Om agent

Om hvordan agenten installeres og konfigureres.

Installasjon

Zabbix-agenten skal i utgangspunktet installeres på alle driftede servere. Linux-agenten installeres via CFEngine. Windows-agenten installeres via SCCM.

Mer:

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/concepts/agent

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/appendix/install/windows_agent

Konfigurasjon

Agent-konfigurasjonen distribueres også av CFEngine og SCCM.

Mer:

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/appendix/config/zabbix_agentd

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/appendix/config/zabbix_agentd_win

Utvidelse av funksjonalitet

Agenten kommer med en lang rekke av funksjonalitet ut av boksen. På tross av dette vil man nok møte på situasjoner der man ønsker å overvåke noe som ikke er støttet på en enkel måte. I disse tilfellene vil man kunne utvide med ekstra funksjonalitet ved å benytte UserParameters eller zabbix_sender.

Innebygde funksjoner: https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/config/items/itemtypes/zabbix_agent

Ekstra Windows-spesifikke funksjoner: https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/config/items/itemtypes/zabbix_agent/win_keys

UserParameters

UserParameters er en utvidelse av agenten sine item types. Konfigurasjon av UserParameters gjør at agenten kan innhente annen data via kjøring av kommandoer eller script som produserer denne dataen. Dette kan man for eksempel distribuere via CFEngine/SCCM. UserParameters har en maks kjøretid (konfigurert i agent, men absolutt maks er 30 sekunder) og kan kun benyttes til små/raske oppgaver.

Mer: https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/config/items/userparameters

zabbix_sender

zabbix_sender er et program som følger med agenten. zabbix_sender kan benyttes for innsending av data til en trapper-item i Zabbix. En trapper-item er en item som lagrer det Zabbix mottar av innsendt data. I stedet for å kjøre med gitte intervall, slik vanlige aktive sjekker utføres, må man selv sette opp en cronjob/scheduled task som kaller zabbix_sender og sender data til Zabbix. Denne typen innsending har ingen tidsbegrensning med tanke på kjøretid siden man selv er ansvarlig for å sende data med de intervallene man ønsker. Når man setter opp en slik jobb burde man sørge for at data sendes inn ofte nok til at Zabbix har et datagrunnlag for historisk visning/trending. Noe mindre enn én gang i døgnet er ikke å anbefale.

Obs: En host i Zabbix er knyttet til én proxy. Data via zabbix_sender må sendes til denne proxyen. Hvilken proxy en gitt host har står under configuration av hosten i webgrensesnittet. Denne knytningen kan endre seg over tid.

zabbix_sender: https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manpages/zabbix_sender

Trapper-items: https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/config/items/itemtypes/trapper

Publisert 29. juni 2018 12:35 - Sist endret 11. des. 2020 11:50