München, Tyskland

Navn: Michael Emre Kutay Nicholas

E-post: m.e.k.nicholas@studmed.uio.no

Semester: Modul 4

Semesterstart: 15. oktober 2018

Semesterslutt: 15. februar 2019

Eksamen

Multiple choice eksamen i nevrologi og ØNH 10. desember 2018 og i øye 15. februar 2019. 30 spørsmål i nevro, 25 i ØNH og 25 i øye. Eksamen holdes på iPad og er på tysk, men som Erasmusstudent får man lov å ta med ordbok med til eksamen. Sørg for at en medstudent legger deg til i facebookgruppene, Google Driven og ”docsdocs” nettsiden sånn at du får tilgang til gamle eksamensoppgaver.

Muntlig eksamen i nevrologi og ØNH i siste smågruppe. Dette er ingenting å grue seg til - begge dreier seg om klinisk undersøkelse, undersøkelsesteknikk og kliniske funn. Om man er ukomfortabel med tysknivået, slik jeg var, kan man til og med gjøre eksamen på engelsk.

Studieopplegg

Modul 4 ved LMU deles inn i to blokker; én inneholder nevrologi, ØNH og psykosomatikk. Den andre inneholder øye, dermatologi og psykiatri. Kullet blir delt i to og man følger undervisning i én blokk i 8 uker før man bytter om. Det holdes forelesninger, obligatoriske seminarer og kliniske smågrupper i hvert fag. Nevrologi og ØNH holdes utenfor sentrum på sykehuset Klinikum Großhadern, mens øye holdes mer sentralt i byen på Medizinische Klinik Campus Innenstadt. Som utvekslingsstudent tar man bare de fagene som dekkes av modulene hjemme i Oslo og man får derfor et ganske avslappet semester i forhold til sine tyske kolleger. I tillegg har tyskerne L-kurs (heldagshospitering på sykehus hver onsdag) og PBL, men som Erasmusstudent er man ikke forpliktet til å følge disse to undervisningsformene.

Forelesninger/Seminarer: I forhold til UiO, har man færre timer med undervisning hver uke, men kvaliteten på undervisningen er derimot meget høy. I nevrologi og ØNH får man en liste med detaljerte læringsmål for hver eneste forelesning. Forelesningene dekker det viktigste innenfor pensum og det som ikke undervises kan leses på AMBOSS – en tysk e-læringsressurs som er skreddersydd til tyske medisinfakulteter. LMU har et abonnement til plattformen, og man får gratis tilgang. Man trenger heller ikke å kjøpe bøker siden ”Kurzlerbücher” i hvert fag finnes i flere eksempler på det medisinske biblioteket i Campus Innenstadt og i et eksempel hver på biblioteket på Klinikum Großhadern.

Kliniske smågrupper: Veldig likt som i Oslo, dog litt lite øvelse med instrumenter i ØNH og øye. Dette gjør egentlig ingenting siden man får øvd mye med one-on-one tilsyn av lege i hospiteringen (se under).

Hospitering: To uker i nevrologi, en uke i ØNH og en uke i øye. I og med at Klinikum Großhadern er et universitetssykehus, omgås man hyggelige og entusiastiske leger som er veldig ivrige på at du skal lære mye. Man får undersøkt, tatt blodprøver, sette PVK, presentere pasientcaser for overlegen og er med på morgen- og radiologimøter og operasjoner. I tillegg får man anledning til å spinalpunktere på nevrologien. Hvis du skal utveksle i modul 4, anbefaler jeg at du melder til Erasmuskoordinatoren at du vil bli satt i gruppen som har nevro og ØNH blokken først sånn at du får hospitert i andre halvdel av semesteret når du bare har øye. Legene på avdelingene har ingenting imot at du drar i forelesning hvis det er overlapp mellom de og hospiteringen.

Du må arrangere hospiteringen selv og det er bare å sende meg en mail for kontaktinformasjonen til de forskjellige avdelingene.

Kull- /gruppestørrelse

ca. 300 studenter i modulen, men bare en håndfull møter opp i forelesning. Smågrupper består av 6 studenter og ca. 3 smågrupper slås sammen til seminarene.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Det meste man trenger å vite om adgang til timeplanen og eksamen får man på mail fra studieveilederne. Lisa Lechner er hovedveilederen for Erasmusstudenter på medisin, men hun svarer aldri på mail. Om du skal prate med henne må du dra til kontoret hennes i Bavariaring 19. Karin Feichtmaier, som deler samme kontor, svarer alltid – mailen hennes er karin.feichtmaier@med.uni-muenchen.de.

Språk

All undervisning og eksamener foregår på tysk. Jeg hadde to år av tysk på ungdomsskolen og tok et språkkurs ved ”Deutschkurse bei der Universität München” før semesteret startet. Språkstipendet fra Lånekassen dekker hele kursavgiften. Man møter mange felles Erasmusstudenter som også er nye til byen og som alltid er gira på å finne på ting. Språkskolen arrangerer også en rekke utflukter på ettermiddagene.

Det skal sies at med norsk i bakgrunn så forstår man enormt mye tysk og mange medisinske betegnelser er svært like sine norske og engelske motparter. Med tanke på ervervelse av medisinsk kunnskap presenterer språket derfor en minimal utfordring, så om man har lyst til å dra men er usikker på om språknivået er høyt nok må man bare bite kula og gå for det.

Bolig

Å finne bolig i München er vanskelig og prisene er ganske like som i Oslo. Jeg fikk studentbolig via Studentenwerk (tilsvarer SiO), men søknadene behandles av et loddtrekningssystem og det er mange som ikke får plass. Nettsider som http://www.wg-gesucht.de/ kan sjekkes for å finne rom i kollektiv og i tillegg kan ANSA Tyskland Sørs facebook gruppe (se under) brukes til å etterlyse ledige rom. Deltar du på språkkurset nevnt ovenfor får du automatisk studentbolig så lenge kurset varer og kan da lete etter leilighet i denne perioden. Om du er usikker på hvor du vil bo kan jeg foreslå et sted langs U6 T-banen som forbinder begge sykehusene du skal ha undervisning på.

Sosiale forhold: Som nevnt ovenfor har tyskerne et hektisk semester i denne modulen. Det er det siste året deres før de skal ut i turnus (”Praktisches Jahr”), men til tross for dette er de svært vennlige og imøtekommende.

Medisinfakultetet har et ”buddy” opplegg der man får tildelt en fadder et par dager før studiestart. Sørg for å få med deg informasjonskvelden arrangert av buddy programmet – her får du møtt andre utvekslingsstudenter på fakultetet. All informasjon om dette kommer på mail. Programmet arrangerer også ukentlige workshops der man øver på anamnese og undersøkelse på tysk.

Utenom medisinfakultetet finnes det en rekke sosiale grupper man kan involvere seg i. Erasmus Student Network (ESN) arrangerer flere utflukter gjennom semesteret og man møter andre utvekslingsstudenter. https://www.facebook.com/esnMESA/

ANSA er svært aktive og her får man hengt med andre norske expats. Øverst på Stammtisch gruppen finner du et ”LifeHack” dokument – ANSAs guide til livet som student i München.

https://www.facebook.com/search/top/?q=norwegischer%20stammtisch%20in%20m%C3%BCnchen%2Fansa%20m%C3%BCnchen&epa=SEARCH_BOX

ANSA Tyskland

Fritid

Man får en del fritid på utveksling i München og det er massevis av kulturelle- og friluftstilbud i og utenfor byen.

På sommeren og høsten kan man slappe av og grille i Englischer Garten, slå seg ned i en Biergarten, svømme i Isarelven og innsjøene rundt byen etc.

München er stamstedet til en rekke bryggerier og de har sine egne restauranter/puber. Augustiner Bräustuben og Hofbräuhaus er begge verdt et besøk. Oktoberfest holdes i september og begynnelsen av oktober.

Store artister kommer ofte innom og man kan få tak i konsertbilletter til ca 30 euro til de fleste konsertene.

Klassisk musikk kan også høres på filharmonien i Gasteig. Facebookgruppen for klassisk musikkinteresserte studenter i München:

https://www.facebook.com/groups/1808909816014279/

Man betaler 1 euro inngang for nesten alle kunstgallerier på søndager – kan anbefale de tre Pinakotek galleriene (Alte, Neue und Moderne) og Lenbachhaus. Ved siden av Alte Pinakotek finnes Vorhoelzer Forum – en takcafé som tilhører Arkitekturfakultetet til TUM. Her får du en fantastisk panoramautsikt over byen.

Å utforske Bayern er noe av det sterkeste jeg kommer til å sitte igjen med fra oppholdet. Mange landsbyer i Bayern byr på en rekke turmuligheter på sommeren og langrenn, alpint og randonnee på vinteren. Om det kommer nok snø kjøres det også løyper i parkene i München.

Facebookgrupper for alt skirelatert i og rundt München:

https://www.facebook.com/groups/172332239557660/

https://www.facebook.com/groups/388484984581512/

 

Studenten im Schee – Studentgruppe som arrangerer ukentlige skiturer på vinteren:

https://www.facebook.com/studentenimschnee/

 

Zentral Hochschulersport München (ZHS) – senteret for studentidrett:

http://www.zhs-muenchen.de/startseite/

Diverse / tips til andre som reiser dit

Åpne tysk bankkonto

Når du skal registrere deg ved universitetet må du ha med European Health Card som bevis på at du har helseforsikring. Kortet får du bestilt via HELFOs nettside.

Vær forberedt på at selv om Tyskland er kjent for effektivitet og innovasjon, er det paradoksalt mye papirbasert byråkrati, foretrukket bruk av kontanter over kort og preferanse for personlig oppmøte når man skal melde seg inn i foreninger eller melde seg på arrangementer.

München er stort og det tar tid å komme seg rundt, men byen er derimot fantastisk for sykling – byen er helt flatt og det finnes sykkelveier overalt. Etter immatrikulering ved universitetet kan man kjøpe et studentsemesterkort til all offentlig transport i byen til under 200 euro.

Refleksjoner og utbytte

Undervisningen i München er utrolig bra med en god balanse av forelesninger, smågrupper og seminarer. Jeg følte aldri at tiden min ble sløst av dårlig undervisning og forelesninger om materiale som har blitt dekket før. Som nevnt ovenfor, får man detaljerte læringsmål til hver forelesning sånn at man vet akkurat det man må kunne til eksamen og dette ga meg tillit til en studieordning som jeg oppfattet som effektivt og rutinert. Multiple choice eksamenene var veldig greie og om man ser på gamle eksamensoppgaver på Docsdocs får man en god idé av hva de er ute etter at du skal kunne.

Det må sies at de tyske studentene man går sammen med har dobbelt så mye undervisning som du har og de bruker mye tid på å lese. Jeg fikk gode venner på smågruppen som inviterte meg med på masse morsomme ting, men dette var bare når de hadde tid. Man kan derfor ikke forvente samme fadderopplegg som vi har for utvekslingsstudentene som kommer til Oslo og det er fattig med arrangementer arrangert av medisinfakultetet. Det kan derfor være lurt å få med seg språkkurset i begynnelsen av semesteret - de fleste vennene jeg hadde i München fikk jeg her. Og, som nevnt ovenfor, tilbyr München og landsbyene rundt i Bayern på utrolig mye moro som man kan bruke fritiden sin på.

 

Publisert 7. feb. 2019 10:20 - Sist endret 26. mars 2019 11:33