4. uke i Cape Town 2017 – Eirin Heddeland

Jeg er tilbake og det betyr at to nye uker av Cape Town-oppholdet vårt er fullført.

Flere studneter som sitter samlet rundt et bord på en uteservering i Cape Town og spiser

Deler av klassen på tur på Garden Route. Foto: Eirin Heddeland

Navn: Eirin Heddeland
Studiebakgrunn:  Masterstudent i Globalization, Transnationalism and Culture ved NTNU
Internship: GreenCape, en NGO som jobber for et grønnere Sør Afrika

THINK – Dine with Khayelitsha

Jeg snakket sist om townshipene. Et veldig kult arrangement som bidrar til at folk i townshipen Khayelitsha får dele av sin hverdag, er «THINK – Dine with Khayelitsha». Her blir en invitert på middag til mennesker i deres hjem for å diskutere viktige temaer. Samtaleemnet denne gangen var «bridging the gap», et VELDIG stort tema her i Sør-Afrika. Hele kvelden ble en opplevelse i seg selv, for da vi skulle kjøre til Khayelitsha hadde det vært en ulykke og veiene var blokkert i alle retninger. Men det stoppet ingen. Folk kjørte feil vei, brukte grøftene og kjørte flere biler i samme fil. Vår uber-sjåfør bestemte seg for å kjøre på gangfeltet, og likevel ble vi forbikjørt av en BUSS! Det var helt mayhem, men i alt kaoset så var det et system.

Vi kom oss vel frem og inn i et koselig lite hus. Vår koordinator fra THINK var fra Khayelitsha, hun studerer ved University of Cape Town og var veldig engasjert. Det var høyt under taket da «bridging the gap»-temaet kom opp, for i rommet befant det seg både hvite, svarte og fargede Cape Townians – alle med forskjellige bakgrunner, meninger og erfaringer. På et tidspunkt sa koordinatoren vår at hvite mennesker måtte innrømme at de er privilegerte og ikke bare gå i forsvarsposisjon. Og det verste, men mest interessante for meg, var at jeg merket jeg øyeblikkelig ville forsvare min egen posisjon. Det var vel akkurat det hun mente, at en må kunne se på seg selv med andre briller. Visste du at 80 prosent av dyrket mark i Sør-Afrika er eid av den hvite minoriteten, og kun 20 prosent av den svarte og fargede majoriteten? Det er sykt.

Mekka for second-hand shopping 

Men nå har jeg ikke bare dykket ned i tunge debatter, jeg har også dykket ned i second-hand klesbransjen i Cape Town. Det er tidenes miljø for det her, og best av alt – butikkene har faktisk kule og billige klær. Fretex, lær litt av Cape Town da! Jeg må innrømme at det er en utfordring for en som har støvallergi og et hat mot møllkuler, men skattene en finner gjør opp for det. Og til alle som tror de ikke er hipster nok til å drive med slikt – JO, i Cape Town kan du endelig oppfylle drømmen din!

Vakre Garden Route

Noe som kanskje ikke er like hipster er stereotypiske turistting, og en kommer seg ikke unna dem. Sist helg gikk med på Garden Route. Det er det første som blir foreslått når en googler «What to do in South Africa». Men det er jo en grunn til det, for det var utrolig vakkert! Vi var tre biler som kjørte av sted. Jeg var sjåføren i den tredje bilen, som ble døpt «Jolly Jazz». Vi leide fra RentaCheapie. De har kjekke menn (for de som er interessert i det), billige biler og gode vilkår, så ja vi var strålende fornøyde!

Jeg hadde aldri kjørt på «feil side av veien» så hendene mine var så svette at jeg kunne ha forhindret tørken i Cape Town med dem. Men på under en time følte jeg meg like tøff som en sørafrikansk sjåfør. En morsom ting som en av de litt mer rutinerte SosEnt-sjåførene informerte meg om, var at når en kjører forbi andre biler så skal en blinke to ganger med varsellysene. Dette betyr «takk», deretter får du et blink tilbake som symbolisere «vær så god». Jeg ble helt hekta på dette og kan informere om at jeg også ble VELDIG fornærmet hvis noen ikke responderte på blinkene mine.

..og alle de spennende opplevelsene

Men ja, hva vi gjorde på Garden Route må tas mer i detalj en annen gang. Jeg kan fort nevne noe: vi så hai som jaktet på sel, pingviner og bavianer. Vi var på en ridetur med en guide som ikke kunne noe om hest, og hadde hester som ikke ville bevege seg. Det var en veldig tragikomisk opplevelse! Det sykeste av alt var selvfølgelig at jeg hoppet i strikk fra verdens høyeste bungy bro – 216 meter! Det var et sekund jeg trodde jeg kanskje ville kaste opp på vei ned fra broen, men nei, det var så gøy. Jeg anbefaler alle å knytte litt tau rundt beina og hoppe derfra (i regi av Face Adrenaline Bungy selvfølgelig), for wow, bare wow.

Gleder meg allerede til å fortelle dere mer neste gang.

Noen bilder fra Cape Town

Jente som står med en hvit hest i Cape Town
Ananda Magnus på ridetur. Foto: Kia Engan

 

Flere personer som står på en sten som merker Afrikas Sørligste punkt, alle er glade og strekker armene ut i været
Deler av klassen på Afrikas sørligste punkt. Foto: Kia Engan

 

Bildet er tatt fra en klippe og man ser i havet at det svømmer skygger av haier.
Hai på Robberg Trail. Foto: Kia Engan

 

Jente som står bak en geit med veldig mye ull.
Pernille Björck med hostel-geiten Baz. Foto: Kia Engan

 

En glad liten gjeng med studenter som står klare til å hoppe i strikk i Sør Afrika.
Strikkhopperne på Bloukrans Bridge. Foto: Kia Engan

 

Publisert 14. sep. 2017 15:41 - Sist endret 7. juni 2018 12:34