Utvekslingsavtale mellom McGill University og Universitetet i Oslo

McGill University er et prestisjetungt universitet som ligger sentralt i Montréal, Québec. Montréal har rundt 3,5 millioner innbyggere, og McGill University har ca 40 000 studenter. 

Hvem kan søke?

Dette er en sentral utvekslingsavtale og studenter fra de fleste bachelorprogram kan derfor søke seg hit. Avtalen er særlig egnet for studenter som skal avlegge frie emner.

Karakterkrav: snitt på over C

Du må ha avlagt minst 60 studiepoeng når du søker.

Studenter på følgende profesjonsstudier kan ikke søke:

  • medisin
  • farmasi
  • odontologi
  • rettsvitenskap

Studenter som ønsker å ta emner i statsvitenskap (Political Science) må ha B i snitt.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk.

Språkkrav:

 

Informasjon om språktester.

Dokumentasjon på språkkunnskaper må lastes opp i Søknadsweb innen fristen. Har du tatt TOEFL/IELTS-test før, vær oppmerksom på at resultatet kun er gyldig i to år.

Hvilke emner kan jeg ta?

Søk etter emner ved McGill

Det vil ikke være mulig å ta emner innen Faculty of Law. Enkelte fagområder har også noe begrenset opptak, blant annet Psychology, Mathematics, Computer Science, og emner innen Faculty of Engineering og Faculty of Management. 

Du har selv ansvar for å sjekke at du oppfyller eventuelle forkunnskapskrav (prerequisites).

15 credits per semester tilsvarer fulltid. For ytterligere informasjon om hva som kreves for å få uttelling for normert tid, ta kontakt med fakultetet ditt.

Hvor lenge varer semesteret?

Høstsemester: september til desember.
Vårsemesteret: januar til april.

Hva koster det?

Antall gratisplasser per semester: 3

Bolig

Det er mulig å søke om studentbolig så snart man har fått opptaksbrev, men bolig er ikke garantert. McGill tilbyr også en oversikt over boliger i nærheten av campus

Visum

Dersom du skal studere i Canada i mer enn 6 måneder må du ha visum. Dersom du skal studere i Canada mindre enn 6 måneder trenger du kun søke om eTA.

Les mer om visum

Annet

Sykeforsikring i Québec: Det finnes en egen trygdeavtale mellom Norge og Québec som sikrer deg rett til dekning av helseutgifter på lik linje med lokale studenter.
Kontakt HELFO utland for mer informasjon: utland@helfo.no

Slik søker du

Du søker på utvekslingsavtalen gjennom SøknadsWeb. Fristen er 15. februar/15. september.

Slik søker du

Logg på Søknadsweb

Logg på SøknadsWeb

Om universitetet

Land

Canada

By

Montréal

Nettside

http://www.mcgill.ca/mcgillabroad/


Alle avtaler med dette universitetet

Fakta om avtalen

Avtaletype

UiO-avtale

Studienivå

Bachelor

Avtaleeier

Universitetet i Oslo

Utvekslingsrapporter fra studenter

  • Truls

    Det er veldig gøy å oppleve den Nord-Amerikanske kulturen, samtidig som man kan bli kjent med studenter fra hele verden.
    Studieprogram ved UiO Bachelor: Informatikk: Programmering og systemarkitektur
    Semestre på utveksling Vår 2024
    Vurdering av utvekslingsstedet 4 / 5

    Spennende og veldig lærerikt universitet, men det var lite opplegg rundt utvekslingsstudenter som ankom vårsemesteret.

    Hvorfor jeg valgte dette stedet

    Jeg ønsket å oppleve noe nytt, men samtidig dra til et engelskspråkelig universitet.

    • Faglig

      Arbeidsmengde og nivå

      Generelt gode og engasjerte forelesere, men mye høyere arbeidsmengde enn UiO. Hadde selvfølgelig også litt med at jeg valgte fag helt utenfor mitt kompeanseområde.

      Undervisningsopplegg

      All undervisning var på engelsk. Det var innleveringer i alle fag og prøver i noen som var tellende for de avsluttende karakterene. Det var også noen fag som ga poeng for oppmøte eller muntlig deltagelse.

    • Valgte emner

      • HIST 375 - Rome: Republic to Empire
      • HIST 314 - Themes: British Isles History
      • GEOG 205 - Global Change: Past, Present and Future
      • CLAS 203 - Greek Mythology
      • HIST 215 - Modern Europe
    • Praktisk

      Mottak

      Her manglet det mye. Fikk noe informasjon av studenter jeg bodde med, men det var lite opplegg for å bli kjent med andre. Det var også svært vanskelig å finne aktiviteter å drive med utenfor studiet, fordi mange krever at man er helårsstudent.

      Bosituasjon

      Jeg fant et sted å bo gjennom universitetet. Der delte vi to bad og ett kjøkken på 8 personer, i tillegg til én vaskemasking og én tørketrommel på ca. 40. Det kostet rundt 5500kr/mnd.

      Transport

      Jeg bodde så sentralt at jeg kun brukte offentlig transport til og fra flyplassen.

    • Økonomisk

      Økonomisk støtte mottatt (stipender o.l.)
      • Erasmus+
      • Nordplus
      • UNIFOR
      Studiekostnader utenom skolepenger

      15 000 – 20 000 kr

      Boutgifter

      5 000 – 7 500 kr

      Levekostnader sammenlignet med Norge (spise, reise lokalt, etc.)

      Omtrent det samme

      Tips og kommentarer

      Studentforsikring var dyrt, i tillegg må man kjøpe en obligatorisk matpakke på rundt 1200 CAD. Nudler var ganske billig.

    • Nyttig å vite

      Lurt å ta noen fag som du kan litt om fra før av, i mange fag er det mye lesing, og om man står på bar bakke kan det være veldig tungt i starten.

  • Håkon

    Det at McGill ligger i hjertet av storbyen Montréal gjorde det enkelt å være student og turist på samme tid.
    Studieprogram ved UiO Bachelor: fysikk og astronomi
    Semestre på utveksling Høst 2023
    Vurdering av utvekslingsstedet 5 / 5

    Montréal er en herlig by å være student i. Det er veldig internasjonalt, og jeg kom i kontakt med mange andre utvekslingsstudenter og internasjonale, det er et bredt tilbud av foreninger. Det at McGill ligger i hjertet av byen gjorde det enkelt å være student og turist på samme tid. Provinsen Québéc oppfører seg litt som et eget lite land inni Canada, så kulturen skiller seg fra Canada ellers. Personlig er jeg ganske opptatt av god kaffe, og det er massevis av gode kafeer å velge blant i Montréal.

    Hvorfor jeg valgte dette stedet

    Jeg valgte McGill mye på grunn av selve Montréal som kulturell metropol og at universitetet er engelskspråklig og samtidig befinner seg i en hovedsaklig fransktalende by, siden jeg ønsket å få brukt fransken min. Det at McGill er et høyt rangert universitet var også en fordel, og at avtalen gjorde det enkelt å velge frie emner.

    • Faglig

      Arbeidsmengde og nivå

      Foreleserne var dyktige og engasjerte, og brukte i stor grad forelesningsslides og i noen tilfeller digital tavle som supplement. Ingen av mine fag hadde krav om pensumbok, noe som kanskje er mer vanlig ved UiO. Derfor var man avhengig av å få med seg det som ble sagt på forelesning.

      Undervisningsopplegg

      Undervisingen var på engelsk (med unntak av franskemnet, naturligvis). Alle emnene hadde mange innleveringer underveis i semesteret (hver eller annenhver uke), og alt vurderes og teller med i sluttkarakteren. Kun franskemnet hadde obligatorisk oppmøte (etter fire fravær mistet man plassen sin). Ingen gruppetimer, noe jeg er vant med på UiO.

    • Valgte emner

      • MATH 323 - Probability
      • EPSC 320 - Geophysics
      • EPSC 240 - Geology in the Field
      • EPSC 201 - Understanding Planet Earth
      • FRSL 322 - Oral and Written French
    • Praktisk

      Mottak

      Det var et orienteringsmøte for utvekslingsstudenter under samme fakultet, og ellers Meet&Greet for internasjonale studenter generelt. Ellers har de den nordamerikanske versjonen av fadderuke som de kaller "Frosh". Selv om det var åpent for utvekslingsstudenter var det hovedsakelig lagt opp for førsteårsstudenter. De hadde en individuell faddertjeneste der man kunne søke om å få en personlig fadder.

      Bosituasjon

      Jeg leide privat og delte leilighet med én annen. I tillegg til å lete på Facebook-grupper brukte jeg nettsiden som McGill anbefalte til å lete på det private markedet. Der kunne man lage en profil slik at andre (både utleiere og potensielle romkamerater) også kunne kontakte meg. Jeg var heldig og fikk et relativt rimelig tilbud om leie i et ettertraktet område.

      Transport

      De har et godt utviklet system av utlånssykler som gjør det enkelt å komme seg rundt i byen. Jeg syklet hovedsaklig rundt omkring, men hadde også periodebillett (fire måneders for studenter) for t-banen for full mobilitet. Siden jeg bodde sentralt gikk kunne jeg også gå til fots.

    • Økonomisk

      Økonomisk støtte mottatt (stipender o.l.)
      • Erasmus+
      • Nordplus
      • UNIFOR
      Studiekostnader utenom skolepenger

      Under 1 000 kr

      Boutgifter

      5 000 – 7 500 kr

      Levekostnader sammenlignet med Norge (spise, reise lokalt, etc.)

      Litt billigere

      Tips og kommentarer

      For å unngå å måtte betale den obligatoriske studentforsikringen ved McGill lønner det seg å ordne RAMQ, Quebec sin egen helseforsikring (som dekkes ved at du beviser norsk helseforsikring). Når det gjelder leie mener jeg det kan lønne seg å leie på privatmarkedet (hvis man er tidlig nok ute, det er stor etterspørsel). Studentboligene til McGill er relativt dyre, og du må betale for en obligatorisk måltidsplan som mer eller mindre begrenser deg til å spise maten McGill tilbyr.

    • Nyttig å vite

      - Vær tidlig ute med å se etter sted å bo. Det er stort press på leiemarkedet. - Den franske aksenten her er veldig annerledes fra hvordan de snakker i Frankrike, det tar tid å venne seg til den.

  • Eline

    Montreal er en internasjonal og dynamisk by med et bredt kulturtilbud, og McGill er et intellektuelt givende universitet.
    Studieprogram ved UiO Bachelor: litteraturvitenskap
    Semestre på utveksling Høst 2022
    Vurdering av utvekslingsstedet 4 / 5

    Det faglige nivået på universitetet er generelt høyt, det er et godt sosialt miljø og enkelt å bli kjent med folk, og byen har drøssevis med kulturtilbud. Og McGill sin campus er kjempefin!

    Hvorfor jeg valgte dette stedet

    Valgte universitetet fordi jeg syntes byen virket interessant. Jeg likte at det var et engelskspråklig, internasjonalt universitet situert i en by med fransk som hovedspråk, at det var en miks mellom europeisk og amerikansk kultur, og at universitetet har høy faglig anerkjennelse.

    • Faglig

      Arbeidsmengde og nivå

      Arbeidsmengden er betraktelig større. I hvert fag må man levere flere essays og skriveoppgaver gjennom semesteret, og dette teller for avsluttende karakter. Noen fag har ukentlige innleveringer. I tillegg forventes det at man deltar aktivt i timen (dette teller for avsluttende karakter også). Man må ta 5 emner for å regnes som fulltidsstudent, men realiteten er at en betydelig andel elever ved McGill tar 4 emner og bruker lenger tid på graden.

      Undervisningsopplegg

      Det er mange innleveringer, oppmøte er ikke obligatorisk men innvirker på karakteren, og noen fag har ukentlige quizzer eller refleksjoner. Majoriteten av fagene jeg tok hadde skriftlige skoleeksamener på 3 timer, noe som er annerledes fra hvordan UiO legger opp eksamener i humanistiske fag.

    • Valgte emner

      • PHIL 230 - Intro to Moral Theory
      • PHIL 242 - Feminist Theory
      • ENGL 215 - Intro to Shakespeare
      • ENGL 311 - Poetics
      • RELG 203 - The Bible and Western Culture
    • Praktisk

      Mottak

      Det er ingen fadderuke som samler utvekslingsstudenter, noe som kan gjøre det vanskelig å finne hverandre. Derimot kan man melde seg opp til FROSH (fadderuka for vanlige studenter). Der møter man primært førsteårsstudenter. Det kan være nyttig å bli med i facebook-gruppa til internasjonale studenter. Her finner man sosiale arrangementer, men det er begrenset med plass og man må være raskt ute. Ellers blir man behandlet som en helt vanlig student og er selv ansvarlig for å integreres.

      Bosituasjon

      Bodde i Edison residence, et privat og dyrt studenthus der man deler bad og kjøkken med 8 andre på etasjen man bor på. Det positive var at det ligger rett ved campus (hadde 2 min gangavstand til noen av forelesningssalene), men det var et overraskende usosialt sted å bo.

      Transport

      Brukte metro hvis jeg skulle rundt i byen, og buss i mindre grad. Jeg bodde veldig sentralt, noe som lot meg gå mye.

    • Økonomisk

      Økonomisk støtte mottatt (stipender o.l.)
      • Erasmus+
      • Nordplus
      • UNIFOR
      Studiekostnader utenom skolepenger

      Under 1 000 kr

      Boutgifter

      7 500 – 10 000 kr

      Levekostnader sammenlignet med Norge (spise, reise lokalt, etc.)

      Litt billigere

      Tips og kommentarer

      Hvis du ikke blir tilbudt sted å bo av universitetet kan det lønne seg å leie av studenter som er på utveksling. Begynn å se etter dette i god tid før du drar, så sparer du penger. Søk om RAMQ med én gang du ankommer landet (dette gir deg fritak fra å måtte betale for McGill sin dyre helseforsikring, som man ellers blir tvunget inn i).

    • Nyttig å vite

      Utveksling er intenst, så det er lurt å ikke velge altfor krevende emner slik at man har kapasitet til reising og sosiale aktiviteter. Det kan være vanskelig å få plass på emnene man vil ha; et tips er å sende mail til professoren for å prøve å få plass likevel.

  • Jørgen

    Faglig sett var ikke McGill noe for meg, men byen og det sosiale miljøet gjorde det verdt det likevel!
    Studieprogram ved UiO Bachelor: Informatikk: design, bruk, interaksjon
    Semestre på utveksling Høst 2022
    Vurdering av utvekslingsstedet 3 / 5

    Montreal er en veldig levende by med mange aktiviteter for studenter, så jeg kjedet meg aldri. Det ble både språkkafeer, fjellturer, skøyter, hockey, konserter osv. Faglig sett var McGill veldig skuffende, og det er dette som trekker ned.

    Hvorfor jeg valgte dette stedet

    Jeg ville studere i Montreal pga. fransk og McGill virket som UiOs beste avtale i byen. I tillegg skulle McGill visstnok være kjent for å ha ganske høyt nivå på informatikk- og ingeniørfag.

    • Faglig

      Arbeidsmengde og nivå

      Det er ganske mye mer å gjøre i hvert emne enn på UiO, så det kan lønne seg å ta enklere emner hvis du vil nyte utvekslingsoppholdet mest mulig. OBS: Jeg var ikke imponert over informatikkemnene i det hele tatt. Foreleserne er veldig gammeldagse og benytter stort sett bare utdatert pensum/sine egne lærebøker av middels kvalitet. I tillegg er alle informatikkmidterms- og eksamener kun på papir.

      Undervisningsopplegg

      Hvert COMP-emne fulgte seminar + forelesnings-modellen og hadde obligatoriske innleveringer jevnlig samt midterms midt i semesteret. ECSE424 var prosjektbasert med flere obligatoriske oppgaver hver uke og presentasjon av gruppeprosjektet mot slutten av semesteret. CANS200 var et historiefag og besto av en semesteroppgave med proposal og en skriftlig eksamen.

    • Valgte emner

      • CANS200 – Understanding Canada
      • COMP302 – Programming Languages and Paradigms
      • ECSE424 – Human-Computer Interaction
      • COMP303 – Software Design
      • COMP251 – Algorithms and Data Structures
    • Praktisk

      Mottak

      Det var ingen konkret fadderordning, men det var veldig lett å bli med på oppstartsuka likevel. Bare sleng deg på alle mulige FROSH-eventer og oppstartseventer med foreninger osv., så kommer du raskt inn i miljøet.

      Bosituasjon

      Jeg fant en leilighet på det private markedet sammen med kjæresten min. Utvekslingsstudentene jeg møtte på McGill bodde stort sett i private student residences eller i AirBnB-leiligheter.

      Transport

      Jeg brukte OPUS-kortet fra STM med studentrabatt for å reise kollektivt, og leide bil fra Communauto eller lånte av venner de gangene jeg reiste ut av byen (til Mont-Tremblant, Quebec City osv.).

    • Økonomisk

      Økonomisk støtte mottatt (stipender o.l.)
      • Erasmus+
      • Nordplus
      • UNIFOR
      Studiekostnader utenom skolepenger

      Under 1 000 kr

      Boutgifter

      5 000 – 7 500 kr

      Levekostnader sammenlignet med Norge (spise, reise lokalt, etc.)

      Litt billigere

      Tips og kommentarer

      De fleste steder og aktiviteter har studentrabatt og evt. også rabatt for folk som bor i byen eller i Quebec. Søk om RAMQ-forsikring tidlig slik at du slipper å betale McGills ekstremt dyre forsikring for internasjonale studenter. Jeg måtte mase mye på Helfo for å få nødvendig dokumentasjon på at jeg kvalifiserte for trygdeavtalen, så start tidlig!

    • Nyttig å vite

      - vær forberedt på at du må kjøre bil hvis du vil oppleve ting utenfor Montreal. Det er fortsatt Nord-Amerika, så buss og tog er både dårlig og veldig dyrt. - som nordmann kan man være i Canada i 6 måneder uten visum, men vær obs på at offentlige tilbud til internasjonale som f.eks. gratis fransktimer osv. krever gyldig studentvisum og CAQ. - hvis du i hvert fall kan bestille ting på fransk så får du en langt hyggeligere kundeopplevelse i Montreal. Kulturkampen mellom "anglos" og "francos" i Quebec er fortsatt veldig betent og politisk, så folk behandler deg annerledes hvis du prøver å bruke fransk. - det er generelt stor arbeidsmengde og relativt strenge krav for å stå (minimum 55% eller 60% gjennom hele semesteret i hvert emne), så du bør velge emner med omhu og tenke på hva du vil bruke tid på.

Har du vært på utveksling på dette studiestedet?

Send oss din rapport