Økonomisk tyngde

Bachelorgraden samfunnsøkonomi ga Stian et godt grunnlag for jobben som assisterende generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

Bildet kan inneholde: anlegg, skjegg, kjole skjorte, tre, stående.

Stian jobber som assisterende generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). I rollen som assisterende generalsekretær jobber han med økonomi (budsjetter og regnskap), kontordrift, HR, ledelse og strategi.

Stian så stillinga siste dag den lå ute og søkte i siste liten.

- Jeg fikk tilsendt tips om stillingen fra en venn. Det var samme dag som fristen gikk ut, så jeg bestemte meg for å hive meg rundt og skrive en søknad og CV. Jeg kom på intervju, møtte opp og var naturligvis nervøs og spent. Det gikk tydeligvis veldig fint, så ble jeg innkalt til et andregangsintervju. Da skulle jeg løse en case og fikk regnskapet til organisasjonen, som jeg skulle legge fram slik jeg ville ha lagt det fram for styret. Jeg fikk 20 minutter til å forberede meg før jeg skulle presentere. Det var tøft, men gikk så bra som det kunne gå, forteller han.

Det gikk tydeligvis bra for Stian fikk jobben. Han har nå jobbet i LNU i 4 år.

- Det var jo veldig flaks at jeg rakk den søknadsfristen. Det er rart å tenke på hvor jeg hadde vært hvis jeg ikke hadde fått den.

Variert jobb

Stian har mange ulike ansvarsområder i jobben sin, med alt fra budsjett til HR, kontordrift og administrasjon.

I forbindelse med budsjettet jobber Stian operativt med organisasjonsøkonomi. Det vil si at han har ansvar for å lage budsjettet: Sette opp budsjettet for året som kommer med godkjenning fra styret, og gjennom året har han ansvar for å følge opp budsjettet og rapportere hvert kvartal til styret.

- Når det gjelder HR-delen av jobben, har jeg ansvaret for personaladministrasjonen. Det vil si alt av personalrutiner, lønn, HMS, skjemaer til det offentlige, også videre. Så jeg må holde meg oppdatert på en del lovverk og andre ting, forklarer han og nevner at han trives veldig godt med å ha dette ansvaret.

Det siste Stian gjør er kontordrift. Sørger for at drifta går som den skal, at de har det de trenger og at de følger opp på forretningsavtaler, og så videre.

- Jeg har personalansvar for to ansatte som jobber i administrasjonen. Jeg er også en del av ledelsen, og her er vi generalsekretær, to avdelingsledere og meg som utgjør ledergruppa. Sammen har vi en del møter hvor vi diskuterer strategi og ulike avklaringer, sier han.

Jobben som assisterende landssekretær er med andre ord veldig variert, men han har også en del rutiner som må gjennomføres.

- Det er en del rutinearbeid, og så er det en del uforutsette ting rundt ledelse og ansvar. Jeg liker veldig godt den blandinga, at jeg både kan ha dager hvor alt går som planlagt og jeg gjør rutinearbeid, og andre dager hvor jeg må hive meg rundt fordi det dukker opp noe, sier han.

- Har du noen prosjekter som dere driver på med akkurat nå, som du holder på med?

- Akkurat nå jobber LNU mye med å sørge for at medlemsorganisasjonene våre får bygget aktiviteten sin opp igjen etter korona. Det har vært medlemsflukt, mindre aktivitet og det har ikke vært mulig å drive en organisasjon på samme måte som tidligere. Så vi jobber med at organisasjonen har verktøyene de trenger for å kunne klare det, forteller Stian.

Kritisk, analytisk og strategisk

På spørsmålet om hvordan Stian bruker utdanninga si fra UiO i arbeidshverdagen, svarer han at han ikke benytter alt fra samfunnsøkonomien direkte i jobben sin, men at det har gitt ham en generell tyngde.

- At jeg har lært å tenke kritisk, analytisk og strategisk på samfunnsøkonomi-studiet, benytter jeg helt klart i jobben. Jeg har lært om hvordan økonomien fungerer på og i samfunnet rundt oss, og om fordeling og bruk av ressurser. Det er til stor hjelp i en ideell organisasjon der vi forholder oss til samfunnet rundt, myndigheter og andre aktører, sier han.

- Eller når det er interne lønnsforhandlinger og jeg sitter på arbeidsgiversiden, da er det til hjelp å kunne noe om hvordan lønnsfastsettelse og lønnsfordelingen i Norge fungerer. Å kunne om konsumprisindeks og hva som ligger bak, er veldig nyttig, sier han.

- Det er viktig å være nysgjerrig på hvordan ting i samfunnet fungerer, det har jeg tatt med meg fra studiet og inn i jobben, sier han.

Engasjement

Stian har ved siden av studiene jobbet i ulike frivillige organisasjoner, som nok er en medvirkende faktor til at han har den jobben han har i dag.

- Jeg var daglig leder i Natur og Ungdom og hadde en del like oppgaver der som jeg har i denne jobben. Jeg har også vært engasjert i Radio Nova. Jeg tror det er viktig å engasjere seg utenom studiet, og ikke bare i det faglige. Å ha samfunnsøkonomi-studiet på CVen er attraktivt, men det er ikke bare det som gjorde at jeg fikk jobben. I dagens arbeidsmarked må du kunne vise til flere erfaringer, sier han.

Under studietiden hadde Stian også en deltidsjobb som økonomiarbeider i Norsk cøliakiforeningsungdom, en diagnoseorganisasjon. Da jobbet han i en 40%-stilling med hovedsakelig budsjett og regnskap, som la litt av grunnlaget for det han jobber med nå.

- Jeg var også frivillig på ulike festivaler, som Øya- og Hovefestivalen, og jeg var DJ på Blindern. Alle sånne småting og engasjementer er fint å ha på CVen for å vise engasjement utover bare det faglige, råder han.

Selv var ikke Stian veldig tidlig ute med å se etter jobb, men klarte likevel å lande en jobb i LNU i mai mens han fullførte bachelor i juni.

- Det var helt tilfeldig! Jeg var jo på utkikk, men jeg var kanskje litt sent ute. Så mitt tips er å være tidligere ute enn meg, ler Stian og avslutter med at det er viktig å skaffe seg kontaktnettverk og å bruke det i jobbsøkinga.

Stian Taraldset

Studieprogram: Bachelor i samfunnsøkonomi
Fullført grad: 2018
Stillingstittel: Assisterende generalsekretær
Arbeidsgiver: Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)

Publisert 6. juli 2022 15:43 - Sist endret 12. sep. 2022 09:58