Studentevaluering V07

Evaluering av bachelorprogrammet i utviklingsstudier våren 2007

 

Undersøkelsen ble gjennomført i mai 2007. Alle studenter med studierett på bachelorprogrammet i utviklingsstudier ble invitert til å delta i undersøkelsen. Det var 60 respondenter og de fordelte seg relativt jevnt på de tre siste kullene. Enkelte spørsmål ble kun stilt til førsteårsstudenter. Dette gjelder da i første rekke spørsmål rundt studiestarten høsten 2006.

 

Det er verdt å merke seg at over halvparten av respondentene hadde tidligere studieerfaring da de begynte på programmet. Dette er viktig å være klar over fordi det vil føre til at mange må tilpasse studieplanen sin etter hva de tidligere har tatt.

 

Studiestart (spørsmål stilt kun til kull-06)

85-90% sier seg middels eller godt fornøyd med faglig og praktisk informasjon i tillegg til den sosiale rammen ved studiestart. Noen tilbakemeldinger på at studiestarten er svært hektisk. Dog er det vanskelig for programmet å påvirke de tidsfrister som UiO sentralt fastsetter for de nye studentene.

 

Studieinformasjon

Den mest populære kanalen for å finne studieinformasjon er web med epost som nest mest populær. Som positivt må det nevnes at ingen respondenter sier at de sjelden eller aldri får den informasjonen de trenger men enkelte er ikke helt fornøyd med den informasjonen som har blitt gitt i løpet av første semester. Dette vil programmet ta tak i og forsøke å følge bedre opp i fremtiden. Viktigheten av at både studiekonsulent og programleder er synlige for studentene fremkommer også.

 

Utbytte av emner

UTV1000 er det emnet som flest respondenter sier de har fått størst utbytte av mens SOSANT2530, SGO3400 og STV2310 også får en del gode tilbakemeldinger. Underviserne på UTV1000 får mange gode tilbakemeldinger. De tre emnene som skiller seg ut blant de som har gitt minst utbytte er SGO2500, ECON1910 og Ex.fac. Både innhold, pedagogisk opplegg og egne bakgrunnskunnskaper blir nevnt som årsaker. For SGO2500 sin del så virker det som det er overlapp med UTV1000 som er det store problemet, ikke emnet i seg selv.

 

Faglig sammenheng og helhet i programmet

Kun halvparten av respondentene mener at programmet har en fornuftig sammensetning og en forståelig helhet. Den største utfordringen virker å være at spesielt studentene i starten av studiet sitt ikke helt ser sammenhengen og den røde tråden og kan bli noe forvirret og usikre på grunn av det. Programledelsen er nå i ferd med å gjøre omfattende endringer i programmets struktur for å bøte på dette problemet. Selve tverrfagligheten blir også nevnt som uklar. Å velge fordypning oppleves også som vanskelig for veldig mange. Den tidligere nevnte strukturendringen vil forhåpentligvis også hjelpe på denne utfordringen men programledelsen vil også fortsette å fokusere på god, tilgjengelig og tilstrekkelig informasjon om valg av fordypning.

 

Undervisnings- og læringsformer

Mht vurderingsformer virker det som de fleste stort sett er fornøyd. Noe mer valgfrihet er ønsket og gjerne flere innleveringer og fokus på skrivetrening. Blandingen av organisert undervisning og egenstudier oppleves som relativt god. Hvis noe skal endres så er mer organisert undervisning å foretrekke, da helst mer seminarundervisning.

Opplevd arbeidsbelastning

Nesten 92% av respondentene opplever arbeidsbelastningen som krevende eller passelig. Dette må sies å være positivt. Ingen opplever arbeidspresset som for krevende. Gjennomsnittlig oppgitt timebruk er 29 timer per uke.

 

Læringsressurser og læringsmiljø

Tilgang på lesesalsplasser og pc’er blir igjen nevnt som lite tilfredsstillende. Fakultetet er smertelig klar over problemet og ser stadig på mulige løsninger. Det må anses som veldig positivt at over 90% av respondentene sier at de trives på studiet.

 

Felles faglige og sosiale tiltak

Programutvalget får mye ros for sine arrangementer, noe programledelsen er helt enig i. Arrangementer med arbeidslivsrelevans savnes av enkelte. Også noen kommentarer på et for stort fokus på alkohol på de ulike arrangementene. Fjorårets hyttetur får også gode tilbakemeldinger av de fleste.

 

Forventninger og virkelighet

Over 90% sier at programmet helt eller delvis har svart til forventningene, noe som må anses å være bra.

 

Publisert 6. juni 2012 17:02