Bonn, Tyskland

Madeleine sitt tips for å bli kjent med andre studenter: Hver mandag finner “internationaler Stammtisch” sted. Hit lønner det seg å komme. Da blir man garantert kjent med andre erasmusstudenter som man kan dra på massevis av utflukter sammen med.

Navn: Madeleine Kolberg Kristiansen

E-post: madkri@outlook.com 

Sted: Universität Bonn, Tyskland

Semester: Høst/vår, modul 5 og 6 (5. Og 6. kliniske semester i Bonn)

Semesterstart- og slutt modul 5: 15. oktober 2016 - 17. februar 2017

Semesterstart- og slutt modul 6: 18. april 2017 – 11. august 2017

Eksamen

Eksamen er alle skriftlig og på tysk i tillegg til OSCE i pediatri. Avkrysningsprøver som varer fra 45 min til 1,5 t. Rettsmedisin, rettspsykiatri og reseptlære skrives i Norge. 

Studieopplegg

I Bonn har de “Blockpraktikum” hvor man har seminar/undervisning/praksis i et fag i en bestemt tid (1-2) uker som er obligatorisk. I tillegg kommer forelesninger (vanligvis én gang i uka, 90 min) og enkelte fag som har seminar fast en gang i uka 90 min. I tillegg (fordi det generelt er veldig lite praksis her) må man ha 3 ekstra uker praksis i fagene pediatri, psykiatri og gynekologi. 

For meg var det slik: 4 uker helt på starten av semesteret hadde jeg “Block”, dvs undervisning hver dag vanligvis 9-12 i fagene psykiatrie og psykosomatikk. Rettsmedisinseminar hadde jeg mandager og klinisk farmakologi-seminar tirsdager gjennom hele semesteret, også obligatorisk. Dvs at man har veldig mye fritid! Man skriver en eksamen per fag, og jeg skrev 3 eksamener dette semesteret til sammenlikning med de andre tyske medisinstudentene som skrev en hver dag i to uker omtrent! 

Neste semester hadde jeg til gjengjeld mye praksis (de 9 ekstra ukene) i tillegg til “Block” i pediatri (1 uke), allmennmedisin (2 uker) og gynekologi (1 uke) som er obligatorisk. Forelesninger kommer i tillegg. 

Kvalitetsmessig er disse “Block”ene veldig variert. De er greie å komme seg gjennom, men det er veldig begrenset hvor mye man lærer og jeg synes at det er bra at det legges opp til at vi skal ha ekstra uker med praksis. De ekstra ukene ble for min del lagt på slutten av oppholdet/i 2. halvår med tanke på språkferdigheter. Det er fleksibelt og greit sånn sett og man kan også gjøre de i ferien mellom februar og april. I disse ekstra ukene må man selv ta ansvar for hva man lærer og hva man får gjøre da ingen av legene er ansvarlig for deg. Studenter i Tyskland gjør ofte “Famulatur”, noe som kan sammenliknes med den praksisen man gjør, så de er vant til å ha en og annen student svirrende rundt. 

Kull- /gruppestørrelse

ca 150 på et kull, gruppene varierer

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Det er to viktige kontorer å forholde seg til. Et for Erasmus generelt og et for medisin. Alt av viktig informasjon blir gitt i “welcoming week” og alt er veldig greit å forholde seg til. Alle svarer raskt på mail, er hyggelige og hjelpsomme. 

Språk

All undervisning og eksamen foregår på tysk. Det er rimelig greit å komme seg gjennom selv uten store språkferdigheter. Ordbok er tillatt på eksamen. Man kan melde seg på erasmusspråkkurs til 70 euro før man kommer. Da har man undervisning 4 timer i uken under semesteret. Språkkurset begynner en måned etter at semesteret begynner, så det er litt uheldig. Jeg har heller ikke møtt noen som var veldig fornøyd med språkkurset. Det positive er at man blir kjent med andre erasmusstudenter! Ellers vet jeg at det finnes andre, bedre tilbud i Bonn også.

Bolig

Det kan være vanskelig å finne et sted å bo i Bonn og det lønner seg å starte tidlig å søke studentbolig. I studentboligene bor veldig ofte andre utvekslingsstudenter/internasjonale studenter. Privat kan det være vanskeligere. Men generelt er alle i samme båt ved ankomst og man får masse hjelp og tips til hvordan man skal forhindre å bli husløs. Man burde sjekke ut appen “WG-gesucht”.  

Sosiale forhold

Bonn er en passe liten og koselig by hvor det til gjengjeld skjer ganske mye! Det er en veldig god studentby og det er masse internasjonale studenter her! ESN Bonn er veldig flinke til å arrangere saker og ting og man får email om tips til hva man kan finne på hver måned. Hver mandag finner “internationaler Stammtisch” sted. Hit lønner det seg å komme. Da blir man garantert kjent med andre erasmusstudenter som man kan dra på massevis av utflukter sammen med. Det er litt vanskeligere å bli kjent med de tyske studentene. Fordi semesteret er bygget opp slik som det er, blir det sjelden til at man ser hverandre mye. Ellers er medisin også for de tyske studentene lite sosialt. Det er ingen felles fester, quizer eller foreninger slik som det er i Oslo og folk er heller litt reservert. Ellers har de tilbud om “study buddy” når man kommer. Da er en annen medisinstudent ansvarlig for å hjelpe deg og svare på spørsmål du skulle ha. Dette lønner det seg å takke ja til fordi det av og til arrangeres eventer med alle study buddyene og de andre erasmusmedisinstudentene noe som igjen er en veldig god mulighet til å bli kjent med folk. 

Fritid

Bonn har massevis av koselige restauranter og “Kneipen”, butikker og folk i gatene. Det er alltid en eller annen festival på gang. Spesielt burde man få med seg karneval i Februar. Det er en stor greie i dette området av Tyskland. Karnevals-tid begynner allerede i November (11/11 kl 11:11) og avsluttes i Februar med en fest som varer i en uke. Man burde også få med seg “Rhein in Flammen”. I en stor park har de da konserter, karuseller og masse boder hvor de selger typisk tysk mat! På kvelden har de da et stort fyrverkerishow med et eget tema hvor de også spiller musikk som “står i stil” til fyrverkeriet. Tyskere er generelt glad i å feire! Hvis Bonn ikke har noe å by på er Köln bare en 20-minutters gratis togtur unna. Köln er en skikkelig storby hvor det alltid er noe som skjer. Köln er også hvor karneval feires størst. Med semesterticket kan man reise i hele NRW-området med tog, buss osv. gratis, noe som gir gode muligheter til å se flere byer.  

Diverse / tips til andre som reiser dit: Sjekk også ut asta-bonn.de, der kan man blant annet finne språktandempartner og nyheter. Ellers er facebookgrupper som “Sprachtandem Bonn/Köln”, “NETT-WERK Bonn” og “neu in Bonn” verdt å sjekke ut! Jeg vil anbefale å dra til Bonn! Ta gjerne kontakt for flere tips eller ved spørsmål til selve studieopplegget. Jeg tror i hvert fall at Bonn er en av de best egnete byene for å gjøre Erasmus! 

Publisert 28. aug. 2017 10:49 - Sist endret 12. juni 2019 10:59