Faglig smakebit: Ren symbolpolitikk?

Ren symbolpolitikk? Hvordan vurdere lover som politiske tiltak utover bare avskrekking og straff? Stipendiat Eli Sofie Baltzersen ser på en eventuell samtykkelov i lys av denne problemstillingen. 

Bildet kan inneholde: stol, tilbehør til musikkinstrumenter, hall, dress, bord.

Lover er politiske – de setter blant annet rammer for hva slags oppførsel er akseptert og hva som er straffbart. Alle handlinger er ikke like synlig for staten eller like lett å bevise i ettertid, som for eksempel vold og overgrep i det private rom. Kan staten bruke lover som tiltak mot slike uønskede handlinger utover bare avskrekking og straff? 


I Norge er politikere og interessegrupper uenige om å innføre en samtykkelov bare er symbolpolitikk eller om slik lovendring kan ha en normgivende og preventiv effekt gjennom tydeliggjøre hvor grensene går for voldtekt. Hva slags tidligere forskning ligger bak argumentene på de forskjellige sidene av denne politiske debatten? Hvordan kan vi med statsvitenskapelig metode bidra til å belyse om lovendringer faktisk påvirker folks holdninger og oppfattelse av normer i samfunnet? 

Publisert 8. aug. 2024 12:20 - Sist endret 13. aug. 2024 13:59