Kom i gang med digital eksamen i Inspera

Listen i anbefalingen under er kronologisk ordnet, det første du gjør er å opprette oppgavesett, det siste du gjør er sensur og konteeksamen. 

Frister for oppgavesett

Et ferdig oppgavesett skal normalt leveres inn senest 10 dager før eksamensdato. Oppgavene skal da være kvalitetssikret og korrekturlest, og ha en godkjent oversettelse til nynorsk dersom det er behov for det. Studiekonsulenten tar kontakt med deg for å avtale dato tidlig i semesteret.

  • Fristene gjelder for både skriftlige eksamener, hjemmeeksamener og semesteroppgaver.

Gi også beskjed om du vil bruke tegning som en del av besvarelsen, andre programmer i tillegg til Inspera eller har en annen idé du ønsker å gjennomføre. 

Utforme oppgavesett med sensorveiledning

Som faglærer skal du utarbeide et oppgavesett, enten alene eller sammen med flere bidragsytere. Oppgavesettet må være helt ferdig og ha gjennomgått kvalitetssikring når du leverer det til studiekonsulenten.

I vår skriveveiledning finner du informasjon og veiledninger knyttet til valg av oppgavetyper og design. 

Det skal utarbeides sensorveiledning til alle eksamener. Les mer om hvordan du kan legge inn sensorveiledning i Inspera

Del oppgavesett med andre bidragsytere

Det er lagt opp til at flere bidragsytere skal kunne jobbe sammen i et oppgavesett. 

Slik gir du andre brukere tilgang til å legge inn/redigere oppgaver i det aktuelle oppgavesettet:

 

  • Gi beskjed til studiekonsulenten om bidragsytere som eventuelt trenger tilgang i Inspera.

Del endelig oppgavesett med studiekonsulenten senest 10 dager før eksamensdagen! 

Kvalitetssikring og korrekturlesing

Eksamensoppgaver er krevende å arbeide med da de krever høy grad av presisjon og kvalitetssikring. Spesielt i arbeid med flervalgsoppgaver er kvalitetssikring og korrekturlesing er svært viktig.

Alle oppgavesett skal gjennomleses av en annen person før de sendes inn, med tanke på: 

  • skrivefeil i tekst i oppgaven
  • feil i bilder eller grafer
  • er oppgaven riktig og lar seg løse
  • annet?

Kan gjøres ved at man deler oppgavesettet i Inspera, evt. printer ut som pdf og leser på papir. 

Oppgavene skal ikke endres etter at de er sendt over til studiekonsulenten, med mindre det avtales. Dette fordi at en endring i eksamen som er klargjort fra studiekonsulenten ikke automatisk kommer med.

  • Når en eksamen har startet er det ikke lengre mulig å endre oppgavene. Eventuelle feil og rettinger må da opplyses om gjennom beskjed til kandidatene. Ta kontakt med studiekonsulenten. 

Oversettelse av oppgavesett

Dersom en eller flere kandidater har registrert seg med nynorsk som målform må oppgavesettet oversettes. Studiekonsulenten vil ta kontakt med deg rundt 1. september/1. februar dersom det er aktuelt på ditt emne.

Oversettelse gjøres når oppgavesettet er helt ferdig. Da kopieres oppgavene over til en ny språkversjon, med alle bilder og eventuelle interaksjoner inkludert. Deretter kan de oversatte tekstene legges inn.

Husk at eventuelle tekster i vedlegg og bilder må tilrettelegges i begge målformer. 

NB! Dersom du oppdager noe som må rettes etter at en ny språkversjon av oppgaven er laget, husk å rette i begge versjoner av oppgaven!  

Innsending av oppgavesett og informasjon om sensur til studiekonsulenten

Når oppgavene er klare vil studiekonsulenten overta, og gjøre klar eksamen for de kandidatene som skal avlegge den. Innsendingen av oppgaver skal skje senest 10 dager før eksamensdagen. En klar eksamen skal sendes fra studiekonsulenten 3 dager før eksamensdagen.

Send samtidig inn informasjon om terskelverdier for oppgavene og sensuroppsett. 

Informasjon til studentene

Faglærere gir eksamensrelatert informasjon i tilknytning til undervisningen. Dette går på eksamensformen og hva de kan forvente å bli testet i, format og lignende.

Ved skriftlige eksamener bør studentene på forhånd informeres om hvordan faglærer er tilgjengelig under  eksamen (trøsterunde eller kun insending av skriftlige spørsmål), om de forventes å levere en tegning som en del av besvarelsen eller å bruke flere programmer under eksamen. 

Enhver student kan logge inn i Inspera og se ulike demonstrasjonsoppgaver, for å gjøre seg kjent med systemet: https://www.uio.no/studier/eksamen/inspera/  

Prøveeksamen

I noen tilfeller er det nyttig å gi studentene eksempeloppgaver de kan trene seg på før eksamen. Det gjelder særlig dersom en stor andel av studentene ikke kjenner Inspera fra før (helt ferske studenter eller utvekslingsstudenter) eller dersom eksamensformen endres vesentlig (ved at det for eksempel tas i bruk nye funksjoner). Avtal med studiekonsulenten tidlig i semesteret om dette skal brukes, og når det eventuelt skal sendes ut.

Opprett et oppgavesett som kalles eks. "HMED1101_Prøveeksamen_H18".

Eksamensdagen

Som faglærer må du være tilgjengelig for eventuelle spørsmål under eksamen. Avtal med studiekonsulenten hvordan dere skal holde kontakten. 

Du kan også gå en "trøsterunde" i eksamenslokalet. Se informasjon og rutine for faglærer som skal ha trøsterunde i Silurveien.

Sensurering

Oppgavene ligger klare til sensurering når eksamenstiden er ute. Du kan logge på Inspera via nett hvor som helst. Les mer om oppsett for sensur og selve rettingen her.

Obs! Hvordan sensuren skal settes opp må avklares i forkant av eksamen. Oppsett kan ikke endres på etter at en eller flere sensorer har påbegynt rettingen. 

Utsatt eksamen

Dersom en student har gyldig forfall til eksamen (eks. på grunn av dokumentert sykdom) må det avvikles en utsatt eksamen noen uker senere. Det må derfor forberedes et oppgavesett for dette i god tid før ordinær eksamen.

Mann som sitter ved PC.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Logg på Inspera