Søknadsfrist og opptak

Det er opptak en gang i året.

  • Søknadsfristen er 15. oktober.

Studieplasser

20-30

Opptakskrav

Opptak til studieprogrammet krever:

  1. Generell studiekompetanse
  2. Du kan søke når du har oppnådd minimum 120 sp innenfor en bachelorgrad eller en 5-/6-årig grad, uansett fagdisiplin. Har du kommet lenger i utdanningen din eller er ferdig utdannet kan du også søke.
  3. Gode akademiske resultater
  4. God fremstillingsevne i skriftlig og muntlig engelsk
  5. Motivasjon og personlig egnethet

Søknadsprosess

Søknaden består av to deler og er gyldig når begge deler er levert innen fristen:

  1. Søk om opptak til studieprogrammet via Søknadsweb ved UiO. Du kan endre søknaden helt frem til søknadsfristen utløper.
  2. Fyll ut Nettskjema. Her skal du skrive inn motivasjonen din for å søke programmet, og laste opp CV og godkjent karakterutskrift.

Kriterier ved utfylling av Nettskjema og opplasting av dokumenter

a) Spørsmål om motivasjon

I Nettskjema skal du svare på følgende spørsmål om motivasjonen din på engelsk, maks 1000 tegn inkludert mellomrom på hvert punkt: 

  • Hvorfor søker du på studieprogrammet Sosialt entreprenørskap? 
  • Hva er motivasjonen din for entreprenørskap? 
  • Hvordan vil du bruke det du lærer på studieprogrammet senere? 
  • Hvis du har erfaring med entreprenørskap eller innovasjon (emner, frivillige verv, andre aktiviteter eller lignende) som ikke kommer tydelig frem i CV vil det være et punkt i nettskjemaet for å skrive inn det der. 

Merk: Det er viktig at du svarer på spørsmålene i nettskjemaet med egne ord, på engelsk. Det er deg vi er interessert i å høre mer om. Uklok bruk av språkmodeller som Chat GPT kan gjøre svaret ditt dårligere og mindre personlig.

b) Opplasting av CV

  • Skal skrives på norsk.
  • Skal ha minimum fontstørrelse 11.
  • Skal ikke være på mer enn èn A4 side.
  • Bør inneholde alle utdanninger/kurs du har tatt og alle arbeidsforhold/verv du har hatt. Samlepunkter er i orden.
  • CV og karakterutskrift skal settes sammen til ett dokument i pdf-format.
  • Navngi filen slik: "Fornavn Etternavn.pdf"

c) Opplastning av karakterutskrift

  • Karakterutskriften skal vise alle eksamener på høyere utdanning du har avlagt til nå (minimum 120 sp.)
  • Skal være fra Vitnemålsportalen eller tilsvarende. Hvis ikke må den være stemplet og underskrevet av lærestedet. Skjermdump eller bilder av ovennevnte er ikke gyldig. 
  • Du skal ikke ha med forside, beskrivelse av karakterer, vitnemål fra VGS, attester eller lignende.
  • CV og karakterutskrift skal settes sammen til ett dokument i pdf-format.
  • Navngi filen slik: "Fornavn Etternavn.pdf"

Generell studiekompetanse (GSK) ved UiO

Når du søker i Søknadsweb vil det under "Personinformasjon" stå oppgitt om du er registrert med generell studiekompetanse (GSK) ved UiO eller ikke.

Dersom du ikke er registrert med GSK, må du sende inn vitnemål fra videregående utdanning eller tilsvarende som kan dekke kravet. Er din videregående utdanning fra et lærested utenfor Norden, må du også dokumentere norskkunnskaper. Dokumentasjon sendes til entrepreneurship@uio.no.

Rangering av søkere

Studiet er adgangsregulert. Kvalifiserte søkere rangeres ved hjelp av en skjønnsmessig vurdering.

I vurderingen tar vi hensyn til karaktersnitt og hvor langt søker er kommet i utdanningsløpet sitt. Søker bør ha minimum C i snitt og gode engelskkunnskaper. Erfaring utenom studier og relevansen av denne, faglig motivasjon og personlig egnethet vektlegges.

Behandling av søknader

På bakgrunn av innsendt søknad gjøres det en vurdering og aktuelle kandidater innkalles til intervju. Deler av intervjuet vil foregå på engelsk.

Opptaket kunngjøres i Søknadsweb ved UiO i midten eller slutten av november. Dersom få søkere takker ja til tilbud om plass eller lokale forhold på destinasjonen tilsier det vil det gjøres en vurdering av hvorvidt studiet vil kunne avholdes.

Kostnader og Lånekassen

Skolepenger til University of Cape Town for undervisningsopplegget i utlandet var ZAR 57 700 (NOK 34 000) i 2023 og justeres noe hvert år. Boligutgifter (NOK 14 000, eksempel fra 2023), reise- og levekostnader kommer i tillegg.

Studenter som er støtteberettiget hos Lånekassen, får støtte til utenlandsoppholdet. Du kan få lån og stipend som dekker skolepengene basert på Lånekassens satser. I tillegg kan du få basisstøtte for to måneder til utenlandsoppholdet og reisestøtte.

Basisstøtte er månedlig beløp for å dekke levekostnader. Merk deg at Lånekassen utbetaler totalt maks 12 måneder basisstøtte i året. Det vil si at hvis du er fulltidsstudent på våren før og høsten etter utenlandsoppholdet, får du i praksis én ekstra utbetaling av basisstøtte til å dekke sommersemesteret.

Det er kun utenlandsoppholdet som støttes. Lånekassen dekker ikke alt og du bør i tillegg ha egne sparepenger.

Studieavgift

Nye studenter med statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS og Sveits må betale studieavgift fra studieåret 2023/2024, med mindre de kvalifiserer for et unntak. Les om studieavgift og unntak.