Studiet norsk industri satser på

Abilash (25) utvikler «grønne» batterier, og kan velge og vrake i jobbtilbud når han er ferdig med studiene.

Abilash i laboratoriet

Foto: UiO / Jan Tore Eriksen, NewsLab

– Jeg kom over dette studieprogrammet, og likte veldig godt det tverrfaglige fokuset. Jeg vil si det var hovedfaktoren til at jeg søkte, sier Abilash Thiagarajan.

Han studerer Fornybar energi og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo. Her lærer han om fremtidens energikilder, som ulike typer solkraft, hydrogenteknologi  og batterier, med fokus på både fysikk, kjemi og matematikk.

For Abilash var dette perfekt, nettopp fordi han var usikker på hvilke av disse fagene som interesserte ham mest. På dette studiet kunne han fordype seg i alle tre.

I løpet av studietiden har han lært seg hvordan de ulike materialene som inngår i for eksempel batterier og solceller fungerer, og hva de kan brukes til. Det som har fascinert han mest, er hvor elastisk nanoteknologien er.

– Når du kommer ned til nanometerskala, er det veldig smått, men samtidig så stort på en gang. Egenskapene til materialene begynner dessuten å forandre seg hvis du gjør dem mindre eller større. Det er vanskelig å begripe til å begynne med, sier Abilash.

Teknologi for fremtiden

For Abilash har det vært en stor fordel å kunne utforske ulike grener innenfor fagfeltet sitt. Gjennom studieløpet har han tilegnet seg kunnskap om alt fra solcelle-energi til hydrogenteknologi og batteriutvikling.

– Da jeg startet på bachelorgraden, var ikke batteri-industrien særlig utbygd i Norge. Det var mens jeg studerte at denne industrien begynte å bli viktig i Norge. Det bidro til at jeg ville fordype meg i det, sier Abilash.

Abilash med avanserte hansker
Abilash jobber med utstyr for batterifremstilling. Foto: UiO / Jan Tore Eriksen, NewsLab

Batteriforskning handler om å forsøke å utvikle et mer miljøvennlig og effektivt batteri for fremtiden. For å finne de rette materialene, trenger Abilash avansert utstyr. Universitet i Oslo har en av de beste ustyrsparkene i verden – noe som gir resultater med høy kvalitet. 

– Det kommer folk langveisfra for å bruke utstyret vårt, sier Abilash, som synes det er givende å studere et sted der den grønne omstillingen står i fokus. – Vi trenger ny teknologi for fremtiden. Jeg er glad for å få være med på den utviklingen.

Ettertraktede studenter

Underveis i studiet har Abilash hatt et internship hos Morrow Batteries. Nå skriver han masteroppgave i samarbeid med Vianode, en batteribedrift som er eid av Elkem, Hydro og Altor Equity Partners. Han synes det er bra at UiO tilrettelegger for at studentene får testet arbeidslivet under studiene.

– Det var veldig fint å få satt det jeg lærte på universitetet ut i praksis, og se at det faktisk er nyttig og kan brukes, sier Abilash, som merker at fagkunnskapen hans er ettertraktet. – Arbeidsgivere prøver gjerne å kapre studenter rett fra universitetet. Vi kommer i hvert fall ikke til å stå uten jobb, sier Abilash.

Selv om det er spennende å se for seg en fremtidig karriere, trives Abilash godt som student. – Her på Blindern skjer det noe sosialt hele tiden. Du finner alltid noe som passer deg, sier Abilash, og forteller at Kjemisk institutt også arrangerer egne studentkvelder.

– Vi finner ofte på ting sammen, enten det er quiz, filmkveld eller spillekveld. Vi har faktisk også noe som heter tørris-curling, der vi bruker tørris til å spille curling istedenfor de typiske steinene som brukes. Det er jo litt ekstra gøy for oss som er opptatt av sånt, sier han og ler.

Livet på campus

Portrett av Abilash som ser drømmende til siden
Foto: UiO / Jan Tore Eriksen, NewsLab

Abilash synes også det er en fordel å studere i Norges største by.

– Det er et godt kulturtilbud å benytte seg av, og dessuten fine parker. Siden det er så mange studenter her, er terskelen lav for å bli kjent med andre studenter, også utenfor eget studieprogram, sier han.

Ikke minst synes Abilash det er spennende å være så tett på det internasjonale forskningsmiljøet. På Blindern har han hyppig dialog med profesjonelle på feltet.

– Alle er så åpne. Professorene her er veldig tilgjengelige. De har lyst på mange studenter til forskningsgruppene sine, og vil gjerne at vi skal forske med dem. Det er lav terskel for å ta kontakt med andre, sier han.

At feltet er i endring, og at det hele tiden skjer noe nytt, mener Abilash er et stort pluss.

– Det har skjedd så mye på de årene jeg har vært her. Mens du studerer så dukker det opp arbeidsplasser som ikke eksisterte tidligere. Det er kanskje noe av det beste, sier han.

Fornybar energi og nanoteknologi

Fornybar energi og nanoteknologi er et tverrfaglig studieprogram i fysikk og kjemi med fokus på fremtidens energiløsninger. Du lærer å utvikle materialer til batterier, solceller, hydrogenteknologi og mye mer. Når du forstår materialene på atomnivå, kan du skape helt nye egenskaper. Dét er nanoteknologi!

Publisert 3. nov. 2022 16:37 - Sist endret 23. feb. 2023 09:33