Utvekslingsavtale mellom Université Laval og Institutt for statsvitenskap

Université Laval anses som et av de beste franskspråklige universiteter utenfor Frankrike og nyter høy anerkjennelse internasjonalt. Universitetet ligger sentralt i vakre Quebec by, ikke langt fra den sjarmerende gamlebyen. 

Hvem kan søke?

Kun masterstudenter i statsvitenskap og Peace and conflict studies kan søke.

Alle søkere må avlegge en språktest i fransk, enten TFI 750, DELF B2, DALF, eller en nettbasert test ved universitet i Laval. Testen må være bestått før opptaket blir avgjort. Det er tre plasser for instituttets masterstudenter (både statsvitenskap og PECOS). Studenter kan kun utveksle ett semester.

Språk

Fransk, men de norske studentene tilbys veiledning på engelsk, og eksamen kan avlegges på engelsk.

 

Hvilke emner kan jeg ta?

Dette er en avtale med L'Institut québécois des hautes études internationales ved Université Laval. Innreisende studenter skal ta fire emner, og minimum to av emnene må tas innen statsvitenskap. De to andre kan velges fritt fra andre disipliner. 

Université Laval benytter ikke ECTS, og alle emner må derfor vurderes av studiekonsulent for godkjenning.

Hvor lenge varer semesteret?

Høstsemesteret ("Session d'automne") varer fra september til desember og vårsemesteret ("Session d'hiver") fra januar til april.

Hva koster det?

Utreisende studenter til Université Laval må betale semesteravgift og semesterregistrere seg ved UiO for det semesteret de er i utlandet, men slipper da å betale skolepenger ved vertsuniversitetet.

Bolig

Det finnes studentboliger, men det er førstemann til mølla. Du kan lese mer om det her. 

Visum

 Alle som reiser til Canada må søke om Electronic Travel Authorization (etA). for å kunne reise inn i landet.

Annet

Ta kontakt med den canadiske ambassade for oppholdstillatelse.

Det kan ta tid å få oppholdstillatelse, så ta kontakt med ambassaden med en gang du har mottatt opptaksbrevet.

Slik søker du

Du søker på utvekslingsavtalen gjennom SøknadsWeb. Fristen er 15. februar/15. september.

Slik søker du

Logg på Søknadsweb

Om universitetet

Land

Canada

By

Québec

Nettside

http://www2.ulaval.ca/


Alle avtaler med dette universitetet

Fakta om avtalen

Avtaletype

Bilateral

Studienivå

Master

Avtaleeier

Institutt for statsvitenskap

Utvekslingsrapporter fra studenter

  • Tobias

    Oppholdet i Québec ga meg en unik innsikt i regionens politikk- og samfunnsliv, som jeg ellers ikke ville vært foruten. Tiden i Québec forbedret også franskkunnskapene mine, og næret den faglige og akademiske interessen.
    Studieprogram ved UiO Master: Peace and Conflict Studies
    Semestre på utveksling Vår 2024
    Vurdering av utvekslingsstedet 4 / 5

    Det som gjorde oppholdet bra var uten tvil campusopplevelsen på universitetet, men også at en får et unikt innblikk i den fransktalende delen av Canada. Québec har en rik historie, og et spennende politisk og kulturelt landskap som har gjort oppholdet svært lærerikt. I tillegg får du øvd mye fransk.

    Hvorfor jeg valgte dette stedet

    Årsaken til at jeg valgte det var at jeg ville fortsette å forbedre franskkunnskapene mine, men samtidig studere i et land som ikke er Frankrike. Jeg hadde også hørt at Université Laval tilbød gode muligheter for fordypning innen statsvitenskapelige emner, og det var derfor jeg endte opp med å søke meg til dette universitetet.

    • Faglig

      Arbeidsmengde og nivå

      Arbeidsmengden er betraktelig høyere enn den på UiO for samme fagdisiplin, og det må en være forberedt på før man begynner. Semesteret varer fra midten av januar og er ferdig i slutten av april. Undervisningen preges av mindre klasseromsundervisning med tett kontakt mellom professorer og studenter. Det faglige nivået er tilnærmet likt, men de hadde et betydelig mindre fokus på teori og metode enn i fagdisiplinen på UiO.

      Undervisningsopplegg

      Undervisningen foregår på fransk, og der er det intet unntak. Dersom en har et sterkt behov for å gjennomføre noen av evalueringene sine på engelsk, vil noen av professorene være villige til det. Hvert fag hadde i snitt cirka 7 små og større vurderinger i løpet av semesteret. Vurderingene innebærer alt ifra deleksamener og deltakelse i timen til større semesteroppgaver og gruppepresentasjoner. Det var tre til fire timer undervisning i hvert fag i uka.

    • Valgte emner

      • ETI-7026 Séminaire pluridisciplinaire sur la sécurité internationale
      • POL-7068 Sécurité internationale
      • POL-7035 Politique et société en Afrique
      • ETI-7020 La répresentation visuelle des droits humains
    • Praktisk

      Mottak

      Jeg ble godt mottatt ved semesterstart av universitetet. De ansatte svarer raskt dersom du har noen spørsmål ved oppstart, og det var svært enkelt å få hjelp. På campus organiserer de en egen fadderordning der hvor du kan søke om å få tildelt en "buddy" for semesteret. Personen hjelper deg også med spørsmål du måtte ha.

      Bosituasjon

      AirBnB ble min boligløsning. Det er derimot mange som benytter seg av studentresidensene som ligger på campus. Det anbefales å snakke med dem, og purre på saksbehandlingen deres ettersom de kan være litt trege. Om du får plass hos dem koster det cirka 3500kroner i leie i måneden, og du får tilgang til alle universitetsbygg fra boligen gjennom de underjordiske tunellene de har.

      Transport

      Bussen var det jeg brukte for å komme meg til og fra campus hver dag. Metrobussene går hele tiden! Du må sørge for å skaffe deg "LPU" tidlig i semesteret etter at du har fått semesterregistrert deg. Om du gjør det, får du ta buss i Québec til en pris av 1000kroner for hele semesteret.

    • Økonomisk

      Økonomisk støtte mottatt (stipender o.l.)
      • Erasmus+
      • Nordplus
      • UNIFOR
      Studiekostnader utenom skolepenger

      1 000 – 2500 kr

      Boutgifter

      5 000 – 7 500 kr

      Levekostnader sammenlignet med Norge (spise, reise lokalt, etc.)

      Omtrent det samme

      Tips og kommentarer

      Den beste måten å spare penger på er å bo i studentresidensen, for der er leieprisen lav. Du må ha reiseforsikring, men glem heller ikke å ta med deg de nødvendige dokumentene fra Helfo slik at du sikrer deg "RAMQ". Prisnivået på mat ligger omtrent på norsk nivå, og kanskje til og med litt høyere.

    • Nyttig å vite

      Kle deg godt og ankom regionen cirka to uker før semesterstart. Québec har en bitende kulde, og du har ikke lyst til å fryse. Hvis du er der på vårsemesteret begynner snøen først å forsvinne i slutten av april. Det e r også mange dokumenter som må fikses og leveres inn, og dette er det greit å bruke de to første ukene på før semesteret begynner.

Har du vært på utveksling på dette studiestedet?

Send oss din rapport