Nordic Center Fudan

Hanna dro på sommerskole til Fudan sommeren 2017 som del av bachelorgraden i offentlig administrasjon og ledelse.

Hvorfor valgte du dette universitetet? 

Jeg valgte å reise på sommerskole til Kina fordi jeg ville ha en helt annerledes sommeropplevelse, både i form av kultur - men også faglig og sosialt. Jeg har reist mye ved siden av studiet, men ikke til Asia. Da Kina er en voksende stormakt, og historiske fudan university ligger i vakre Shanghai falt valget naturlig på det. Fudan University hadde jeg også hørt mye bra om på forhånd, da det er et av Kinas ledende universiteter. Jeg søkte med stort håp om å få plassen, og ser tilbake på oppholdet med ren glede. Du får en skoleklasse bestående av Nordiske studenter - og sammen får dere oppleve Kina på en helt unik måte. Kina er jo ekstremt annerledes enn Norge, så det å lære om politikk og samfunn i et så stort land tror jeg best gjøres ved å faktisk være i landet.

Hvilke emner tok du? 

Jeg tok emnet Chinese Politics and Society - som er det emnet som tilbys til Bachelorstudenter. Faget krever mye i de to ukene du er der. Du skal delta i diskusjoner, du skal forberede presentasjoner, være med muntlig samt at det er mye som foregår på kveldene. Det er konkurranse om beste diskusjonsgruppe (vår gruppe vant!!!!) og obligatoriske oppsummerings innlegg mens du er der. I tillegg kommer en skriftlig oppgave i ettertid. Fagene går bra, du får god veiledning og selv om det er mye obligatorisk - så er det noe du vil være med på. Du lærer så mye interessant, og mye sosialt og kulturelt går inn i undervisningen! Forholdet til professorene er helt annerledes enn ved UIO ; I Shanghai er lærerne like mye med på middager og fest som de er i klasserommet. De spør hva du jobber med, hva du studerer og er genuint opptatt av at du tar kontakt med dem dersom det er noen spørsmål eller problemer på veien. Jeg hadde problemer med flyreisen og visum ned, noe de virkelig la til rette for og var fantastiske i hele prosessen. Programansvarlige bryr seg, er faglig dyktige og de programansvarlige ved Fudan University er både selv, samt får inn dyktige forelesere. VI hadde mange ulike forelesere, med hvert sitt spesialfelt. Vi fikk for eksempel en veldig kjent kinesisk programleder som foreleser i "China - state owned media" forelesningen vår. Hun tror jeg ikke var lett å booke! Som NRK-ansatt vedsiden av studiene, var dette kjempegøy - og terskelen for å spørre spørsmål og snakke med foreleserne finnes ikke. De ønsker spørsmål og diskusjon! Alle som arbeider på Nordic Center i Fudan er kjempeflinke og utrolig opptatt av at du har det bra - med både et faglig og sosialt utbytte.

Hvordan opplevde du arbeidsmengden? 

Det er intensivt i de to ukene, men det sosiale og faglige er såpass godt innvevd i hverandre at tiden flyr av gårde. Det er mye obligatoriske forelesninger, med opplegg fra tidlig om mårningen til ettermiddagen. Du får unike muligheter som å besøke det Norske konsulatet, omvisninger og matopplevelser du aldri ville fått uten skolen og de programansvarlige sin fine innsats.

Kinesisk kampsport utenfor plenen der vi hadde forelesninger. Foto: privat

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet? 

Det faglige sto sterkt, men det sosiale toppet det meste. Jeg skal innrømme at jeg nok hadde noen fordommer mot de andre studentene - som "hvem er så nerd/teit at de reiser på sommerskole til Kina, når de egentlig har ferie" (selv om jeg gjorde det selv, ironisk nok) - men det var gøye, gode og fine mennesker, og jeg holder fremdeles kontakten med mange av dem. Vi studentene gjorde også mye på kveldene sammen, og da ingen kjenner noen fra før og alle har en innstilling på å ha det gøy - vel det danner et godt grunnlag for å kose seg. Det var ikke bare skole - det var mest opplevelser og gøy. Det ble mye karaoke, middager og sprell!

Hvordan hadde du det økonomisk under utvekslingsoppholdet? 

Dersom du er så heldig å få plass, er det ikke skolepenger under oppholdet. Det er billig å bo i Kina, så flybillettene var desidert største utgift (omlag 5000 t/r). Da det er billigere å bo i Kina enn Oslo, så gikk dette helt fint. Mat ol. er veldig billig, samt at du betaler en kursavgift til skolen på rundt 800. Denne avgiften dekker utrolig masse : mange middager, masse buss, guide, alt av museum og slike aktiviteter og du får så god oppfølging av Fudan. Du bruker jo litt av sommerferien din på dette, som ofte går som jobb som student, men med god planlegging og litt ekstra innsats på deltidsjobben i vårsemesteret så skal dette være fullt mulig for alle studenter. Det finnes også stipend og legat muligheter dersom du er god på å skrive søknader, som selvfølgelig anbefales! Dette er verdt det! Pluss du kommer sentralt i Asia som gir godt utgangspunkt for videre reiser, om ønskelig.

Vil du anbefale andre studenter å velge dette universitetet? 

Absolutt og uten en eneste tvil : JA. Det var en helt fantastisk opplevelse, som har skaffet meg både venner, minner og kunnskap. Det er også gull å ha på CVén ; og her snakker jeg av erfaring. Flere av arbeidsgivere jeg har møtt har virkelig hengt seg opp i dette på Cv´n min. Kina er en stormakt, og kommer til å bli mer og mer relevant i årene framover. Kunnskap om Kina er derfor kjempe relevant - nesten uansett hvor du ender opp.

Publisert 2. des. 2019 09:54 - Sist endret 3. sep. 2020 09:34