University of Cape Town

Inger Dorothea utvekslet til UCT høstsemesteret 2019 som del av bachelorgraden i utviklingsstudier.


Bildet kan inneholde: kropp av vann, fjellrike landformer, fjell, himmel, kyst.
Cape Towns fantastiske natur. Foto: Privat.

Hvorfor valgte du dette universitetet? 

Jeg valgte å dra til UCT av flere grunner. Universitet er det beste i Afrika og på topp 200 listen i verden. Dette førte da til at jeg kunne dra til et veldig annerledes land, langt hjemmefra uten at det gikk utover det faglige. Ettersom all undervisning var på engelsk var dette også et stort pluss for meg. Fordi jeg studerer utviklingsstudier ville jeg gjerne til et land i det globale sør, samtidig som jeg fortsatt ville gå på et godt universitet, da falt valget lett på Cape Town.
Naturen og kulturen Sør Afrika byr på var også veldig fristende for meg, og jeg ønsket å dra til et land med mye turmuligheter, noe Cape Town er. Dersom man er glad i friluftsliv er Cape Town midt i blinken. I tillegg er det velutviklet og man finner alt en hvilken som helst annen storby.
Jeg hadde ikke hørt spesielt mye om UCT, og fant det meste ut av å lete på UiOs sider for utveksling og google.

Hvilket fagfelt tok du emner innenfor? 

Statsvitenskap

Hvilke emner tok du? 

Jeg tok tre emner innenfor statsvitenskap, på første, andre og tredje års nivå.

  • Intro til politikk: To prøver, en muntlig framføring, ett essay og eksamen
  • South African Politics: To essays og eksamen
  • Global Governance: To essays og 1 prøve og eksamen

Hvordan opplevde du arbeidsmengden med studier dette semesteret? 

Arbeidsmengden var veldig annerledes enn ved UiO. Det var en mye jevnere strøm av oppgaver/innlevering/prøver og obligatorisk arbeid. Føltes som det alltid var en oppgave som skulle inn og brukte derfor mye tid på dette. Brukte til gjengjeld veldig lite tid på å lese pensum, da det var mye mindre enn hjemme. Eksamen var også mye mindre omfattende enn hjemme og krevde mye mindre forberedelser. Alt i alt følte jeg at det var litt lettere å prestere enn på UiO men at det likevel stilles høye krav til studentene, spesielt med tanke på hvor mange oppgaver man hadde. Jeg har en langt mer omfattende eksamensperiode på UiO og bruker nok mer tid på skole her hjemme, men på grunn av alle oppgaver og innleveringer var det ikke en veldig stor forskjell, og man måtte fortsatt jobbe masse.

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet? 

Det sosiale utpekte seg for min del. Det var et utrolig bra miljø blant de internasjonale studentene. Vi ble hentet på flyplassen når vi kom av faddere, og vi hadde en uke med orientering før de andre studentene kom på skolen. Dette førte til at det ble et utrolig bra miljø blant utvekslingselever, og man fikk venner fra hele verden. Det var i tillegg, etter min erfaring, veldig lett å bli kjent med sørafrikanere, noe som var et stort pluss. UCT har et enormt utvalg av foreninger og klubber som gjør utrolig masse og er en kjempegod plass å møte lokale på. Sosialt sett kunne jeg egentlig ikke hatt det bedre og er storfornøyd. UCT har også en egen side for internasjonale studenter med hus de anbefaler som ligger nærme skolen og er trygge. Dette gjorde det veldig lett å finne sted å bo sammen med andre studenter. Mulighetene Cape Town byr på forhold til natur (fjell og strender om hverandre) var også helt fantastisk.
Faglig var det utrolig givende å dra til et afrikansk land. Foreleserne var veldig flinke til å alltid se ting fra et afrikansk perspektiv og man fikk et veldig klart inntrykk av hvordan vår utdanning og kunnskap i veldig stor grad er formet av vestlige verdier. Konsekvenser av kolonitid og apartheid ble veldig tydelig formidlet og dette var noen av de viktigste erfaringene jeg har gjort i mitt liv. Jeg synes fagene jeg har hatt i Norge har vært enda bedre, men erfaringen man får fra å se sitt fagfelt fra et annet perspektiv er helt uvurderlig. Jeg vil anbefale alle å søke seg til Sør Afrika eller Afrika generelt, for å få helt nye perspektiv på verden, oppleve en helt annen kultur og natur og få muligheten til å bo i (etter min mening) verdens vakreste by, med verdens vakreste universitet.

Fra tur til Cape Point for alle internasjonale studenter i "fadderuken". Foto: Privat.

Hvordan hadde du det økonomisk under utvekslingsoppholdet? 

Støtten fra Lånekassen var tilstrekkelig for meg, da denne dekker skolepengene. Levekostnadene er betydelig lavere enn i Norge. Å bo er billigere enn i Norge, men prisene på edubed (siden UCT anbefaler) er ikke spesielt lave. Ca 4000 i måneden. Man kan finne billigere hvis man leter selv. Det er også ganske billig å reise rundt i naboland etc., men hvis man vil gjøre dette lenge, bør man nok ha spart opp litt ekstra.

Vil du anbefale andre studenter å velge dette universitetet? 

JA, absolutt!

Andre tips?

Cape Town er dessverre en by med veldig høy kriminalitet, og dette preger oppholdet i noe grad. Man må ta forholdsregler gjennom hele utvekslingsoppholdet og man kan aldri gå alene på kvelden etc. Veldig mange jeg var sammen med opplevde innbrudd, lommetyveri eller ran. Huset jeg bodde i hadde innbrudd og jeg fikk mobilen stjålet. Dette er dessverre ikke så uvanlig. Likevel følte jeg meg aldri utrygg i Cape Town og følte at vår sikkerhet var godt ivaretatt. Så lenge man tar forholdsregler, er sjansen for å bli utsatt for noe direkte farlig, lav.
Dette får man i tillegg en god gjennomgang på fra universitetet under første uken, med nyttige tips og triks. I tillegg har UCT vakter og alarmsystemer i området langs skolen, så man skal alltid føle seg trygg på vei til skolen. De har også gratis skolebusser for alle studenter. UCT tar altså sikkerheten til sine studenter på alvor.

Publisert 22. jan. 2020 14:36 - Sist endret 7. feb. 2020 16:35