Bank på dører

Nikolai fikk jobben som prosjektleder i Fredensborg Fritid etter å ha vært på dem i seks måneder. Han anbefaler andre studenter å være på hugget og begynne å jobbe tidlig i studieløpet. 

Bildet kan inneholde: person, panne, hår, hake, yttertøy.

Nikolai Tefre Lunder jobber som prosjektleder i Fredensborg Fritid, Norges ledende destinasjons- og fritidsboligutvikler. Fredensborg Fritid er en del av Fredensborgkonsernet.

- I Fredensborg Fritid har vi en tomtebank på cirka 8500 boliger som vi skal utvikle, realisere og selge på sikt – dette i kombinasjon med aktivitetsinfrastruktur. Vi jobber i hovedsak med fem destinasjoner; Kragerø, Geilo, Turufjell (Flå), Norefjell og Tyin Filefjell. Jeg jobber som prosjektleder med ansvar for utvikling av Kragerø-området. Der holder jeg på med utvikling av fritidsprosjekter og aktivitetsinfrastruktur med både frittstående hytter og leilighetsprosjekter, fra tomt til ferdig leilighet, eller fra tomt til ferdig hytte. Jobben består i å følge hele den prosessen gjennom regulereringer, utvikling opp mot arkitekter og rådgivere, produksjon og gjennomføring, og salg.

- Hvordan er en typisk dag på jobben?

- I Fredensborg er det høy fart, og vi har mye på gang hele tiden. Det er mye å gjøre, og i denne bransjen ønsker man at ting skal skje fort. Samtidig er man i eiendomsbransjen prisgitt myndighetene i form av lange behandlingstider og prosesser som gjerne tar tid, men vi forsøker alltid å jobbe slik at vi ligger i forkant av det. En typisk dag på jobben er at jeg begynner tidlig, jeg er på kontoret gjerne mellom 6 og 8. Jeg følger opp prosjektene tett og har hele tiden kontroll på fremdriftsplanene, utviklingen og økonomien. Jeg jobber med flere prosjekter parallelt, så det handler egentlig om å sørge for at fremdriften går som den skal, følge opp samarbeidspartnere, møte arkitekter, saksbehandlere i kommunen og så videre. Og så jobber jeg mye med prosjektkalkyler og rapporteringer for å se om vi er på rett spor hva gjelder kostnader og inntektskilder, sier Nikolai.

På spørsmålet om hva som er det mest spennende med jobben, svarer Nikolai at han stadig vekk må lære seg nye ting som han ikke kan så mye om fra før.

- For eksempel fikk jeg i oppgave å utvikle båtplasser nylig, der jeg skulle bestille 300 nye båtplasser. Det har jeg ikke erfaring med fra tidligere, og en typisk arbeidsoppgave som man bare blir kastet ut i og må løse på best mulig måte. Jeg begynte da med å sondere markedet etter produsenter, leveranser, sammenlikne priser, vilkår og så videre – slike utfordringer støter jeg på titt og ofte, forteller han.

Makroøkonomi

Studiet i samfunnsøkonomi har hjulpet Nikolai med å få en god forståelse av hvordan økonomien henger sammen, kunnskap som er uvurderlig i denne jobben.

- Ettersom vi jobber med utvikling av eiendom er vi prisgitt at det er kjøpere på den andre siden. Å kunne forstå økonomien og spesielt på makro-siden er viktig: økte renter, inflasjon og kjøpekraft. Jeg synes makroøkonomi var det morsomste faget på studiet og er heldigvis det jeg får mest bruk for i jobben, forteller Nikolai.

I tillegg lærte Nikolai mye om statistikk og hadde en del foredrag fra Prognosesenteret og andre analyse-selskaper i løpet av studiene, selskaper som Fredensborg selv benytter i dag.

- Vi bruker disse analyseselskapene mye i tidlige faser av prosjekter, og de gjennomfører spørreundersøkelser på vegne av oss ovenfor aktuelle kjøpere. Vi får tilbakemeldinger på kvaliteter kjøpere ser for seg og ønsker, og prisnivåer og så videre. Den statistikk-delen er veldig viktig for oss i de tidlige fasene av prosjektet.

Banket på døra

Nikolai har alltid vært ivrig etter å komme i gang med å jobbe, og da han var halvveis i studiet, drømte han om et praktikantopphold eller sommerjobb, og søkte hos Fredensborg. Han fikk beskjed tilbake om at han måtte studere mer, og at de nesten bare hadde master-kandidater.

- Da tok jeg kontakt med en leder for Fredensborg og lurte på om det var mulig å få lov å presentere meg selv, og jeg sa jeg kunne begynne å jobbe fulltid til tross for at jeg studerte ved siden av. Jeg hang på dem i seks måneder, og til slutt fikk jeg mulighet til å komme og presentere meg på intervju. Etter intervjuet fikk jeg tilbud om en fulltidsjobb der, og jeg jobbet der samtidig som jeg studerte fulltid bachelor. Det var hektisk, forteller Nikolai.

I dag trives han godt i Fredensborg-konsernet og ønsker å jobbe der i mange år framover og jobbe seg oppover i systemet.

- Hva er ditt beste tips til andre studenter som ønsker din type jobb?

- Vær på jakt etter sommerjobber eller praktikantopphold, gjerne fra første året du studerer. Det er ekstremt viktig å skaffe seg arbeidserfaring tidlig. Finn ut hvor du ønsker å jobbe, og gå og bank på døra. Det viser at du er på hugget og ønsker å jobbe der. Jeg tror mange tar dette for gitt, men jeg har tro på å skaffe seg arbeidserfaring tidlig, og å være på hugget, avslutter han.

 

Nicolai Tefre Lunder

Studieprogram: Bachelor i samfunnsøkonomi
Fullført grad: 2020
Stillingstittel: Prosjektleder
Arbeidsgiver: Fredensborg Fritid

Publisert 6. juli 2022 15:44 - Sist endret 13. nov. 2023 16:15