2. uke i Cape Town 2017 - Helen Hoem

Jeg heter Helen, er 26 år og er blant 26 studenter som reiser til Cape Town med Sosialt entreprenørskapsprogrammet denne sommeren. I tillegg til Sosialt entreprenørskap er jeg akkurat ferdig med en master i matvitenskap.

Smilende jente som står oppe i en veldig stor rød ramme med en vingård og fjell i bakgrunnen

Helen Hoem på utflukt i Franschhoek. Foto: Helen Hoem

Navn: Helene Hoem
Studiebakgrunn: Master i matvitenskap ved NMBU
Internship: Brownies and Downies, en cafe og arbeidstreningssenter for unge med funksjonshemninger.

Jeg har alltid vært interessert i å tenke nytt, og bruker mye tid på å tenke på sosiale og miljømessige problemer, og hvordan de kan forbedres. Mitt arbeidssted her i Cape Town er Brownies and Downies (B&D), en cafe og arbeidstreningssenter for unge mennesker med mentale funksjonshemninger.

Introduksjon fra universitetet og samarbeidspartnerne

De to første ukene her i Cape Town har vært innholdsrike, og samlingene i Oslo har ført til at vi har vært en sammensveiset gjeng fra første dag. Den første uken gikk mest med til å bli kjent med skolen, arbeidsplassen og byen. Mandag 12. juni var første dag. Da var vi ved GSB (Graduate School of business) og fikk introduksjon til programmet og hva som ventet oss i denne nye hverdagen, i tillegg til noen nyttige fraser på Xhosa, og do’s and dont’s. Tabisa og de andre i Social Enterprise Academy og GSB ga oss med det en god start på de neste 10 ukene. Vi fikk også presentert mentorene våre, som skal være gode støttespillere for oss i arbeidet med prosjektene.

Første møte med vertsorganisasjonen

Tirsdagen var første dag hos vertsorganisasjonen. Jeg og Jon, som jeg jobber med, ble veldig godt tatt imot av de vi skal jobbe for, og fikk allerede første dagen god innsikt i hvilke muligheter de har og hvilke utfordringer vi kan hjelpe de med. B&D er den eneste organisasjonen av sitt slag i Sør Afrika, og arbeider for å inkludere mennesker med mentale funksjonshemninger i arbeidslivet. Dette gjør de gjennom å ha en cafe som i tillegg fungerer som et arbeidstreningssenter. Etter endt treningsperiode blir traineene utplassert i bedrifter som de har en avtale med. I første omgang har dette hovedsakelig vært matvarekjeden Spar. I møte med grunnleggerne av B&D har vi fått sett et utrolig engasjement og stå på-vilje, som er veldig inspirerende å jobbe med.

Et innblikk i Sør Afrika

Onsdag er fast skoledag, og den første onsdagen fikk vi innblikk i turistindustrien i Sør-Afrika og hvor viktig denne er for landet. Vi fikk også høre historien til Sikhumbuzo Thabede, lederen av Bertha Center som vi samarbeider med, og hans reise fra fødestedet i Nkandla (hvor også landets president er fra) til hvor han er i dag. Han snakket også om viktigheten av å gjøre endringer i systemer fremfor å behandle symptomer, hvis man ønsker en forandring i verden. 

Varkey George grunnlegger og administrerende direktør for MIGS and Associates

Den neste onsdagen fikk vi besøk av Varkey George, som er grunnlegger og administrerende direktør for MIGS and Associates. Han ga oss en forelesning om utviklingsteori og viste virkelig hva det innebar å være en god foreleser og formidler. I tillegg til utviklingsteori snakket han om hvordan kunnskap er den viktigste ressursen i fremtiden. Han fortalte også historien om hvordan han og noen av hans tidligere studenter hadde greid å samle inn 150 000 rand til å bygge en skole, med budskapet om at alt er mulig.

En tur til Khayelitsha Township

I helgene har vi opplevd utelivet i Cape Town, vært på fjellturer og blitt bedre kjent med byen og områdene utenfor. Blant stedene vi har vært er Hout Bay, en liten havneby sør for Cape Town. En av de mest spennende dagene så langt var sist lørdag. Da dro vi til Khayelitsha, en Township like utenfor byen. Dagen startet med en «business breakfast» arrangert av Silulo, etter frokosten fikk vi omvisning av en mann ved navn Luisos. Han tok oss med på omvisning i sitt nabolag, som var en litt finere del av townshipen hvor de bor i murhus. Det var sterkt å høre hans historie om hvordan hans oppvekst og ungdomstid som gangster hadde vært, og hvordan han greide å bryte med fortiden og nå jobbet som guide og danselærer. På kvelden fikk vi være med på en lokal fest. Lokalbefolkningen vi var hos tok oss hjertelig imot, og det var mye sang, dans og gode samtaler. Vi ble også tilbudt å smake på hjemmelaget øl, som ble sendt rundt i en bøtte. Vi var vel alle ganske enige om at det holdt med én smak, men det var gøy å ha prøvd.

Noen bilder fra Cape Town

Mange glade studententer som sitter i en buss
Klassen ut på tur! Foto: Helen Hoem
Alvorlig mann som står foran en kontainer med et gjerde bak seg, med en jente i bakgrunnen som lytter til hva han sier
Loyiso Damoyi i Townshipen Khayelitsha. Foto: Helen Hoem
Bilde tatt ovenfra der man ser studenter som går rundt i Townshipen der det er boder som selger frukt og grønt. Bodene er hovedsaklig laget av enkle planker med et salgs plasttak, blikk som er satt sammen til vegger og tak og plastduker.
Klassen på utflukt i Khayelitsha. Foto: Helen Hoem
Man ser en person som forelser og bakhodene til studentene som sitter og lytter. Ved siden av foreleseren ser man en plakat der det står Silulo Foundation
På foredrag. Foto: Helen Hoem
Bakhodet til to personer som kjører en gondol opp et fjell og ser ned på byen Cape Town
På toppen av Cape Town. Venstre: Simon Opheim høyre: Ananda Magnussen.  Foto: Helen Hoem
Fire personer som sitter på toppen av et fjell og smilier mot kamera med byen Cape Town i bakgrunnen
Med utsikt over byen. Fra venstre: Simon Opheim, Eirin Heddeland, Ananda Magnussen og Kia Engan. Foto: Helen Hoem

 

Publisert 14. sep. 2017 15:34 - Sist endret 7. juni 2018 13:12