Abysinia arbeider i FN

Abysinia får bruk for bakgrunnen fra Utviklingsstudier hver eneste dag i arbeidet ved hovedkvarteret til United Nations Economic Commission for Africa (UNECA) i Addis Abeba 

Bildet kan inneholde: anlegg, smil, himmel, blad, stående.

Foto: Privat

Hva går jobben din ut på?

Jeg jobber i hovedkvarteret til United Nations Economic Commission for Africa (UNECA) i Addis Abeba, Etiopia. Dette er et FN-organ som arbeider med multilateralt diplomati og økonomisk utvikling i Afrika. Jeg jobber som Economic Affairs Officer i seksjon for privat sektor utvikling og finansiering av kapitalmarkeder. Jeg er veldig ny i jobben, men den innebærer møtevirksomhet, rapportering, prosjektarbeid og fagfellevurdering av forskning produsert av FN. Med andre ord gir dette en spennende og variert arbeidshverdag! 

Hvordan fikk du jobben?

Jeg søkte meg til denne arbeidsplassen via «UN Careers» som er FNs globale nettside for ledige stillinger. Det hjelper også at jeg er norsk-etiopier og dermed har språkferdigheter utenom norsk og engelsk, pluss kunnskap og erfaring fra Afrika. Jeg var f.eks. på feltarbeid i Øst-Afrika under bachelorgraden, og det synes arbeidsgiver var en supergod erfaring. 

Hva er det mest spennende med jobben din?

Det mest spennende med jobben min er å ha muligheten til å bo og jobbe i Addis Abeba som har fått tittelen «Afrikas politiske hovedstad». Det å være tilstede på Afrikas Horn er veldig spennende med tanke på den store tilstedeværelsen av internasjonale organisasjoner, siden byen huser hundrevis av FN-organer, NGOer, ambassader og bedrifter. 

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?

Jeg får bruk for min bakgrunn fra Utviklingsstudier hver eneste dag når jeg leser politiske rapporter, konseptnotater og prosjektforslag fra potensielle samarbeidspartnere. Det er også veldig nyttig å ha en grunnleggende forståelse av politisk teori og utenrikspolitikk når man arbeider i FN, og der har min fordypning i statsvitenskap virkelig vært gull verdt! 

Hvordan er en typisk dag på jobben?

En typisk dag på jobb starter kl.09.00, og avhengig av kalenderen har man oppdateringsmøte med teamet, etterfulgt av gjennomgang av e-poster. Deretter skriver/leser jeg dokumenter relevant for økonomiske utviklingsprosjekter, eller sitter i møte med andre seksjoner. De dagene det ikke er møter bruker jeg tid på å lese meg opp på interne papirer, planlegge et prosjekt, eller bli bedre kjent med FN-systemet. 

Hva er ditt beste tips til andre studenter som ønsker din type jobb?

Jeg har tre gode tips til andre studenter som drømmer om å jobbe internasjonalt:

  1. Engasjer deg i en organisasjon som arbeider med f.eks. utvikling, menneskerettigheter, klima eller utenrikspolitikk tidlig i studieløpet. Slik opparbeider du deg nyttig erfaring til CV’en, samtidig som at man danner seg et nettverk i bransjen. Gode karakterer er en fin bonus, men arbeidsgivere er mye mer opptatt av hva du har gjort ved siden av studier, spesielt når man tar en samfunnsfaglig utdanning!
  2. Ta utveksling og dra på feltarbeid! Jeg var på feltarbeid i Uganda og på utveksling i Washington, D.C. under graden og dette var strategiske valg som har bidratt til at jeg har bygget opp unik og relevant erfaring tidlig i «karriereløpet» som er attraktivt for en potensiell arbeidsgiver. Dersom du ønsker å jobbe internasjonalt kreves det som regel noen form for internasjonal erfaring, og da er det fint å utnytte de mulighetene vi får under studietiden. 
  3. Søk på masse praktikantstillinger både i Norge og i utlandet! Jeg har sendt uttallige søknader oppigjennom, fordi det (dessverre) er hard konkurranse om få plasser. Dette førte til at jeg først ble praktikant hos Amnesty International Norge, og deretter studentpraktikant ved Norges delegasjon til FN i Geneve. UD sin studentpraktikantordning er et godt springbrett til de som ønsker seg ut i verden eller inn i FN-systemet på sikt.

Abysinia Kasu

Studieprogram: Utviklingsstudier, med fordypning i statsvitenskap
Fullført grad: 2023
Stillingstittel: Economic Affairs Officer
Arbeidsgiver: United Nations Economic Commission for Africa
Publisert 16. jan. 2024 14:27 - Sist endret 17. jan. 2024 08:39