Nytt i Vortex Påskespesial

Påske i solveggen, eller på en lun café i nabolaget? Unn deg 10 minutters lesing om nytt i Vortex siden nyttår. Du er en helt om du også forteller oss hva du synes om disse nyhetene. God påske!

Strektegning av små og store påskeharer.

Hvordan kan vi bli bedre på formidling av nyheter?

"Nytt i Vortex" har eksistert i mange år. På denne tiden har vi i liten grad endret form, innhold og kanaler for formidling (nettsted + epost), selv om frekvensen har gått noe ned.

For å vite hva du mener og ønsker deg av nyheter om Vortex, trenger vi litt hjelp.

Kan du svare på noen få spørsmål? Det tar tre minutter, og vi hadde satt veldig stor pris på det. Dine svar er anonyme, og blir kun behandlet ved UiO.

Undersøkelsen er avsluttet. Tusen takk for alle svar og innspill!

Uu-sjekken er evaluert og forbedret

Vårt verktøy for å gjøre ditt innhold bedre og mer tilgjengelig, uu-sjekken, er nå i bruk på nettsteder som uio.no, hiof.no, inn.no, samfunnsforskning.no og himolde.no.

Målet med uu-sjekken er å fange opp uu-brudd i innhold som skal publiseres eller vedlikeholdes.

Færre uu-brudd med uu-sjekken 🎉 

For å se om uu-sjekken fungerer som vi ønsker, har vi kjørt noe vi kaller for uu-krypet. Denne går gjennom de tusen sist redigerte artiklene og rapporterer om uu-brudd per nettsted.

Vi har brukt testresultatene internt for å se på utviklingen i tidsperioden november–februar. Tallene viser at det er en positiv utvikling med færre uu-brudd på flere av nettstedene. 

Graf som viser en positiv utvikling med færre uu-feil for de fleste nettstedene.

Rapporter over uu-brudd

Rapportene fra uu-krypet er per nå fremstilt svært enkelt, men gir nettredaktørene en nyttig oversikt og vil kjøres en gang i måneden. Se eksempel med rapport for uio.no. Fremstillingen av rapporten kan utbedres i neste iterasjon.

Skjermdump fra uu-krypets rapport på uu-brudd på uio.no

Bedre veiledning for å rette opp uu-brudd

Dokumentasjon og veiledning til feilmeldingene er forbedret, og de vanligste uu-bruddene har nå egen skreddersydd feilmeldingstekst på både norsk og engelsk. 

 

Skjermdump av meldingsboks fra uu-sjekken ved redigering av nettside.

Enklere å gi tilbakemelding på uu-sjekk

Alle som publiserer innhold der uu-sjekken er installert kan gi tilbakemeldinger via et oppdatert nettskjema.

Titan er død – lenge leve Titan!

Titan.uio.no er en nyhetsavis for realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo. Bytte av publiseringsløsningen Drupal ble til slutt nødvendig, og vi fikk gjøre jobben med å gi nettstedet et nytt hjem i Vortex.

Collage av forsiden til titan.uio.no før og etter overgang til Vortex og nytt design.

Den aller mest krevende delen av arbeidet var å konvertere over 4000 artikler fra Drupal til Vortex på en slik måte at det ikke var behov for redaksjonell bearbeiding etterpå. 

En fordel ved at Titan nå kjører på Vortex er at kommunikasjonsmedarbeidere på MN-fakultetet og bloggerne ikke lenger trenger å beherske to nettpubliseringsløsninger.

Her er noen av forbedringene som ble laget for Titans nye nettsted:

  • Et mer velutviklet responsivt design som blant annet fungerer bedre på tablets.
  • Mulighet for fullbredde sticky-bilder.
  • Jobbet frem typografi for bedre leseopplevelse i artiklene.
  • Forbedret stiling av innhold ved redigering.

Mange av disse endringene håper vi i fremtiden å kunne tilby andre nettsteder.

Titan ble forøvrig UiOs femte tjeneste som har tilgjengelighetserklæring, noe som er pålagt alle offentlige digitale tjenester ved lov.

Raskere og rimeligere nettsider med "lazy loading"

Vanligvis må vår nettleser laste ned alt innholdet når vi besøker en nettside. Hvis nettsiden inneholder store eller mange bilder, kan du fort oppleve at det tar tid før den vises helt ferdig for deg.

En del av målgruppene for ditt nettsted har ikke alltid 5G eller rask Wifi tilgjengelig. Dessuten spiser en sånn full nedlasting av besøkers datapakke og batteri.

Vi som besøker et nettsted blir altså "belastet" for noe vi ennå ikke vet om vi trenger! Og kanskje ønsket vi bare å se første del av nettsiden?

Nå har vi sørget for at nettleser bare laster ned det den trenger for å vise deg første del av innholdet. Scroller du videre for å se mer? Ja, da får du selvfølgelig resten av siden.

Kort sagt: du skal få det du trenger, når du ber om det.

Det gjør at nettsider vises raskere for deg. Det sparer også data og strøm. Dermed sitter du igjen med mer data og penger, og vi får alle en bittelitt grønnere planet på kjøpet.

Metoden heter forresten "lazy loading" på engelsk, og er støttet i de aller fleste nettlesere.

Flytt eller kopier filer med samme navn

Hva skjer når du forsøker å flytte filer til en mappe som allerede inneholder filer med samme navn?

Til nå har det faktisk ikke skjedd noen ting. Urk. Men det har vi rettet på!

Vortex admin gir deg nå et tydelig varsel om at det har oppstått en navnkonflikt, og en dialog med valg om å erstatte eller beholde de filene du allerede har. Så var det gjort, lissom.

Forskpro 2.0 – kort sagt helt ny

I februar lanserte vi www.forskpro.uio.no/prosjekter/. Det er fortsatt Forskpro som mange ved UiO kjenner, men bearbeidet på nesten alle måter.

Skjermskudd av forsiden til www.forskpro.uio.no.

Hva er Forskpro?

Forskpro er et verktøy UiO bruker for å holde oversikt over forskningsprosjekter. Våre helsefaglige forskningsprosjekter skal alltid registreres, og prosjekter som behandler personopplysninger blir automatisk opprettet etter godkjenning fra NSD.

Økt verdig med ny kode, design, infrastruktur og organisering

Forbedringer og justeringer er foretatt med utgangspunkt i anbefalinger fra Helsetilsynet, og resultat av egen internrevisjon og tjenesteevaluering.

Noen av endringene:

  • Støtte for mer enn en biobank
  • Tydeliggjort at det skal gjøres en forsvarlighetsvurdering
  • Justert alternativer under «Intern fremleggelse»
  • Justert alternativer under «NSD – Norsk senter for forskningsdata» Justert alternativer under «REK» og «Statens legemiddelverk»
  • Nye felter for sendt sluttmelding til «REK» og «Statens legemiddelverk»

Applikasjonen er flyttet til egen tjener som er bedre tilrettelagt for utviklingsoppgaver. Det er også etablert ny infrastruktur med test- og utviklingsmiljø for å opprettholde kvalitet i produksjonen.

Programkode er omstrukturert med ny "Front-end", og applikasjonen er tilpasset den nye UiO-malen. I forbindelse med det nye designet er det utført innsiktsarbeid, interaksjonsdesign og brukertesting.

Trenger du hjelp, eller har spørsmål om Forskpro? Se tjenestesiden for Forskpro med informasjon om ofte stilte spørsmål og kontaktpunkter.

Andre forbedringer og retting av feil

  • Nye og tydeligere ikoner i Vortex admin - første fase
  • Mulig å legge opp emnebeskrivelser for semestre lenger frem i tid
  • Enklere å legge til arrangementer i kalender
Publisert 28. mars 2023 19:43 - Sist endret 13. sep. 2023 09:36