English version of this page

Educloud Research – en komplett samarbeidsplattform utviklet på UiO

Trenger du å samarbeide innenfor eller utenfor UiO? Samarbeide om innsamling og bruk av data? Behov for å enkelt kjøre simuleringer og analysere store mengder data? Da bør du sjekke om ikke UiOs egen Educloud Research er noe for deg.

Dekker et raskt økende behov

Data blir stadig mer tilgjengelig og behovet for løsninger der vi kan samarbeide om innsamling og analyse av data øker raskt. I tillegg trenger vi mulighet til å lagre nærmest vilkårlige mengder data og gjerne også ha tilgang til ekstra regnekraft for å kjøre simuleringer eller analysere dataene. For å møte disse behovene har IT-avdelingen utviklet en egen plattform-tjeneste som heter Educloud Research.

Hva er Educloud Research?

Med Educloud Research får du som forsker tilgang til skalerbar lagring, tungregneanlegget Fox, i tillegg til mulighet for enkelt oppsett av samarbeid med både andre UiO-brukere og eksterne samarbeidspartnere. Data og programvare er tilgjengelig i ditt eget prosjektområde, som du kan logge inn i fra hvor som helst i verden, og hvor du får tilgang til både Windows- og Linux-skrivebord. Tjenesten kan du også bruke i undervisningen, for å gi studentene tilgang til data, programvare og regnekraft.

Dataene i seg selv ligger trygt lagret på UiO sine servere, så ingen data forlater Norge med mindre du selv velger å flytte på dem. Både de delte prosjektområdene og hver enkelt brukers hjemmeområde blir sikkerhetskopiert slik at ikke data skal gå tapt. Fra research.educloud.no kan du selv enkelt administrere hvem som har tilgang til prosjektområdet ditt og hvem som får bruke regneanlegget Fox. Educloud er godkjent opp til røde data. (Se UiOs lagringsguide og guide til informasjonsklassifisering.)

Enkel tungregning med Educloud on Demand

Educloud Research inkluderer også tilgang til en rekke ekstra tjenester. For å gi brukere tilgang til en mer brukervennlig måte å kjøre store analyser på tungregneanlegget Fox, har vi satt opp en tjeneste som heter Educloud On Demand, som er tilgjengelig fra nettsiden ondemand.educloud.no. Herfra kan du starte opp en rekke ulike programmer, som for eksempel Jupyter, RStudio eller Matlab, og alle programmer eller kommandoer du kjører vil automatisk bli sendt til Fox. Selv om det oppleves som å jobbe på egen maskin, kjører du egentlig regnejobber på et tungregneanlegg. Det er også mulig å få installert flere programmer i Educloud On Demand enn det du finner ved innlogging. Alt du trenger å gjøre er å sende en mail til hpc-drift@usit.uio.no, og be om at vi installerer det du trenger.

Enkel deling med Educloud share

Educloud share er også en del av Educloud Research. Her får du lagring, deling, opplasting og nedlastning slik du kjenner det fra Onedrive, Dropbox eller lignende tjenester. Alt er tilgjengelig i nettleseren, fra siden share.educloud.no. Herfra kan du dele filer og mapper med andre Educloud-brukere, eller gi andre tilgang til å lese enkeltfiler, bare ved å dele en lenke til filen. Dessuten har Educloud share mulighet for å opprette og redigere Word-dokumenter, regneark og presentasjoner. Og dere kan samskrive på dokumenter på samme måte som i Google docs. Utover dette tilbyr Educloud share ulike verktøy for egen- og prosjektadministrasjon, ved at du oppretter kalender, både for deg selv, men også delt kalender for hele teamet ditt. Det er også støtte for kanban-boards, enkle to-do-lister, og avstemning. Sistnevnte kan brukes som et alternativ til Doodle, for å finne egnede tidspunkt for arrangementer og møter.

Educloud share er bygget på en løsning som heter Nextcloud, og som stadig utvider sin funksjonalitet, noe som betyr at vi også jobber kontinuerlig med å legge til ny funksjonalitet i Educloud share. Tjenesten kan bestilles til et hvilket som helst Educloud-prosjekt, ved å sende en mail til ec-drift@uio.no.

 

 

Publisert 20. juni 2023 14:23 - Sist endret 20. juni 2023 14:30