarming) anbefales. Allikevel er det generelt sett varmere enn i Oslo, og temperaturen bikket 20 grader flere dager allerede i januar og februar.

Av kollektivtransport finnes det gode buss- (Alsa) og togforbindelser (Renfe) til og fra Oviedo. Alsa fungerer veldig fint, og som Erasmus-student får man avslag på billettene. I tillegg finnes appen blablacar for å kjøpe plass i en bil, ofte til en billig penge. Lokalbussen i Oviedo tar deg til og fra de fleste steder i byen. Bussbillett kan kjøpes på bussen (1.2 euro), og busskort kan kjøpes ved siden av McDonalds i Calle de Uría. Det finnes en app for busstider, men fikk ikke til å laste ned denne med norsk mobil, og brukte derfor Google Maps for å se busstidene.

Søk erasmusstipend og språkstipend fra Lånekassen. Ved å reise på utveksling gjennom Erasmus mottar man et ekstra stipend på 350 € i måneden, i tillegg til ordinær støtte, samt reise- og evt. språkstipend fra Lånekassen. Oviedo er regnet som en rimelig by i Spania. Billige levekostnader og gode stipendordninger gjør at det økonomisk sett ikke burde være et hinder å reise på utveksling hit.

Refleksjoner og utbytte

Amina: Et veldig annerledes semester enn det vi er vant med i Norge. Det er spesielt å lære å innhente fagkunnskap på et fremmed språk, og oppleve hvordan helsevesenet fungerer i et annet land. På en annen side får man ikke øvd seg på psykiatrisk samtale med pasienter i like stor grad som i Norge (om du ikke føler deg ganske rutta på spansk selvfølgelig). Alt i alt har dette semesteret vært helt unikt og veldig gøy. Oviedo er en vakker by med mange perler av steder i nærheten, samtidig som det er lite «turistifisert».

Jenny: Et semester i Oviedo anbefales på det sterkeste. Det er en unik mulighet til å lære spansk, samtidig som studiet krever mindre enn i Oslo og det derfor er mer tid til fritid, reiser, naturopplevelser, idrett, fest og annet moro. Det er et behagelig semester med tanke på studiet, men krever at man tar en eksamen i Oslo etter hjemkomst. I tillegg går man glipp av en skriveperiode i januar. Det faglige utbyttet er kanskje mindre enn i Oslo, men samtidig har vi hatt syv uker med praksis på ulike avdelinger og sentre, og fått se mye forskjellig der. Asturias (regionen) er et område jeg ble veldig glad i og helt klart kommer til å reise tilbake til. Menneskene der er stolte av sin historie og sine tradisjoner. Det jeg setter mest pris på ved dette semesteret er å ha lært spansk, og menneskene jeg har blitt kjent med. Det er noe helt spesielt ved å bo et sted og ha hverdager der, som gir en følelse av tilhørighet. Semesteret har hatt en fin blanding av nytt og spennende, og samtidig trygghet og hjemmefølelse. Byen er liten nok til å bli godt kjent, og trygg nok til å leve veldig selvstendig.

Publisert 20. juni 2019 09:29 - Sist endret 20. juni 2019 09:30