Sigrid er organisasjonsrådgiver i Spire

For å få jobb i en organisasjon, lønner det seg å være aktiv i en organisasjon først for å skaffe seg relevant erfaring. Det hjalp i hvert fall Sigrid Elise Høeg med å lande jobben hun har i Spire.

Bildet kan inneholde: halskjede, briller, ansikt, smil, hud.

Foto: Spire

Sigrid Elise Høeg jobber som organisasjonsrådgiver i Spire, en miljø- og utviklingsorganisasjon som jobber for en bærekraftig og rettferdig verden.

- Jeg har både ansvar for arrangementer, skoleringsopplegg, rekruttering og jeg bistår lokale grupper i deres politiske arbeid og organiserer nye medlemmer. Jeg har også for tiden ansvar for et utvekslingsprosjekt som Spire har sammen med en Malawisk organisasjon som heter Network for Youth Development, gjennom Norec. Der samarbeider jeg med min kollega i Lilongwe og har ansvar for den norske delen av prosjektet, forteller Sigrid.

På spørsmålet om hvordan en vanlig dag på jobben ser ut for Sigrid, er svaret at det varierer etter hvor i semesteret hun er.

- Når det er eksamensperiode gjør jeg mye administrativt arbeid. Når det er studiestart jobber jeg en del med rekruttering og holder foredrag. Jeg har også en del møter med lokale tillitsvalgte på kveldstid og snakker f.eks. om hvordan det går med det politiske arbeidet i et lokallag og hvordan man skal jobbe videre, forklarer Sigrid.

Spire har syv lokallag i Norge og Sigrid reiser mye rundt i Norges største byer for å være med på lokallagenes arrangementer og holder foredrag. Hun reiser som regel til Norges største byer.

- Hva synes du er det mest spennende med jobben din?

- Å få jobbe med miljøvern og klimaaktivisme og å få jobbe praktisk med et av verdens største problemer i en organisasjon. Det er spennende å få jobbe med å aktivisere og organisere unge i miljøkampen. I tillegg er internasjonalt arbeid gøy, det å få jobbe med solidaritetsutveksling og organisering av ungdommer også andre steder i verden.

Sigrid jobber mest i Norge, men reiste nylig til Malawi for å følge opp samarbeidet der.

- For en stund siden var vi i Lilongwe i 10 dager for å følge opp vårt felles prosjekt, og det var veldig bra og møtes fysisk. Det er ikke alt man greier å gjøre over nett, sier Sigrid.

De overordnede linjene

Spire er en bred organisasjon som jobber med alt fra bypolitikk, internasjonal handel, klima og miljø til matsystemer og matproduksjon. Spire jobber med å finne systemiske løsninger på systemiske problemer, noe som passer godt med kunnskapen fra bachelorgraden i samfunnsgeografi.

- Utdannelsen har en helhetlig forståelse av verden, noe som passer godt med hvordan Spire jobber. Spire fokuserer på systemene som ødelegger eller hjelper, istedenfor på individene. I klimakampen får man ofte servert individuelle løsninger på problemene, men sånn jobber ikke vi.

Sigrid tok spesialiseringen urban geografi og bygeografi i bachelorgraden. Hun anvender denne kunnskapen når hun jobber med boligpolitikk og urbant landbruk i Spire ettersom måten Spire forstår byen på, overlapper en del med det pensumet hun hadde på UiO.

- I tillegg er noe av den nyliberalistiske kritikken som finnes i urban geografi veldig relevant hvis man jobber med organisering av unge mennesker. Det gjelder forsåvidt alle fagene i graden som tar opp nyliberal kritikk. Det analyseverktøyet man lærer der, gjør at man har kunnskap om hvordan organisere folk i byene, sier hun.

- Men generelt vil jeg si at det er mer de overordnede linjene jeg lærte fra studiene som er relevante i jobben min. Siden jeg ikke jobber politisk, men faglig og organisatorisk, så er den systemforståelsen jeg lærte på studiene viktig.

Vær aktiv i en organisasjon

Sigrid hadde vært aktiv i miljøbevegelsen og jobbet i mange år før hun begynte på universitetet, noe hun synes hjalp for å forstå hva hun studerte.

- Jeg var først aktiv i Natur og Ungdom, og deretter ansatte de meg fast og jeg jobbet der i en del år før jeg begynte å studere. Mens jeg studerte var jeg også aktiv i Latin-Amerika-gruppene og jobbet med boligpolitikk ved siden av. Gjennom å drive aktivt med politikk før og underveis i studiene, fikk jeg mye erfaring med hvordan organisere studenter og universitetene, sier hun.

- Jeg tror all denne erfaringen gjorde at jeg fikk jobben, mer enn at jeg har den utdanningen jeg har.

- Hva er ditt beste tips til andre studenter som ønsker din type jobb?

- Vær aktiv i en organisasjon mens du studerer. Og bruk pensum til å være kritisk, for eksempel kan du jobbe politisk med temaene du synes er spennende mens du er student.

- Jeg fikk jobben i Spire fordi jeg hadde gjort den samme jobben i Natur og Ungdom. Mange sier at det vanskelig å skaffe seg erfaring, men det er bare å bli med i et lokallag eller linjeforening, sier Sigrid og legger til at det er ikke nok å ta en bachelorgrad, du må ha relevant erfaring i tillegg til studier. Den beste måten å skaffe seg det på er å bli aktiv i en organisasjon.

 

Sigrid Elise Høeg

Studieprogram: Bachelor samfunnsgeografi, med fordypning i bygeografi 
Fullført grad: 2021
Stillingstittel: Organisasjonsrådgiver
Arbeidsgiver: Spire
Av Erika Ribu
Publisert 12. mai 2022 14:14 - Sist endret 28. juni 2024 09:51