Utvekslingsavtale mellom Humboldt-Universität zu Berlin og Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk

Humboldt-universitetet ble grunnlagt i 1810 av Wilhelm von Humboldt og er blant de fremste universitetene i Tyskland.

Hvem kan søke?

Du må ha avlagt 60 studiepoeng ved UiO før avreise og det er krav om karakteren C i snitt. Studenter på bachelor og master i tysk, samt lektorstudenter på tysk prioriteres på denne avtalen.

Språkkrav i tysk: minimum B2. 

Informasjon om søknadsprosessen.

Språk

Det gis språkkurs i tysk i forkant av semesterstart. Lånekassen kan gi inntil 22 164 kroner i stipend til et forberedende språkkurs før semesterstart.

I Tyskland tilbyr Goethe-Institut tyskkurs på alle nivåer som leder fram til en offentlig godkjent eksamen og skolen har avdelinger over nesten hele landet.

Alle studenter må ta en tysk språktest. Dette er en online-test, kalt C-test, og du må skåre en viss poengsum for å bli akseptert som student. I visse tilfeller vil en lav poengsum ikke gi adgang til enkelte emner. Erfaringsmessig har norske studenter ingen problemer med å ta testen.

Hvilke emner kan jeg ta?

Avtalen gjelder for 5 studenter hver i 6 md, for studier innen europeiske språk/lingivistikk. Avtalen gjelder følgende fagområder:

BA: Deutsch, Deutsche Literatur, Germanistische Linguistik,  Historische Linguistik, Skandinavistik/Nordeuropa-Studien, Französisch, Italienisch, Spanisch, Amerikanistik, Englisch, Russisch, Slawische Sprachen und Literaturen, Ungarische Literatur und Kultur, Griechisch, Latein

MA: Amerikanistik, Deutsche Literatur, English Literatures, Europäische Literaturen, Gräzistik, Historische Linguistik, Klassische Philologien, Kulturen Mittel- und Osteuropas, Latinistik, Linguistik, Romanische Kulturen, Skandinavistik/Nordeuropa-Studien, Slawische Literaturen, Slawische Sprachen

Det kan være mulig å ta fag utenfor disse områdene, men da må studenten selv kontakte Erasmuskordinatoren for det faget og spørre om det er mulig.

Hvor lenge varer semesteret?

Sommersemestret: 1. april til 30. september.

Vintersemestret: 1. oktober til 31. mars.

Hva koster det?

Erasmus-studenter må betale semesteravgift og semesterregistrere seg ved UiO for det semestret de er i utlandet, men slipper da å betale semesteravgift eller andre undervisningsavgifter ved avtaleuniversitetet.

Erasmus studenter skal ikke betale skolepenger, men tyske universiteter har forøvrig lovfestet at studenter må være innmeldt i studentunionen. For å bli medlem her må man betale et gebyr, som Erasmus studenter ikke er unntatt for. Til gjengjeld gir medlemskap ofte rabatt på lokal transport etc. Medlemskap koster fra 40 til ca 200 Euro, avhengig av universitet.

Bolig

Studentenwerk Berlin er behjelpelig med å finne bolig til internasjonale studenter. 

Slik søker du

Du søker på utvekslingsavtalen gjennom SøknadsWeb. Fristen er 15. februar/15. september.

Slik søker du

Logg på Søknadsweb

Om universitetet

Land

Tyskland

By

Berlin

Nettside

https://www.hu-berlin.de/


Alle avtaler med dette universitetet

Fakta om avtalen

Avtaletype

Erasmus+

Studienivå

Bachelor og Master

Avtaleeier

Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk

Utvekslingsrapporter fra studenter

  • Sophie

    Berlin er fantastisk, spesielt om sommeren :) kan være lurt å velge litt basic fag!
    Studieprogram ved UiO Bachelor: Europeiske språk (Engelsk)
    Semestre på utveksling Høst 2021/22
    Vurdering av utvekslingsstedet 3 / 5

    Berlin er en fantastisk by med mange muligheter. Det var spennende å studere i et universitet som ligger i og er omringet av historiske bygninger og steder. Bibliotektilbudet og kafeteriaen var også veldig hyggelige. Likevel var det mye nedturer også pga. Covid.

    Hvorfor jeg valgte dette stedet

    Jeg valgte HU fordi jeg studerer språk og fikk inntrykk at de hadde et veldig bra språkvitenskapelig fakultet. Ville i tillegg friske opp tysken min og ville bli bedre kjent med Berlin. Universitetet har også flere avtaler med fakultetet mitt på UiO så føler at det ble anbefalt.

    • Faglig

      Arbeidsmengde og nivå

      Føler at arbeidsmengden var den samme, men mye mer muntlig. Jeg spurte flere ganger på HU om jeg var kvalifisert til visse moduler, og fikk beskjed at det var ok. Etter hvert merket jeg at i hvert fall et modul var så sterkt bygget på andre HU moduler at det jeg hadde helst valgt noe annet og det var veldig vanskelig. Forelesninger var bra, dessverre ca. 80-90% digitalt.

      Undervisningsopplegg

      Undervisningen var utelukkende på tysk. Det var noen små innleveringer noen uker, men for det meste obligatoriske muntlige presentasjoner for å få studiepoeng i alle fag, noen med gruppearbeid og noen alene. Det virket ikke som om det var noe obligatorisk oppmøte. Hver modul besto av en forelesning og et seminar (og en eksamen).

    • Valgte emner

      • Modul 25: Fachliche Vertiefung
      • Modul 6: Sprachwandeltheorien
      • Modul 9: Sprachliche Variation
      • Modul 10: Grammatik III
    • Praktisk

      Mottak

      Jeg fikk tildelt fadder og kontaktet henne, fikk aldri svar. Henvendte meg til organisatorene og fikk beskjed at det var for mange fadderbarn og ikke nok faddere. Det var nesten ingen sosiale aktiviteter og de få som var, var på zoom og nesten ingen deltok, umulig å bli kjent. Måtte finne ut det meste selv. Det var enkelt å få hjelp, men ingenting sosialt. Her må det sies at ANSA var veldig engasjert.

      Bosituasjon

      Jeg fant gjennom det private markedet (wg-gesucht) og deler leilighet med en tysk kvinne.

      Transport

      Det finnes leasing på sykkel, men jeg bodde såpass sentralt at jeg bare tok u-bahnen i 5 minutter og når det ble finere vær gikk jeg også til og fra universitetet. Offentlig transport i og rundt Berlin er gratis med semesterkortet, gjelder alt av bane, buss, tram osv. Det blir mer populært å sykle i Berlin, men det er vanskelig i vintersemesteret ift. vær.

    • Økonomisk

      Økonomisk støtte mottatt (stipender o.l.)
      • Erasmus+
      • Nordplus
      • UNIFOR
      Studiekostnader utenom skolepenger

      Under 1 000 kr

      Boutgifter

      5 000 – 7 500 kr

      Levekostnader sammenlignet med Norge (spise, reise lokalt, etc.)

      Billigere

      Tips og kommentarer

      Med det Europeiske Helsekortet var det ikke krav om mer forsikring, men pga. Covid krevde UiO reiseforsikring. Det er veldig lurt å planlegge bosted så langt mulig i forveien, eller planlegge minst 1 eller 2 uker i byen for å finne et sted lokalt, ellers kan man ende opp i rom med litt høyere priser enn som er vanlig Berlin, eller ende opp med et veldig useriøs tilbud som skaper problemer senere. Transport er gratis for studenter så man sparer mye på det. I tillegg har nesten alle kulturelle tilbud jeg har besøkt hatt rabatt for studenter, så det lønner seg alltid å spørre, også på kino osv. Man kan sikkert også spare en del ved å gå på Lidl fremfor Edeka, spesielt over flere måneder.

    • Nyttig å vite

      Berlin er en fantastisk by, der alle finner mennesker og steder man føler seg komfortabel i og samtidig opplever nye ting. Det er viktig å huske at det er en veldig stor by og at man møter på mange forskjellige mennesker og situasjoner.

Har du vært på utveksling på dette studiestedet?

Send oss din rapport