Retail Advisor i rekrutteringsbransjen

Cecilie Sell Bonde jobber i rekrutteringsselskapet Dreamwork. Der arbeider hun med å rekruttere franchisetakere og gi strategisk rådgivning til kjeder. 

Bildet kan inneholde: smil, yttertøy, frakk, gest, lykkelig.

Foto: Dreamwork 

Cecilie Sell Bonde tok en bachelor i psykologi med fordypning i organisasjonspsykologi fordi hun gjerne ville jobbe med mennesker. Da hun var ferdig, visste hun i likhet med mange andre ikke hva hun skulle gjøre videre. Hvilke jobber kunne hun få med bare en bachelor? Siden hun syntes fagene i organisasjonspsykologi var så spennende, valgte hun å ta en master på BI i organisasjonspsykologi og ledelse, der hun blant annet hadde fag innen rekruttering og strategisk HR. Da kunne hun få mulighet til å jobbe både med mennesker og forretningsutvikling på sikt, noe som virkelig engasjerte henne. Etter avlagt mastergrad bestemte hun seg for å teste ut jobb i rekrutteringsbransjen.

— Rekruttering er et stort felt med mye spennende forskning bak seg, sier Cecilie, som nå jobber i rekrutterings- og bemanningsselskapet Dreamwork.

Hva gjør du i jobben din? 

Jeg jobber i avdelingen Dreamwork Retail, som retter seg mot varehandel og restauranter. Altså består jobben min i å rekruttere innen retailbransjen, spesifikt franchisetakere. Ofte kommer kunder til oss fordi de trenger hjelp til å finne noen som kan drive en ny lokasjon i franchisen. Jeg er på en måte en headhunter for dem. For eksempel kan vi hjelpe med å finne daglig leder til en butikk. 

Vi driver også med rådgivning, som en slags konsulentservice. Da rådgir vi kjedene rundt strategier for etablering og utviding av konsepter, med fokus på hvem og hva som skal rekrutteres.

Hvordan ser jobbhverdagen din ut? 

Min hverdagen består gjerne av å finne aktuelle kandidater ved hjelp av våre databaser. Jeg ringer mange mennesker, introduserer meg, forteller at jeg har sett profilen deres og at jeg tenker at de kan passe til en stilling. Så tar vi det derfra. Neste steg kan for eksempel være at kandidaten tar en personlighetstest, og så diskuterer vi resultatene i et dybdeintervju.

Vi blir veldig godt lært opp her i Dreamwork, og etterhvert begynner man å se mønstre i gode kandidater. Når man møter aktuelle kandidater jobber man med intuisjonen, men vi har alltid en kravspesifikasjon fra kunden som klargjør hvilke tidligere erfaringer og kanskje personlige egenskaper personen bør ha for å passe til jobben. 

Hva er mest givende med jobben? 

Å se gleden til en kandidat som vært gjennom en lang prosess og endelig får tilbud om jobb, er veldig givende. Jeg er også glad i å komme i kontakt med så mange forskjellige mennesker! 

Hva er mest krevende?

Jobben krever at jeg forstår veldig mye økonomi, som tallene bak kjededrift, uten at jeg har utdanning innen det. Men det er jo noe man lærer seg. 

Hvilke personlige egenskaper bør man ha i en slik jobb? 

Man må være en relasjonsbygger og ha god forståelse av hvordan man fremstår som person. Man må også kunne plukke seg opp når ting ikke går rett vei! Vi forhandler med mennesker, og mennesker er uberegnelige. Noen ganger lyver de eller hopper ut av en prosess selv om de var en perfekt kandidat. Man må ha pågangsmot og være hardtarbeidende, for det er en tøff bransje.

Hvordan forberedte bachelorstudiet deg på å ta en mastergrad? 

Masterklassen min besto av folk som hadde gått på forskjellige universitet og høyskoler. Jeg merket fort at vi som hadde gått på UiO var bedre forberedt på å ta en master enn de andre. Vi var vant til å lese forskningsartikler og forstå statistikken bak studiene, og ikke minst var vi vant til å jobbe hardt! 

Hvordan forberedte bachelorstudiet deg på jobben? 

Jeg er glad for at jeg studerte på UiO, for der lærte jeg å tenke mer kritisk. Fagene forberedte meg på at folk er forskjellige! Vi lærte også mange psykologiske teorier som var nyttige i masterstudiet og som jeg gjenkjenner i arbeidslivet. 

I jobben min bruker jeg personlighetstester, og all min kunnskap om slike tester kommer jo fra fagene jeg hadde på UiO. Det er spennende å forstå hvordan testene fungerer, og veldig gøy å bruke dem!

Hvordan var overgangen fra student til arbeidstaker? 

Det var beintøft å begynne i denne jobben! Jeg var sliten i et halvt år. Nå har jeg vært her i syv-åtte måneder og føler at jeg begynner å få kontroll og falle til ro. 

Selv om man lærer mye i utdanningen, er det en del ting man ikke kan lære seg i forkant. Da tenker jeg på hvordan arbeidslivet og spesielt rekrutteringsbransjen fungerer. Å søke jobb i en ny bransje er skummelt, fordi man er usikker på arbeidsmetodikk og hvordan bransjen jobber. Man står der og tenker, hvordan fungerer dette egentlig? Hvis jeg skulle søkt meg videre til en annen jobb nå, hadde jeg forstått så mye mer, fra hvordan bransjen fungerer til hva jeg skal si i et intervju. 

Gjorde du noe ved siden av studiene som har hjulpet deg i jobben? 

Jeg hadde ikke noen studentverv, men jeg jobbet i butikk og hadde lederstillinger der. For eksempel var jeg butikksjef hos Change mot slutten av mastergraden. Det hjalp meg, siden jeg nå jobber opp mot samme bransje. Jeg vil si at erfaringen min fra bransjen var en avgjørende faktor for at jeg fikk min nåværende jobb.

Har du råd til bachelorstudenter som vil inn i rekrutteringsbransjen? 

Få deg en deltidsjobb som kan relateres til rekrutteringsbransjen. Gjør deg synlig på LinkedIn og lær deg hvordan du kan bruke det. Gjør research på hvilke selskap som finnes der ute, og bygg nettverk.

Cecilie Sell Bonde

Studieprogram: Bachelor i psykologi, fordypning i organisasjonspsykologi

Master i organisasjonspsykologi og ledelse ved BI

Fullført grad: Bachelor i 2016

Master i 2018

Stillingstittel: Retail Advisor

Arbeidsplass, avdeling: Dreamwork, avdeling for Retail

Av Anna-Kamilla Hamnes
Publisert 21. jan. 2022 13:40 - Sist endret 21. jan. 2022 13:44