Kom i gang med UiO-Dropbox

Hva kan lagres i UiO-Dropbox?

Grønneog gule data kan lagres i UiO-Dropbox

Kun åpne (grønne) og begrenset (gule) data kan lagres i Dropbox. Se klassifiseringsguiden og lagringsguiden om mer informasjon om grønne og gule data.

1. Få godkjenning

Les Hva er UiO-Dropbox. Hvis du selv mener at du har behov for UiO-Dropbox, kontakt nærmeste leder eller person med budsjettdisponeringsmyndighet (BDM) og legg fram behovet ditt og ønsket om UiO-Dropbox. Om vedkommende godkjenner at du skal få UiO-Dropbox, skal du få oppgitt koststed, prosjekt, delprosjekt og navn på BDM for fakturering av kostnaden.

2. Send inn registreringsskjema for UiO-Dropbox

Når du har fått godkjenning fra leder eller BDM, samt koststed, prosjekt og delprosjekt, kan du sende inn registreringsskjema for UiO-Dropbox.

OBS: For å sende inn skjemaet, må du ha koststed, prosjekt og delprosjekt Dropbox-kontoen skal faktureres på. Dette får du av leder eller BDM.

Har du en Dropbox Plus-konto i dag kan den gjøres om til en UiO-Dropbox-konto, men det forutsetter at den e-postadressen du har på Dropbox-kontoen din matcher den du skal inviteres på. Alle blir invitert på e-post <brukernavn@uio.no>, så det siste du gjør før du sender inn skjema ditt er å endre e-post på din eksisterende Dropbox til eksempelvis perperson@uio.no

3. Svar på invitasjon til Dropbox

Når du er registrert som UiO-Dropbox-bruker og kontoen din er opprettet, får du en e-post med tittel «<Navn på administrator på UiO>  invited you to Dropbox Business». Trykk på knappen Join your team nederst i e-posten.

Hva du skal gjøre videre kommer an på om du allerede har en Dropbox-konto knyttet til UiO-e-postadressen din, eller ikke.

Jeg har allerede en Dropbox-konto registrert på UiO-epostadressen min

Når du har klikket på Join your team i invitasjonen, kommer du til en påloggingsside.

Din UiO e-postadresse vil være ferdig utfylt. Skriv inn passordet du selv har satt for Dropbox-kontoen du allerede hadde, og logg inn.

Når du er logget inn får du opp et skjermbilde som spør deg om hva du vil gjøre med filene i din eksisterende Dropbox.

Her får du to valg:

1. Flytt alle dine filer over til UiOs Dropbox.

Dette valget er praktisk om innholdet du allerede har på Dropbox er knyttet til jobben din på UiO.

Slik gjør du det:

1. Velg Gå over til UiO, og klikk deretter på Bli med på UiO-kontoen. Du får opp en melding om at «Du er nå med på kontoen».

2. Klikk på Vis meg tingene mine. Du får nå beskjed om å logge inn på nytt og skal bli videresendt til Feide-pålogging med UiO-brukernavn og -passord. Nå skal du bruke UiO-passord, ikke det du hadde for kontoen tidligere. Hvis du ikke blir videresendt til «Logg inn med Feide», kontakter du IT-support på UiO

eller

1. Gjør den opprinnelige kontoen til en privat konto, og opprett en tom UiO-dropbox for jobbrelaterte filer

Dette er praktisk om innholdet du allerede har på Dropbox i hovedsak er privat og du ønsker å starte med en tom UiO-Dropbox. Les mer om dette på Dropbox sine hjelpesider. Eventuelle jobbfiler kan du flytte til UiO-Dropbox senere.

Slik gjør du det:

1. Velg Hold adskilt fra UiO, og klikk deretter Bli med på UiO-kontoen.
  2. Oppgi din private e-postadresse og et passord du vil bruke til din nye private Dropbox-konto. Klikk på Fortsett. Din private konto blir nå opprettet. Klikk deretter på Neste.
  3. Du kommer nå til et bekreftelsesteg i Dropbox hvor du må bekrefte at din private e-postadresse faktisk er din. Gå til innboksen til den private e-posten din hvor du skal ha mottatt en e-post fra Dropbox med tittelen «<Ditt navn>, bekreft e-postadressen din».
  4. I e-postmeldingen klikker du på lenken etter Bekreft e-postadressen, og du blir tatt tilbake til Dropbox.
  5. Klikk deretter på Ta imot invitasjon. Du må nå logge deg inn på UiO-Dropbox. Klikk på Ja, fortsett, og logg inn med din UiO-e-postadresse og du blir sendt videre til Feide-pålogging (hvis ikke innloggingen skjer automatisk).
  6. Du kommer nå til et skjermbilde hvor du kan laste ned Dropbox for Business eller fortsette på web-versjonen. For å laste ned Dropbox les videre under. På web-versjonen veksler du mellom din private Dropbox og UiO-Dropbox nederst til høyre.

Jeg har ikke en Dropbox-konto registrert på UiO-adressen min

Når du har klikket på Join your team i invitasjonen, kommer du til en Dropbox-påloggingsside som sier «Welcome to UiOs Dropbox Business».

1. Din UiO-epostadresse er allerede utfylt, men du må angi First name (fornavn) og Last name (etternavn). Klikk deretter på Create account.
  2. Du blir tatt videre til siden Log in with Feide. Her må du først velge tilhørighet, Universitetet i Oslo (UiO). Klikk deretter på Continue.
  3. Skriv inn UiO-brukernavn og -passord. Klikk på Log in.
  4. Du blir bedt om å akseptere at din kontaktinformasjon (navn og UiO-epostadresse) sendes til tjenesten. Dette er nødvendig for at påloggingen skal fungere. Bekreft, og Klikk på Yes, Continue.
  5. Et Dropbox-skjermbilde sier Success. Det betyr at din UiO-Dropbox konto er opprettet. Du kan nå velge å laste ned desktop-versjonen til Dropbox. Se veiledning for dette under eller gå direkte til web-versjonen.

NB! Har du en Dropbox registrert på en privat e-postadresse som du vil ha enkel tilgang til eller overføre filer fra, leser du avsnittene Koble UiO-Dropbox sammen med din private Dropbox nedenfor.

Tips om Dropbox

UiO-Dropbox er ment for jobbrelaterte filer og data. Hvis du har en privat Dropbox du ønsker å ha enkel tilgang til, kan du koble de to kontoene sammen. De vil fortsatt være separate, for du skal ikke blande private filer og jobbfiler, men du får tilgang til dem fra samme sted. Du kan bruke Dropbox fra nettleseren eller du kan installere Dropbox på maskinen din.

Nedlasting og installering av Dropbox

Du kan installere Dropbox på maskinen din. Du får da en Dropbox-mappe og alt du legger der vil også finnes i din Dropbox. Husk at du enkelt kan dele mapper med andre, så pass på hvor du legger filer. Legger du inn en fil i en delt mappe, får de du deler mappen med tilgang til filen. Ønsker du ikke at andre skal få tilgang til et dokument eller en fil, legger du det i en mappe som ikke er delt. Du kan installere Dropbox på både kontormaskin, bærbar, hjemmemaskin og telefon/nettbrett.

Slik installerer du Dropbox og får en mappe som synkroniseres med Dropbox på nettet:

1. Du kan laste ned Dropbox fra Software Center.
  2. Du kan også laste ned fra Dropbox-kontoen din på nett ved å åpne en nettleser, gå til dropbox.com, og logge deg på ved å angi din UiO-e-postadresse. Gå til Innstillinger/Settings øverst til høyre i vinduet, og velg Install

Smart Sync

Når du skal installere, blir du bedt om å logge inn med administratorbruker. Dette er et krav dersom Smart Sync-funksjonaliteten i Dropbox skal virke. Smart Sync regulerer at filene dine i Dropbox ikke opptar for mye plass på din lokale harddisk. Angi administratorpassord for å aktivere dette.

Ønsker du ikke Smart Sync klikker du på Nei/No eller Fortsett/Continue (avhengig av operativsystem), og installeringen setter i gang.

Koble UiO-Dropbox sammen med din private Dropbox i nettleserversjonen

1. Åpne en nettleser, gå til dropbox.com, og logg inn med UiO-e-postadresse og UiO-passord.
  2. Gå til Innstillinger/Settings øverst til høyre i vinduet, og finn menyen for Connect your personal Dropbox. Velg Connect helt til høyre.
  3.
    1. Har du allerede en privat Dropbox, velger du Sign In nederst i dialogen, og logger inn med brukernavn og passord til din private Dropbox.
    2. Hvis du ikke har en privat Dropbox fra før, oppgir du her din private e-postadresse (ikke UiO-e-postadresse), og angir passordet du vil bruke for en privat Dropbox. Klikk deretter på Set up private Dropbox, og det blir opprettet en privat Dropbox for deg.

Koble UiO-Dropbox sammen med din private Dropbox på maskin

Du kan ha synkroniseringsmappe for både din private Dropbox og UiO-Dropbox side om side på datamaskinene du bruker. Slik gjør du det:

1. Angi kobling mellom din private Dropbox og UiO-Dropbox i nettleserversjonen. Hvordan du gjør det, leser du i avsnittet over.
  2. Sørg for at du har Dropbox installert på maskinen. Hvordan du gjør det, leser du om i avsnittet Nedlasting og installering av Dropbox, over. Når du skal installere blir du bedt om å logge inn med administratorbruker, men dette er ikke nødvendig. Klikk på Nei/No eller Fortsett/Continue (avhengig av operativsystem), og installeringen setter i gang.
  3. Når du har angitt kobling mellom kontoene (trinn 1) og har Dropbox installert på maskinen (trinn 2) går du til dropbox.com/login i nettleseren, og logger inn på din private konto. Du vil videre få spørsmål om å angi en engangskode (koblingskode). Angi engangskoden som popper opp i et nytt nettleservindu.
  4. Videre vil du få spørsmål om hvordan filene skal synkroniseres. Om du ønsker lokal lagring trykk på Fortsett.
  5. Dropbox vil deretter opprette to mapper på din desktop, en Dropbox (Personal) som er din private, og en Dropbox (UiO). Hadde du en Dropbox mappe fra før må denne antakelig slettes manuelt i ettertid.

Har noen innsyn i min Dropbox?

• Administrator av UiO-Dropbox kan hverken se hvorvidt du har en privat Dropbox eller innholdet i denne.
  • Administrator av UiO Dropbox har heller ikke rett til innsyn i din UiO-Dropbox med mindre det er mistanke om brudd på norsk lov eller IT-reglementet.
Publisert 22. mai 2018 11:34 - Sist endret 1. okt. 2021 14:07