Søk tidlig!

Maja fikk drømmejobben i Menon Economics lenge før hun leverte masteroppgaven, en taktikk hun hadde lært i Trondheim.

Bildet kan inneholde: smil, frisyre, dagtid, skulder, produkt.

Maja Albertsen studerte bachelor i økonomi og administrasjon på NTNU i Trondheim før hun tok master i samfunnsøkonomi på Universitetet i Oslo. På bacheloren ble hun kjent med mange sivilingeniører som hadde en nokså strategisk og frampå jobbsøkerkultur.

- Sivilingeniørene jeg ble kjent med i Trondheim begynte å søke jobber allerede et år før de var ferdige å studere, og jeg var nok litt påvirket av det da jeg studerte på UiO. Samtidig som jeg startet på siste året på masterstudiet, begynte jeg prosessen med å søke jobber. Det ideelle var jo å ha en jobb spikra i god tid før jeg var ferdig, sånn at jeg kunne konsentrere meg om studiene det siste året.

Maja begynte dermed å søke jobber allerede høsten 2019, og søkte hos konsulentselskaper som Menon Economics, EY og PWC. For samfunnsøkonomene Maja studerte med på UiO var det uvant og hun ble møtt med store øyne da medstudentene fikk vite at hun allerede hadde begynt å søke jobber et år før de var ferdige.

- Det var ikke så vanlig blant samfunnsøkonomene på UiO å begynne så tidlig, men blant mine venner fra Trondheim var jeg jo vant til det.

Maja fikk flere jobbtilbud i ulike selskaper den høsten, og endte med å velge Menon Economics i oktober, nesten et år før hun var ferdig med masteren.

- Hvorfor tror du de valgte akkurat deg?

- Jeg tror det var en god match av flere ting, men jeg følte på intervju at jeg fikk vist hvordan jeg var som person. I tillegg snakket vi om fag og de tok opp noen problemstillinger som vi diskuterte. Jeg fortalte hva jeg skrev master om og vi snakket om hvordan jeg arbeider i team. Jeg var på to intervjuer, og deretter måtte jeg løse en case. Og det gikk tydeligvis bra, for etter det fikk jeg jobben, sier hun fornøyd.

En vanlig dag på jobben

Arbeidsoppgavene til Maja er veldig varierte og avhenger av hvilket prosjekt hun jobber med. Eksempler på prosjekter hun jobber med er utredinger av offentlige forslag, samfunnsanalyser for kommunal sektor, næringsanalyser, framskrivinger, og samfunnsøkonomiske analyser.  

- På en vanlig dag jobber jeg med alt fra modellering og beregninger, spørreundersøkelser, litteraturstudier, kvalitative intervjuer, innhenting av data fra offentlige kilder og koding.

- Hvilke arbeidsoppgaver trives du best med?

- Når det er skikkelig stimulerende faglige diskusjoner og når det er vanskelig å egentlig avgjøre hvordan vi burde gjøre ting på best mulig måte. Da må vi sette oss ned og diskutere det sammen og finne gode løsninger. Det synes jeg er veldig gøy.

Overføre til virkeligheten

På studiene tilegnet Maja seg både kvantitativ og kvalitativ erfaring som hun benytter i jobben i dag.

- Jeg bruker det vi lærte om modeller og metoder om hvordan ting henger sammen. Det vi lærte om teori forsøker jeg hele tiden å overføre til virkeligheten. Disse tingene er viktig å ha med seg i bakhodet, selv om verden ikke fungerer som en modell. Det er viktig å ha intuisjon og forståelse om visse mekanismer, og det terper man mye på i utdanninga.

- Sånn sett bruker jeg en del av statistikken og empirikunnskapen fra studiene, og særlig bruker jeg den kritiske evnen jeg lærte der. Jeg anvender modellene og metodene jeg lærte på studiene og prøver å overføre det til virkeligheten.

- Er det noe annet fra studietiden som du vil trekke fram?

- Jeg lærte mye om å tilegne meg ny kunnskap fort på studiene som kommer godt med i jobben jeg har nå. Og det lærer man ved å jobbe med andre eller selvstendig. I konsulent-bransjen er dette relevant fordi jeg hele tiden må sette meg inn i nye ting. Enten en ny metode eller en helt ny sektor, og jeg må sette meg inn i kunnskap som er umulig å kunne noe om fra før. Dermed må jeg sette meg inn i og forstå ny informasjon relativt raskt.

Søk tidlig

På spørsmålet om hvorvidt Maja har noen tips til studenter som ønsker å jobbe i samme bransje som henne, svarer hun at det er lurt å søke tidlig.

- Jeg anbefaler også å ringe når du søker en jobb. Bare kom på noe du lurer på og ring dem. Prat med dem og få et inntrykk, da gir du også dem et inntrykk av deg selv. Kanskje du får noe ekstra informasjon som du kan bruke i søknaden. Jeg anbefaler videre å ikke masseprodusere søknader, men heller sørge for kvalitet enn kvantitet. Sørg også for å faktisk svare på det de spør om i utlysningen, gå gjennom hvert punkt og se om du svarer på det med gode eksempler fra din erfaring og bakgrunn.

- Jobb godt under studiet. Karakterer er viktig i mange økonomi-jobber man søker på. Det vil hjelpe deg med å komme på intervju, ettersom karakterer er en enkel måte å sile kandidater på når man får mange søkere.

I tillegg er det lurt å ha en relevant deltidsjobb under studiene, og Maja jobbet 40% i Norges Bank under hele studietiden.

- Det er viktig å ha gode karakterer, men det er også viktig med relevant erfaring. Hvis du for eksempel har vært frivillig i en organisasjon, kan du bruke erfaringen fra organisasjonsliv i en søknadsprosess. Du har alltids gjort og lært noe i løpet av studiene, og det er viktig å reflektere over hva du har lært og hvilken erfaring du har med deg inn i en jobb. Hvis du ikke har så gode karakterer, er det særlig viktig å få fram denne erfaringen og kunnskapen, avslutter Maja.

Maja Albertsen

Studieprogram: Master i Samfunnsøkonomi
Fullført grad: 2020
Stillingstittel: Analytiker
Arbeidsgiver: Menon Economics

Publisert 6. juli 2022 15:51 - Sist endret 6. juli 2022 15:51