Tilrettelegging for hørselshemmede

Dersom man har taleforsterkning med mikrofoner og høyttalere i et rom, så må man ha teleslynge.

Inngang til rom med forsterket lyd- og taleoverføring skal være tydelig merket.

Begreper

Teleslynge er opprinnelig brukt om den tradisjonelle løsningen hvor man legger slyngekabler under gulv. Denne løsningen brukes i mindre grad i dag, og når begrepet teleslynge brukes inkludere dette også IR, FM og digitale løsninger.

Digital løsning

I dag er den tradisjonelle teleslyngen og FM-anlegg erstattet med digital løsninger. Per i dag er det ved UiO Phonak Roger som brukes. Det er ønskelig å unngå 2.4GHz-båndet om mulig, men dessverre er ofte dette det eneste alternativet.

Oppsett

Teleslyngeanlegget skal gjengi summen av tale- og programlyd, og skal justeres inn i forhold til normalt nivå ved bruk av taleforsterkning. Programlyd skal balanseres i forhold til tale slik at det innbyrdes forholdet blir naturlig. Teleslyngeforsterkeren skal ha nødvendige kontrollmuligheter for nivå, tonekontroll og dynamikk.

AV-leverandøren er ansvarlig for at sendereffekt og valgt antenneløsning i hvert rom gir god dekning i hele rommet. Faste sendere skal ikke kreve betjening ved normal bruk.

Mottagere

Brukere kan selv ha høreapparat med støtte for Phonaks Roger system, dette får de via NAV. I tillegg skal det være mottakere for utlån, og disse skal ha halsslynge for kobling til høreapparat. Mottaker skal ha minijackplugg for enkelt å kunne bruke den med for eksempel hodetelefoner (i stedet for høreapparat). Mottaker bør ha statusindikator for batteri og hvis mulig ha avlesning av hvilken mottakerkanal som er innkoblet. Mottakerne skal tilbys med oppladbare batterisystem for lading i sokkel på lader, eller annet ladesystem (kabel eller lignende).

Eksisterende innstalasjoner

I lokaler hvor det allerede eksisterer tradisjonell fysisk teleslynge gjenbrukes denne i den grad det er mulig, men suppleres med en digital løsning.

Tekniske spesifikasjoner

For tekniske spesifikasjoner og krav viser vi til SIKTs fagspesifikasjon og pkt 10.6: UFS116: Funksjonsbeskrivelse AV-utstyr for undervisnings- og møterom. Merk at disse skal revideres i 2024, og det forventes at det skjer endringer på dette punktet.

Publisert 3. nov. 2014 09:45 - Sist endret 11. apr. 2024 12:28