Lys i AV-sammenheng

Lys i en AV-sammenheng dekker et svært bredt spekter av tjenester og krav.

Undervisningsrommet er en arena for mange aktiviteter, som lesning, skriving og presentasjoner. Et moderne undervisningsrom bør ha en fleksibel belysningsløsning som støtter alle aktiviteter med et jevnt lysnivå. Det kan være bestemte soner rom krever spesialisert belysning som for eksempel foran tavlen. De områdene bør ha god belysning men med egen bryter for presentasjonsbelysning.

Naturlig dagslys foretrekkes der det er tilgjengelig med blendings mulighet. Hvis mulig er det best med indirekte belysning. Dette gir et mykere og diffus lys som øker kontrastene, og dermed gjøre det lettere å lese tekster.

Lysløsninger

I undervisningsrom med AV er det normalt behov for:

  • Lys over Podium
  • Lys mot tavle

I større undervisningsrom og auditorier er det typisk flere behov:

  • Frontlys og baklys mot foreleser
  • Lys over amfi
  • Lys langs vegger
  • Trinnbelysning i trapper
  • Utgangsmarkeringslys

Det er krevende å designe gode belysningsløsninger i auditorier, spesielt i rom som utrustes for fjernundervisning eller opptak/ streaming av forelesninger. Belysningsløsningene bør prosjekteres med hensyn til video opptak. Alle belysningskurser og grupper, med unntak av utgangsmarkeringslys, må kunne dempes.

Ved vurdering av en lyskildes fargegjengivelsesegenskaper, er det to parameter man må ta hensyn til:

Fargegjengivelse oppgis med verdier gjenngitt i Ra-indeks , der høyere Ra-indeks skal innebære en mer naturlig fargegjengivelse. Dagslys har Ra-indeks 100. Vanlige lysrør har Ra-indeks 80. Såkalte fullfargelysrør har Ra-indeks 90, og glødelamper, inkludert halogenpærer, har Ra-indeks 95-100. De beste LED- kildene har i dag en Ra-indeks på bedre enn 90. For gode videobilder bør alle lyskilder som bidrar til person eller bakgrunnsbelysningen ha Ra-indeks 90 eller bedre.

Fargetemperatur oppgis i kelvin (K), der høyere fargetemperatur betyr kaldere lys. Vanlig dagslys har fargetemperatur på rundt 6000K. Lysrør kan fås med ulike fargetemperaturer mellom 2700 og 6000K. Vanligvis bør det benyttes lyskilder med fargetemperatur på mellom 3000 og 3500K. For video opptak er det viktig at alle lyskilder som bidrar har samme fargetemperatur, fordi man ellers vil kunne få uønskede fargestikk i deler av videobildet. Dersom man ikke kan stenge ute dagslyset i rom med video opptak, bør man derfor velge lyskilder med høyere fargetemperatur.

Merk at alle lysrør endrer fargetone noe når lysnivået dempes. For å kunne dempe allmennlyset helt ned, og for å ivareta en god fargetemperatur, suppleres ofte lysstoffrør med armaturer med halogenpærer. Det finnes nå LED-armaturer som kan dimmes ned til 0,5% Om du velger LED i høy kvalitet vil den største opplevde forskjellen sammenlignet med halogen være at lyset ikke endrer farge når du dimmer det ned. Du vil kun få mindre lys. I auditorier hvor det er høyt tak, hyppige i bruk, eller av andre årsaker vanskelige å komme til bør LED lys av høy kvalitet monteres. Dette vil sikre godt lys over lenger tid enn andre alternativiner.

Lysdemping

I T5 lysrør og TC kompaktlysrør ligger demperfunksjonen normalt i hver armatur, men for armaturer med halogenpærer eller LED armaturer benyttes vanligvis ekstern demper. LED armaturer har vanligvis integrert dimmerfunksjonen i driveren.

I dag baseres ofte belysningsløsninger i rom som skal ha avansert lysstyring på styresystemet DALI. DALI dimmerfunksjonen er prosent basert fra 100%-0,5%. Dette er et digitalt system der styresignalene fordeles i busstruktur parallelt med 230V kursene til armaturene, og som har høy fleksibilitet med tanke på gruppering av ulike armaturer og omprogrammering av belysningsscenarier. Utganger fra styresentralen for AV-anlegget kobles mot busstrukturen via et eget interface (ballastkontroller), og selve lysstyringen (gruppering av armaturer, dempefunksjoner og scenarier) programmeres i styresentralen.

Merk at ve DALI styring må 230V tilførselen til armaturene brytes med et eget rele dersom man skal unngå at armaturene drar strøm også når de er avslått. Man bør unngå integrasjon mot EIB systemer etc. i rom med lysstyring via AV-anlegger.

Det er også mulig å styre lyse via DMX. DMX-styring er trinnvis (100%-75%-50%-25%). Disse benyttet ved teaterlyskastere, lysrør eller kompaktlysrør.

Lysstyring

Rom som har AV-anlegg med integrert styresystem skal belysning styres via dette. Samarbeid mellom AV-leverandør og elektroentreprenør er krevende i forbindelse med lysstyring, og det kreves gjennomtenkt prosjektering og god koordinasjon i installasjonsfasen for å sikre et godt sluttresultat.