Backup/sikkerhetskopiering ved UiO

Dette sikkerhetskopieres på UiO:

• Brukernes hjemmeområder - hver natt
  • Fellesområder - hver natt
  • Forskerområder - hver natt
  • Andre servere - avhengig av hva systemeierne har bestilt

USIT sikkerhetskopierer bare servere det er bestilt backup av. Når det anskaffes nye servere eller disker, kan dette bestilles ved å sende en e-post til restore@usit.uio.no

USIT sikkerhetskopierer ikke kontormaskiner, lokale disker, bærbare maskiner eller hjemmemaskiner. Dette må hver enkelt bruker sørge for selv.

Backup lagres i 90 dager

• Filene på hjemmeområdet sikkerhetskopieres daglig. Hver versjon av filen lagres i 90 dager før den slettes.
  • Meldinger som ligger i lokale postbokser på hjemmeområdet følger rutinene som gjelder for dette området.

Slettede brukere

• Når en bruker slettes vil filene på hjemmeområdet (M:) bli slettet. Filene forsvinner automatisk fra backup etter 90 dager.
  • UiO har kun lov til behandle og lagre personopplysninger så lenge formålet med behandlingen fremdeles eksisterer. Når en student eller ansatt slutter ved UiO, opphører også formålet med behandlingen og dataene må slettes. Dette følger av bestemmelsene i personvernforordningen artikkel 5, bokstav e.
  • Av sikkerhetshensyn, og av hensyn til den registrerte, velger UiO likevel å lagre data knyttet til en person som har sluttet som student eller i sin jobb ved UiO i 90 dager fra kontoen ble slettet.

Ovenstående er kvalitetssikret rettslig av juristene ved USIT.

Spesielle behov

• Miljøer som har behov for lengre levetid på backup kan kan søke om dette, hvis det er grunnlag for det i lover eller forskrifter.
  • Søknad med beskrivelse av behov og grunnlag sendes til backup-core@usit.uio.no.
  • Backup ut over standard backup vil bli fakturert.
  • Søknader kan avslås om det formelle grunnlaget ikke er tilfredsstilt.

Ekskludert fra backup

Områder som kun er knyttet til jobb og forsvinner med jobben ekskluderes fra backup på UiO. Dette gjelder også en del cachede filer fra nettlesere, som vil bli gjenskapt ved bruk av nettleseren.

Ekskluderingen ser slik ut for disker på maskiner som kjører LINUX og backes opp med egen OS-agent (ikke VM-backup), og for NAS (HNAS, NetApp, BeeGFS og liknende):

**/pc/firefox/Cache/*
**/.local/share/gvfs-metadata/*
**/.cache/
**/.opera/cache/*
**/.*.moved/*
**/$RECYCLE.BIN/*
**/.snapshot
**/[Nn]obackup/
**/[Nn]o[_-]backup/
**/.local/share/[Tt]rash/
**/Library/Caches*/[Gg]oogle
**/Library/Caches*/Chrome
*'/Library/Caches*/Firefox
**/Library/Caches*/Metadata/Safari
**/Library/Containers/com.apple.Safari/Data/Library/Caches
/var/cache
/var/cfengine
/var/games
/var/spool/abrt
/var/tmp
/opt
/usr
/tmp
**/lost+found
/proc
/dev
/dev/pts
/boot
**/$__CFN__
**/$__NDMP__
**/pc/[Ff]irefox/cache2/*
**/*_nobackup/
/run
/sys
**/.git

** gir at det gjelder uansett hvor i filtreet filen, eller området finnes.

På Windows-maskiner som backes opp med egen OS-agent (ikke VM-backup) ser ekskluderingen slik ut:

*:\microsoft uam volume\...\*
*:\microsoft uam volume\...\*.*
"*:\...\EA DATA. SF
*:\...\pagefile.sys
*:\IBMBIO.COM
*:\IBMDOS.COM
*:\MSDOS.SYS
*:\IO.SYS
*:\...\system32\config\...\*
*:\...\system32\Perflib*.dat
*:\...\system32\dhcp\...\*
*:\...\system32\dns\...\*

*: gir at det er alle disker uansett navn.
\...\ gir i alle mapper nedenfor det som står til venstre for det.
! viser at dette er unntatt fra ekskluderingen som ville ha truffet det.

Publisert 10. mars 2016 09:17 - Sist endret 19. okt. 2023 10:31