Kunne ikke valgt et bedre yrke

Helén Rummelhoff fullførte PPU deltid våren 2022. Hun har nå fast stilling som lektor ved Lørenskog videregående skole.

Bilde av intervjuobjekt med Lørenskog videregående skole i bakgrunnen

Foto: Lørenskog VGS

Perfekt for en faglig nerd

Helén kaller seg selv en faglig nerd og stortrives med å få lov til å formidle denne faginteressen til andre gjennom sin rolle som lærer. Det å ta PPU deltid var derfor perfekt for henne. 

- Det er veldig givende! I tillegg elsker jeg å jobbe med mennesker, så det at jeg får arbeide med ungdommer hver dag gjør jobben ekstra givende. 

Som lærer har man som oppgave å lære bort på best mulig måte. Helén mener at det å vite at hun må gjøre jobben sin godt for at andre skal lære noe er med på å gi en ekstra indre motivasjon. 

- Ingen dag er lik – det kan jo være litt frustrerende for noen, men jeg elsker det! I tillegg er det topp med en jobb med så gode kolleger, hvor man har gode fagteam og andre som brenner og nerder for det samme som deg.

Praktisk-pedagogisk utdanning på deltid

Som deltidsstudent på PPU deltar man på seminarer i både fagdidaktikk og pedagogikk. Helén fremhever at seminarene gir mye fin faglig input og mulighet til å diskutere fag og undervisning med medstudenter.

- Ekstra fint er det å kunne dele erfaringer med andre mer erfarne lærere, spesielt for oss som skulle ut i yrket uten noen erfaringer.

PPU forbereder deg godt til praksis og læreryrket, men ingenting kan forberede deg 100 prosent ifølge Helén. 

- Det er noe helt annet å stå i klasserommet, enn å lære om å stå i klasserommet, men det PPU gjør er å gi deg pedagogiske verktøy, teorier og ideer - slik at når du kommer ut i klasserommet så har du en faglig trygghet og noe å bygge videre på. 

- De pedagogiske verktøyene jeg fikk gjennom studiet bruker jeg hver dag i jobben min - hvordan man skal strukturere timer, hvordan man skal forholde seg til elever, hvordan man skal lage en god vurdering. Mange kan kanskje oppleve PPU som litt «selvsagt», men det er allikevel veldig nyttig, spesielt for en som er helt fersk som lærer.

Praksisopphold førte til fulltidsjobb

En viktig faktor i det å forberede studentene best mulig på læreryrket er praksisopphold i løpet av studiet. Studieprogrammet består av 3. semestre, der studentene i hvert semester skal igjennom en praksisperiode.

- Praksisperiodene er det absolutt viktigste ved utviklingen av meg som lærer. Det er der jeg fikk brukt teoriene vi lærte, testet ut ting, sjekket om jeg faktisk taklet å stå i et klasserom, og fikk utfordret meg på alt det jeg måtte lære. 

Praksisopphold innebærer også samarbeid med skole og veiledere. Helén forteller at alle tre skolene hun var på var godt forberedt på å ta henne imot og veilederne både utfordret og støttet henne i passe mengder.

- Spesielt i min siste praksis var veilederne kjempeviktige for meg, da de virkelig ga meg friheten til å utvikle meg som lærer.

Hennes siste praksisopphold var på Lørenskog videregående skole, hvor hun i dag har fulltidsjobb som lektor i samfunnskunnskap og engelsk. Hun mener at dette viser hvor viktig det er å si ifra til skolen hvis du trives veldig godt og har lyst til å jobbe der videre. 

- Si at du trives og gjerne vil jobbe der, og meld deg som ringevikar. Hvis du er heldig, utlyses det vikariater eller faste stillinger kort tid etter du er der, og da er du friskt i minnet!

Ikke vær redd for å spørre om hjelp

Det er også utfordringer ved å være lærer – det kan bli mye jobb på kvelden og i helger, spesielt som helt fersk lærer. Heléns beste tips er å ikke være for stolt, og spørre om hjelp og støtte fra kollegaer med mye erfaring. 

- De har mye å dele og min erfaring er at de gjør det med glede.

Og på spørsmål om hvordan hun trives som lærer?

- Jeg kunne ikke tatt et bedre valg hva gjelder yrke! 

 

 

Publisert 15. nov. 2022 13:18 - Sist endret 15. nov. 2022 21:46