English version of this page

Jobbe i NVivo

Når du har importert filene dine kan du kode dem, gjøre spørringer og mye mer.

Filer i NVivo

Prosjektfilen må lagres lokalt på maskinen og ikke i en skytjeneste (OneDrive, iCloud, Dropbox), men dette gjelder ikke filer du importerer til prosjektet.

Hvis du sliter med å finne en mappe du har lastet ned, sjekk først, før du går til NVivo, om det er en komprimert mappe (.zip). Hvis det er det, må den pakkes ut først; åpne mappen og velg Pakk ut alle/Extract all. Da får du en vanlig kopi av mappen som kan åpnes og importeres fra til NVivo.

Hvis du sliter med å finne andre filer når du skal importere dem i NVivo, kan du sjekke om filformatet støttes, og om det er egne instrukser for import av det formatet du ønsker importere:

Sensitive data i NVivo

NVivo kan brukes på sensitive data når du jobber med programmet på maskin eller område som tilfredsstiller kravene. Røde data kan behandles og lagres på laptop med fullkryptert disk, kryptert minnepinne eller kryptert ekstern harddisk.

Educloud plattformen er også et godt alternativ for behandling og lagring av røde data. NVivo er lagt ut i Educloud. Les mer og bestill prosjekt i Educloud Research.

Sorte data kan kun håndteres og lagres i TSD. NVivo er installert i TSD. Les mer og søk om prosjekt i Tjenester for Sensitive Data (TSD).

Se fullstendig oversikt over krav, klassifisering og hvor du kan behandle og lagre grønne, gule, røde og sorte data:

Transkribering

Lyd/videofiler kan importeres i NVivo, men for å få tilgang til nyttige funksjoner som tekst-søk og koding av tekst-sekvenser anbefales det å transkribere intervjuer (ord for ord). UiO-verktøyet Autotekst fungerer svært godt til transkribering.

Du kan også transkribere selv i NVivo eller i en standard tekstbehandler som f.eks. Word og importere Word-filene til NVivo når det er ferdig transkribert.

NVivo har en egen transkriberingsmodul, men den er en tilleggstjeneste som ikke er inkludert i avtalen til UiO.

Import i Programkiosk

Når du jobber i VMware har du i utgangspunktet kun tilgang til filer som er lagret på hjemmeområdet ditt (M: ), men du kan også sette opp tilgang til mapper du har lokalt på maskinen du jobber ved, også de du har koblet til OneDrive. Se hvordan du setter opp tilgang til egne filer og OneDrive i Programkiosk, enten første gang du åpner VMware for Programkiosk, eller senere.

For mer, se Share Local Folders and Drives (vmware.com)

Koding

I NVivo kan du gå gjennom materialet ditt og legge på koder (emneord) på teksten mens du leser. Det anbefales å lese igjennom materialet og kode underveis, heller enn å definere kodene på forhånd. Du kan alltid endre navn og slå sammen koder senere når du begynner å se klare tendenser. Det er også mulig å organisere kodene i et hierarki. For mer om koding, se NVivos hjelpesider:

Caser

Caser er personer, steder, organisasjoner, hendelser eller andre ting som utgjør analysedelene i prosjektet ditt og samler all informasjon om hver enkelt del. Ikke alle prosjekt trenger å bruke caser, men hvis du er interessert i å se på ting som for eksempel kjønn eller aldersgruppe hos en gruppe personer, kan det være veldig nyttig. For mer om caser, se NVivos hjelpesider:

Spørringer

Når du har kodet materialet ditt, kan du gjøre spørringer (queries) for å gjenfinne det som er kodet, på tvers av alle tekstene. Du kan også bruke Queries til å søke etter ord som forekommer i filene dine, og mye mer. For mer om spørringer, se NVivos hjelpesider:

Memos og annotations

Nvivo har flere muligheter for å ha egne notater knyttet til filene du har importert.

Memos kan både knyttes til en bestemt fil, eller ligge fritt som et eget dokument. (Litt som en post-it lapp.) De kan inneholde både tekst, bilder og tabeller og kan kodes på lik linje med andre filer i NVivo.

Annotations er notater som er knyttet til bestemte deler av en fil. (Litt som notater i margen.) Du kan annotere alle filtyper, ikke bare tekst.

For mer om memos og annotations, se NVivos hjelpesider:

Publisert 26. juni 2024 14:23 - Sist endret 2. juli 2024 09:30