Heidelberg, Tyskland

Leylan Rahman sier at "Faglig synes jeg det har vært lærerikt å sette seg inn i et nytt system. Jeg vil absolutt anbefale å dra på utveksling. Utveksling gir muligheten til unike opplevelser og du møter mange nye mennesker. Du lærer deg selv bedre å kjenne og blir mye mer selvstendig."

Navn: Leylan Rahman

E-post: leylanrah@gmail.com

Semester: Høst 9.sem. Tilsvarer blokk 4 i Tyskland.

Semesterstart: 26.09.18

Semesterslutt: 26.01.19

Eksamen

Totalt 4 eksamener

PED:

Skriftlig eksamen: multiple choice og kortsvar ca. 60 spm, på 1 time og 15 min.

OSCE: 10 stasjoner på 5 min på hver.

GYN:

Skriftlig eksamen: multiple choice med ca. 50 spm på 1 time og 15 min.

OSCE: 5 stasjoner på 5 minutter hver.

Veldig greie spørsmål og hyggelige sensorer. Vanligvis er eksamen på 1 time, men Erasmus studenter får 15 minutter ekstra. Du kan også ta med ordbok. Etter noen uker kommer sensuren på SignUp. Man får karakter mellom 1-6, der 1 er den beste karakteren. Må ha minst 4 for å bestå (tilsvarer 60%). I både pediatri og gynekologi lånte jeg bøker på biblioteket og brukte ressurser på nett. Spør medstudenter om tilgang til mappe i google drive med kompendier og gamle eksamensoppgaver.

Studieopplegg

Du velger selv hvordan du vil sette opp semesteret. Jeg valgte å følge det samme opplegget som tidligere utvekslingsstudenter:

Språkkurs i september

Gynekologi oktober

Pediatri i november

Pediatri praksis i desember

Gynekologi praksis i januar

Gynekologi

4 uker undervisning med skriftlig eksamen og OSCE den siste dagen. Forelesningene startet stort sett 10:00 og sluttet som regel 11:30, utenom 1 uke der du har praktisk undervisning mellom 08:15-10:00. Deretter er det flere seminarer, forelesninger og praktiske kurs man kan melde seg på. Disse kalles zusatspunkteseminar eller tilleggspoeng seminar. For hvert seminar du drar på får du 1 eller 2 poeng (avhengig av hvor lange de varer) og man må ha minst 18 poeng for å ta eksamen. Ved å samle flere poeng kan man forbedre sluttkarakteren. Flere av kursene er relevante for OSCE inkludert kurs i GU, brystundersøkelse og fødselshjelp, anbefaler derfor å gå på disse. Forelesningene var av varierende kvalitet. Det er intensivt med forelesninger og kurs i disse ukene og man må lese en god del på egenhånd. Omtrent 40 studenter i klassen.

Pediatri

4 uker undervisning med skriftlig eksamen og OSCE den siste dagen. Organisatorisk stort sett likt som i gynekologi. Samme system med poengsamling. Bare 2-3 studenter i hver smågruppe og gode muligheter til å undersøke pasienter. Gode kurs og mange bra læringsressurser på nett med videoer og kompendier. Hver uke er det CBT og PBT. PBT tilsvarer PBL i Oslo. CBT er caser på nett der du klikker deg gjennom og svarer på spørsmål. Disse casene går man så gjennom i timen og diskuterer. Personlig synes jeg disse var veldig bra, med bra læringsutbytte. Omtrent 40 studenter i klassen.

Praksis/famulatur

PED: 3 uker. På barnesykehuset er det flere avdelinger. Jeg fikk praksis på avdelingen for metabolske sykdommer og var bekymret for at det skulle bli mange sjeldne sykdommer, men det var heldigvis ikke tilfellet. Det var som regel generell pediatri, der pasienter som ikke hadde plass i andre avdelinger ble plassert der. Det var alt fra gastroenteritt til allergiutredning. Hver morgen fikk jeg være med på visitt. Jeg fikk undersøke ved innkomster og ta anamnese. Helt grei praksis. Det ble ofte ganske rolig etter 13-14 tiden. Legen er veldig hyggelige og forklarte masse underveis.

GYN: 3 uker. Første dagen møtte jeg de andre famulatur studentene og vi kunne mellom oss velge hvordan vi ønsket å rullere mellom avdelingene. Jeg kunne velge mellom operasjon, føden og ulike poliklinikker (bla. allmennpoliklinikk, svangerskapsklinikk, prenatalscreening, urogyn). Her var det for det meste observasjon, men de fleste av legene er flinke til å forklare og tenker høyt slik at man får med seg hva som gjøres. På operasjonssalen får studentene assistere og jeg var med på å assistere flere keisersnitt noe som jeg synes var velig spennende.

Språk

Undervisningen er på tysk. Universitetet tilbyr språkkurs i forkant av semesteret og dette vil jeg anbefale. Det koster 300 euro, men lånekassen gir et språkstipend som dekker det. Jeg hadde tysk på vgs. og klarte meg greit med denne repetisjonen før semesterstart. Kurset er av bra kvalitet. Jeg møtte mange andre utvekslingsstudenter og fikk god kontakt med dem. Man kan også ta flere språkkurs underveis i semesteret. 

Bolig

Du mottar et skjema fra Studierendenwerk Heidelberg der du kan søke på bolig. Det er 3 ulike prisnivåer og man kan oppgi ønsker, men du er ikke sikret bolig. Jeg fikk avslag på søknaden og måtte finne noe privat. Det gikk relativet greit og jeg fant min bolig på wg-gesucht.de. Det beste er å bo i Neuenheimer Feld som er rett ved sykehuset. Andre steder som er anbefalt er Altstadt og Weststadt som er sentrumsnært.

Fritid/sosialt:

ESN og AEGEE arrangerer mye i løpet av semestret. De legger ut informasjon om alle arrangementer på facebook og det er lurt å følge dem. Gode muligheter til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. De arrangerer ikke bare treff i Heidelberg, men også i andre deler av Tyskland og i Frankrike. Jeg var med til blant annet München, Frankfurt og Strasbourg. Det var alltid veldig hyggelig og god stemning.

Heidelberg er en vakker by med fin natur og flere severdigheter. Været var veldig bra og det var over 20 grader til og med i oktober. Mange cafeer, butikker og bakerier over alt. Er du glad i å gå tur kan man gå til slottet, ta trappene opp til Königstuhl eller gå langs Philosphenweg.

Man kan trene gratis på Hochschulesport som arrangerer flere gruppetimer i uken. De har også styrkerom men man må booke de på forhånd. 

Annet

Anbefaler å kjøpe sykkel! Bussene er ofte stappfulle og forsinket. Man kommer seg mye raskere frem med en sykkel. Men husk å følge trafikkreglene da du risikerer bot hvis du bryter dem og blir tatt. Det er alltid noen på utkikk etter sykkel og man kan selge sykkelen igjen når man reiser. Du kan også kjøpe Semesterticket som koster 175 euro. Med denne kan man ta all kollektiv transport hele semesteret.

Hvit frakk er nødvendig til smågrupper og praksis. Kan kjøpes i bokhandelen Lehmann enten i Altstadt eller i Neuenheimer Feld for 20-30 euro.

Vær forberedt på mye papirarbeid og ta vare på all viktig dokumentasjon. Man må immatrikulere/eksmatrikulere fra universitet ved personlig oppmøte. Man må også melde seg inn i byen i starten av semesteret og ut igjen når du reiser. Det arrangeres flere informasjonstimer der de går gjennom dette i detalj. Jeg hadde ikke behov for tysk bankkonto, men dersom du ønsker det bør du gjøre dette tidlig i semesteret da det tar tid til at alt papirarbeid er i orden.

Refleksjoner og utbytte

Heidelberg er en fantastisk fin. Det var tøft til tider med mange lange dager og man må innstille seg i en ny måte å ha undervisning på. Det er mye byråkrati som skal være i orden. Likevel lærer man mye og opplever mange ting. Faglig synes jeg det har vært lærerikt å sette seg inn i et nytt system. Jeg vil absolutt anbefale å dra på utveksling. Utveksling gir muligheten til unike opplevelser og du møter mange nye mennesker. Du lærer deg selv bedre å kjenne og blir mye mer selvstendig.

 

Publisert 14. feb. 2019 12:34 - Sist endret 12. juni 2019 11:14