Sofie Nebdal er rådgiver hos Helsedirektoratet

Min utdanningsbakgrunn og det å kunne lage orden og innhente og se informasjon på en sammenhengende måte var nok avgjørende for at jeg fikk jobben i Helsedirektoraet.

Foto: Fride Sanna

Sofie bestemte seg for å søke på en to-årig stilling som prosjektkoordinator hos Helsedirektoratet da hun var ferdig på TIK. Valget endte opp med å sikret henne sin nåværende stilling som fast rådgiver. 
“Jeg søkte som mange andre på en del offentlige stillinger, så jeg var jo innom flere direktorater. Det er mange midlertidige stillinger der ute, men så fant jeg da en to-årig stilling på Helsedirektoratet i et stort digitaliseringsprogram som programkoordinator. Også fikk jeg den! Det var veldig gøy, og har ledet til at jeg har fått fast jobb nå.”

Viktige faktorer for at Sofie fikk jobben var blant annet hennes evne til å lage orden i store mengder informasjon, samt å ha et overordnet blikk. Begge disse ferdighetene fikk hun utviklet takket være TIK. 
“Det å kunne lage orden og innhente og se informasjon på en sammenhengende måte var nok avgjørende for at jeg fikk jobben. På TIK skriver man jo master i et helt år, helt alene. Da husker jeg at jeg satt der og leste og leste. Det var store mengder med data og jeg gjorde en stor dokumentanalyse. Jeg fikk med andre ord øvd meg på å analysere større mengder med data og samtidig klare å se sammenhengene. Det å klare å lage ro i støyet, og samtidig se de tingene som betyr noe, var noe jeg vektla da jeg søkte på stillingen.” 

Sofie hadde også jobbet som vit. ass. (vitenskapelig assistent) under masteren, og kunne derfor dra inn erfaringen hun hadde tilegnet seg der på jobbintervjuet. Det var til og med et pluss at hun var nyutdannet!
"Da jeg jobbet som vit. ass. fikk jeg lov til å være med på å gjøre dataanalyser, samt innhente dokumenter fra arkiver. Det var veldig gøy, og jeg fikk gode referanser. Arbeidsgiveren min var også veldig interessert i å finne en nyutdannet. Det var også positivt for dem at jeg hadde en samfunnsvitenskapelig bakgrunn. Jeg tror de syntes det var greit at utdannelsen min var såpass bred og allsidig, samtidig som jeg hadde et grunnlag i den teknologiske og innovative delen som TIK har et stort fokus på. Noe av det de ser aller mest på hos TIK er jo endrings- og innovasjonsprosesser, og det har vært veldig relevant i et stort digitaliseringsprosjekt som handlet om å skape endring." 

På grunn av korona-pandemien, har Sofie akkurat begynt å dra fysisk på jobb. Mye av det hun gjorde i sin tidligere stilling er likevel likt i sin nåværende stilling. 
“Nå har jeg jo fått en fast jobb som ligner veldig mye på den jeg hadde, bare i en enda større skala. Jeg er divisjonskoordinator, og jobben min handler om å innhente, samle, og sammenstille informasjon, samt å videreformidle det jeg finner. Jeg har også koordinert store seminarer. Jobben handler dermed både om å koordinere sosiale ting, men også økonomiske prosesser og sammenstillinger. Nå har jeg begynt å få et ordentlig innblikk i offentlig forvaltning, og økonomistyring. Det syns jeg er kjempespennende. Det er jo også mange politiske prosesser som ligger bak det her, og i bunn og grunn er det mye administrativt. Jeg sitter på en måte litt i kulissene og ser. Det er veldig gøy!” 

Det Sofie trives aller best med som rådgiver, er hvor varierende jobben hennes er. 
“Jeg er veldig glad i å lære nye ting. I denne jobben er ingen dager helt like, og det er lite rutinearbeid. Det trives jeg veldig godt med, og variasjonen og fleksibiliteten er noe av det som var grunnen til at jeg søkte meg videre. Hvis det dukker opp et prosjekt eller noe jeg synes er spennende og jeg har tid til å være med på det, så kan jeg si ja fordi stillingen er såpass fleksibel. I tillegg må jeg nevne arbeidsmiljøet. Jeg håper det blir mer møter med folk nå; jeg har savnet å snakke med kollegaer det siste halvannet året. Jeg rakk akkurat å bli kjent med folk, også ble vi sendt på hjemmekontor i 1 ½ år. Nå er vi litt på vei tilbake, og det er veldig deilig.” 


TIK er en tverrfaglig master, og har ofte studenter med ulike bakgrunner. Dette har kommet godt med i koordinator-stillingen til Sofie. 
“Hos TIK samarbeider man med studenter fra alle mulige bakgrunner. Det gikk folk der som var fra ingeniør, HR, og alt mulig rart. Jeg har opplevd at TIK har gjort meg bedre rustet til å samarbeide med ulike fagfelt i arbeidslivet. Det hjelper veldig når jeg har en koordinator-stilling! Å kunne gå fra det ene til det andre, og formidle informasjon på tvers av ulike fagfelt eller grupper med ulike personer og bakgrunner. Også med tanke på aldersforskjell! På TIK studerte jeg med folk som var flere år eldre enn meg, og det gikk kjempefint.”

I tillegg til stillingen som VITAS, var Sofie også med i linjeforeningen og magasinet Teknovatøren. 
“Jeg var nettside- og sosiale medier ansvarlig i 1-2 år. Det var veldig gøy! Der lærte jeg jo også det med samarbeid. Magasinet publiseres en gang i semesteret og det var alltid kjempetravelt før vi måtte publisere, men jeg trivdes veldig”. 

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?
“Dette merket jeg selv når jeg begynte å søke jobb; hvor vanskelig det er å formulere de egenskapene jeg lærte på TIK, utenom det å skrive master. Det å kunne formulere egenskapene på en måte slik at arbeidsgivere forstår hva de betyr brukte jeg ganske mye tid på. Jeg var på kurs på Karrieresenteret, noe jeg anbefaler. Der kan du også ta CV-sjekk og få gode tips. I tillegg handler det litt om høre med dine medstudenter når de sitter og skriver CV og søknader; hva er det de løfter fram når de søker på jobber? Mye av det samme kan du løfte fram selv. Med de som fikk jobb før meg var jeg veldig aktiv med å spørre hva de hadde skrevet. Når jeg fikk lese det tenkte jeg: oj, det var smart! Det har jo jeg også lært. Lag gjerne en liste! Utover søknader handler jobbsøkingen også om å være åpen. Jeg hadde for eksempel en midlertidig stilling før fast stilling. I starten var jeg veldig på at jeg skulle ha en fast jobb, men det er lett å glemme at en midlertidig jobb gjerne åpner opp for flere muligheter etterhvert. Du får nemlig erfaring! Uansett om du går videre i den midlertidige stillingen eller om du tar med deg erfaringen til et annet sted. Jeg er kjempeglad for at jeg turte å satse på stillingen hos Helsedirektoratet, og at jeg ikke tenkte: “nei jeg skal jobbe med akkurat den tingen som jeg skrev master om”; for da hadde det blitt fort veldig snevert. Det er nok lurt å se litt bredt på ting, samt se muligheter.”
 

Sofie Nebdal

Studieprogram: Teknologi, innovasjon og kunnskap, fordypning i Science and Technology studies (STS)

Fullført grad: 2019

Stillingstittel: Rådgiver

Arbeidsgiver: Helsedirektoratet

Av Fride Sanna
Publisert 21. jan. 2022 15:01 - Sist endret 21. jan. 2022 15:01