Stortingsvara og konsulent i fornybar energi

– Jeg tror vi er opptatte av at det skal være en mening med jobben vår, ikke bare lønn.

Karoline Sjøens engasjement for klima og miljø har vært avgjørende for mange av karrierevalgene hun har tatt. 

Karoline sitter med en pc i kontorlokalet.

Karoline Sjøen på jobb som konsulent. Foto: Aleksandar Nenad Zecevic / Gründerloftet.

Karoline Sjøen er både konsulent i et eget konsulentfirma, Fremje AS, og stortingsvara for Høyre. Men hun har ikke alltid vært sikker på hva hun skulle bli.

– Da jeg gikk på videregående i Rogaland, var oljeindustrien det de fleste fokuserte mest på. Etter videregående, stod jeg mellom undervannsteknologi i Bergen og fornybar energi. Selvfølgelig måtte jeg gå med det nye, med det fornybare, medgir hun med et smil. 

Master i flytende solenergi

Hun skrev masteren om selvrensende overflater på solcellepanel til havs for å unngå krystalliseringen av sjøvann.

– Jeg har alltid likt å holde dørene åpne, så gjennom bacheloren tok jeg både fysikk og kjemifag. Når det kom til master ble det enkelt, for da måtte jeg velge institutt. 

Det viktigste kriteriet for valget var hvilke av instituttene som lot henne skrive masteroppgaven i en bedrift. Valget falt på kjemisk institutt. Karoline skrev en master i bedriften Unitech og hadde en veileder på universitetet.

Hun skrev masteroppgaven under korona-pandemien og kunne skrive oppgaven hjemme i Haugesund. Da hun hadde levert masteroppgaven, begynte hun å jobbe med testing av teknologi for fornybar energi i Stord.

– Det var langt å pendle til Stord. Derfor jeg fant ut at jeg måtte starte for meg selv som konsulent. Jeg begynte å jobbe som prosjektleder og daglig leder for to selskaper innenfor fornybar energi.

Fra hobbypolitiker til rådgiver i regjering

Hun måtte raskt sette konsulentkarrieren på pause, for etter bare én og en halv måned kom det en telefon fra daværende olje og energiminister, Tina Bru. Ti dager senere begynte Karoline som politisk rådgiver for Bru i Olje og Energidepartementet.

Portrettbilde av Karoline med stort smil og blått skjerf.
Karoline Sjøen kombinerer politikk med realfag. Foto: Haakon Nordvik / Haugesund kommune

Da hun begynte å engasjere seg i Unge Høyre på videregående, koblet hun det aldri til at hun skulle jobbe innenfor politikk.

– Jeg så alltid på det som en hobby. I løpet av studiet var jeg med i studentlisten Realisten, så jeg satt på Velferdstinget for Realisten. Det er først nå jeg skjønner at det politiske og faglige virkelig går hånd i hånd, sier Karoline.

Kunnskapen fra utdanningen var til stor hjelp da hun arbeidet som politisk rådgiver.

– Jeg hadde lite erfaring med politisk arbeid som skjer sentralt på Stortinget og i departementene. Men i motsetningen til kollegaene mine i regjeringen, hadde jeg relevant utdanning i forhold til det fagfeltet jeg var rådgiver på. Utdanningen hjalp i mange av oppgavene der jeg skulle oversette fag til politikk. Det gjorde jobben veldig mye lettere.

En enorm frihet å jobbe for seg selv

Etter hvert ble det regjeringsskiftet og Høyre gikk av regjeringen. Karoline flyttet hjem til Haugesund.

– Jeg valgte å flytte hjem til Haugalandet, til sjokk for noen av kollegaene mine, for de mente at det var jo i Oslo alt skjedde. Det var jeg uenig i. Jeg sa at det er på Haugalandet alt skjer. Her er det masse plass til å etablere batterifabrikker, produksjonssenter for hydrogen. Veldig mange av de grønne arbeidsplassene kommer til Haugalandet.

Etter å ha vært politisk rådgiver fikk hun saksforbud mot å jobbe med havvind. Grunnen var at hun i regjeringen hadde vært med på å utvikle havvind-prosjekter. For å finne andre kunder, begynte hun å jobbe med karbonfangst og lagring i Haugaland Næringspark.

Den politiske erfaringen er likevel god å ha når hun jobber som konsulent. For eksempel, når hun skal hjelpe næringsparken med å søke regjeringen om å få tilgang til strømnettverket.

– Det gir en enorm frihet å jobbe som selvstendig næringsdrivende. Samtidig er du også avhengig av deg selv, på godt og ondt. Lønnen kommer ikke inn hvis du ikke jobber. Du får mye frihet i hverdagen til å styre tiden, noe jeg setter utrolig høyt. Å være konsulent gir også anledning til å jobbe med veldig mye forskjellig. 

The tables have turned

Karoline ser lyst på fremtiden til de som har studert realfag. Realfag gir ikke bare gode muligheter for å få jobb, men også til å få en meningsfull jobb. 

– Arbeidsledigheten er lav og nå skriker næringslivet etter arbeidskraft. Så, the tables have turned, nå er det vi som kan spørre arbeidsgiverne om hva de har å tilby oss. 

– Jeg har hele tiden vært opptatt av realfagenes rolle for å løse klimakrisen. For å kunne avgjøre hvilken teknologi som skal til for å løse problemet, må man ha forståelse av dem. For alle de som studerer realfag og ønsker å gjøre en forskjell i det grønne skiftet, har man absolutt mulighet til å gjøre det.

 

Karoline Sjøen

Alder: 28 år

Bachelorutdanning ved UiO: Materialvitenskap for energi- og nanoteknologi, som nå heter Fornybar energi og nanoteknologi.

Masterutdanning ved UiO: Materialvitenskap for energi- og nanoteknologi

Les flere karriereintervjuer med tidligere studenter fra fornybar energi og nanoteknologi

Emneord: Konsulent, Nanoteknologi, fornybar energi, politikk, klima, solenergi, mastergrad, bachelor, realfag Av Malene Langvik-Hansen
Publisert 3. jan. 2024 14:40 - Sist endret 8. jan. 2024 13:10