Forlagsredaktør

Trond jobber i Gyldendal.

Foto: Fotograf Dagfinn Hobæk.

Trond Gjellum oppfordrer studenter til å ha flere bein å stå på. - Det hjelper ikke bare å ha sittet på lesesalen

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Etter mastergraden våren 2010 gikk jeg tilbake til mitt daglige virke som lærer. Men jeg hadde lyst til å bruke mastergraden til noe mer relevant, samtidig som jeg fikk jobbet - med noe som hadde med skole å gjøre.

Ved en tilfeldighet kom jeg over en stillingsutlysning fra Gyldendal Undervisning på Finn. Jeg søkte, og etter en lang prosess med innledende samtaler, case-intervju og personlighetstest var jobben min.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver?

Jeg har en utrolig variert jobb med mange og spennende arbeidsoppgaver. En kollega beskriver redaktørjobben som «en del fagperson, en del prosjektleder og en del psykolog for frustrerte forfattere».

Min hovedarbeidsoppgave er å sikre at de samfunnsfagbøkene Gyldendal Undervisning gir ut, er faglig og pedagogisk gode, og arbeidsoppgavene spenner fra kreativt idéarbeid til praktisk prosjektledelse. Mye handler om å lese grundig gjennom manus, redigering av tekst, tilbakemelding, språkvask, samarbeid med designere, illustratører og mange andre. I et så stort forlagshus som Gyldendal får man svært mye kompetent hjelp til mange av disse oppgavene, men som redaktør må jeg på en eller annen måte være involvert i hele prosessen.

Hva jobber du med akkurat nå?

Akkurat nå er jeg i innspurten på et revidert læreverk i samfunnsfag for mellomtrinnet. Dette skal ut i august 2014, men vi må få det ut i god tid blant annet på grunn av markedsføring, derfor er manusinnlevering allerede nå. I denne fasen er det mye som skal koordineres: innspill fra fagkonsulenter, språkvask og vurdering av den, korrektur, utvelgelse av bildemateriell og sist, men ikke minst, masse pleie av stressede og hardtarbeidende forfattere.

Hvordan bruker du utdanningen fra SV i jobben din?

Først og fremst har det gitt meg en faglig ballast som jeg har nytte av hver dag. Samfunnsfag i grunnskolen består av historie, geografi og samfunnskunnskap. Selv om dette er på et lavere nivå enn på universitetet, er det store krav til faglig etterrettelighet og nøyaktighet, og utdanningen fra SV har gitt meg noen verktøy som er svært nyttige når jeg skal sikre den faglige kvaliteten på manuskriptene.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Ha flere bein å stå på. Det hjelper ikke bare å ha sittet på lesesalen. Arbeid i organisasjoner gir alltid plusspoeng og nyttig erfaring man kan ta med seg videre. Det gir deg også flere referanser, og gode referanser er viktig.

Vær realistisk. Ha alltid et ønske om drømmejobben, men ingen får drømmejobben over natten. Det viktigste for en akademiker er å vise at du fungerer i virkelighetens verden. For nyutdannede er nåløyet smalt, og det vil som oftest være noen som har mer erfaring enn deg. Derfor er det viktig å få litt arbeidserfaring og gode attester som resultat av det.

Det kan derfor være nødvendig å senke kravene noe og ta jobber du ikke umiddelbart føler er relevante eller ønsker deg mest i verden. For selv om du har gode karakterer, er de lite verdt uten at noen kan gå god for deg og anbefale deg til andre.

Det er også viktig å engasjere seg i fritiden, gå på møter og akademiske samlinger, da får du vedlikeholdt faglige interesser og knyttet kontakter. Til slutt: Ta sjanser, vær synlig og hardtarbeidende, vis at du er engasjert og interessert. Slik gjør du deg synlig for potensielle arbeidsgivere.

Publisert 22. sep. 2020 13:22