Cecilie Rikter-Ydse er markedsrådgiver i Utviklingsfondet

Bacheloren i utviklingsstudier har gitt Cecilie en "linse" å se ting med som er nyttig i jobben i Utviklingsfondet

Bildet kan inneholde: ledd, smil, skulder, anlegg, grønn.
Foto: Fride Sanna

Cecilie fikk sin første jobb etter studie via en ren søknadsprosess, men som et siste forsøk på arbeidslivet var hun ganske forberedt på måtte å søke seg videre til master som alternativ. 
«Jeg hadde søkt en rekke jobber rett fra studiet uten hell, så fikk jeg napp i en ungdomsorganisasjon sånn helt på tampen, rett før sommerferien. Det er greit å tenke at man skal begynne et sted, for så å være relevant for neste arbeidsgiver. Å begynne karrieren i en ungdomsorganisasjon ga meg muligheten til å prøve meg på en stor bredde av oppgaver og ansvarsområder, og den erfaringen gjorde i neste runde at jeg fikk stillingen jeg har i Utviklingsfondet i dag.»   

Utviklingsfondet er en miljø- og bistandsorganisasjon som jobber for å bekjempe sult og fattigdom ved å sørge for at småbønder kan dyrke nok mat selv om klimaet endrer seg. Jobben Cecilie gjør handler om å kommunisere denne tematikken til mannen på gata. Dette reflekteres i arbeidsoppgavene hennes. 
«Jeg jobber i hovedsak med innsamling av midler til våre programmer fra privatmarkedet: altså mannen på gata. I korte trekk handler jobben avdelingen vår gjør om å kommunisere hvordan Utviklingsfondet jobber og hvorfor det er viktig å satse på klimatilpasning for småbonden om vi skal utrydde sult og fattigdom. Vi jobber både med å påvirke politikken i Norge og holdninger i samfunnet rundt klima og matproduksjon. Dette gjør vi blant annet gjennom seminarer, skoleundervisning og kommunikasjon med våre givere – eller utviklingsinvestorer som vi kaller dem hos oss.» 

Ettersom Cecilie jobber i en liten avdeling kan hverdagen hennes være ganske variert, noe som gir henne et kreativt spillerom. 
“Akkurat i dag har jeg jobbet med et arrangement som vi skal ha på turné i Trøndelag om klimatilpasning av matproduksjon i Norge og Malawi. I avdelingen akkurat nå, jobber vi også med en politisk påvirkningskampanje, nye nettsider til hele organisasjonen, og med å hente inn film, foto og historier fra våre prosjekter Guatemala siden vi ikke får reist selv. Nå som kvartalet er over jobber jeg også med å innhente informasjon fra landkontorer og partnere til kvartalsrapportene som vi sender ut til våre utviklingsinvestorer. Gjennom disse får våre støttespillere følge konkrete prosjekter i våre programland tett fra kvartal til kvartal og lære mer om hvordan vi jobber. Min jobb er å omdanne denne informasjonen til noe som er spennende å lese for mannen på gata. Med andre ord: En veldig variert hverdag!”

Cecilie opplever graden i utviklingsstudier som svært relevant for jobben hun har i dag, men under studietiden hadde hun et litt annet bilde av hva arbeidslivet skulle innebære. 
“Jeg kan huske at vi under studiene tenkte vi at vi måtte jobbe i programavdeling: det var liksom der de virkelig viktige tingene skjedde. Men det er mange spennende roller å fylle i en organisasjon, og utviklingsstudier kan absolutt være en nyttig bakgrunn for flere av dem. Mine tidligere medstudenter og jeg jobber egentlig med ganske ulike ting innad i organisasjonene, men utviklingsstudier (UTV) har gitt oss en tyngde i bunn. For min del gjør det at jeg forstår tematikken organisasjonen min jobber med, og hvorfor det vi jobber med er viktig: på en måte som gjør at jeg kan kommunisere det videre til folk flest».

Takket være en kombinasjon av faget hun synes er spennende, og det å jobbe kreativt, trives Cecilie godt i jobben sin. 
“Det jeg trives best med i min nåværende jobb er nok innholdsproduksjon, og så synes jeg organisasjonen som helhet jobber med spennende og viktige problemstillinger. Jeg kunne hverken mye om landbruk eller databasesystemer da jeg begynte her, men det man ikke kan så mye av fra før lærer man relativt fort på jobben.”

Utdannelsen fra UiO har gitt Cecilie en relevant “linse” å se ting med. Denne linsen passer til arbeidet i Utviklingsfondet, samt de fleste andre jobber i en lignende organisasjon.  
“Uansett hvilke oppgaver du sitter med hver dag så er det relevant å forstå problemstillingene som organisasjonen din jobber med. For min del, så gjør nok den forståelsen at jeg utfører oppgaver som innebærer å oversette relativt tekniske programfaglige tekster, til noe folk flest forstår, lettere. De fleste jobber lærer du likevel på jobb. Dette gjelder nok for de fleste, men det kan også være litt fint å høre at man skal lære ting på jobb og ikke bare i akademia.”

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

  1. “Det kjipeste, men kanskje beste rådet å gi, er å få finne deg en relevant deltidsjobb. De jeg kjenner som har hatt en relevant stilling har også fått den på litt rare måter. Så når en mulighet viser seg, vær litt frempå! Det er litt skummelt, men det lønner seg om man tørr. Noen har også praksis gjennom studie – det er helt topp. De som har hatt praksis hos oss har fått vist hva de kan og ved senere anledning kanskje fått en deltidsstilling. Praksisplasser hjelper også for å få en forståelse fra det faktiske arbeidslivet. 
  2. Et lettere sted å komme seg innenfor og kanskje morsommere sted å begynne er ungdomsorganisasjonene. Der får man ofte prøve seg på mye forskjellig og kan få masse kunnskap som er relevant for framtidige jobber. I Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon Spire for eksempel er det store muligheter for å utfolde og engasjere seg innenfor mange ulike områder med andre superflinke studenter og unge voksne. 
  3. Uansett hva du går for er det lurt å prioritere å gjøre noe ved siden av studiene og ikke bare sitte på lesesalen. Samtidig er det viktig å understreke at man ikke kan ta alle verv i hele verden – velg noe. Jeg jobbet en del, også hadde jeg noen verv på siden, men sa også nei til en god del. Engasjer deg i noe du synes er spennende og/eller der du kanskje tenker at det kan være en jobb du har lyst på i fremtiden.”
     

Cecilie Rikter-Ydse

Studieprogram: Utviklingsstudier, fordypning i Samfunnsgeografi

Fullført grad: 2018

Stillingstittel: Markedsrådgiver

Arbeidsgiver: Utviklingsfondet, Marked- og kommunikasjon

Av Fride Sanna
Publisert 21. jan. 2022 15:17 - Sist endret 6. feb. 2024 14:26