Ansvar og involvering på UiO-nivået

Oversikten viser hvordan ansvar og involvering i kvalitetsarbeidet er fordelt på UiO-nivået. Se også ansvar og involvering på fakultetene

Innledning

Kvalitetsarbeidet inngår i ordinær styrings- og ledelsesstruktur og skal normalt bygge på eksisterende rutiner, ordninger og organer.

Fakultetene kan tilpasse ansvarsfordelingen eller legge til arbeidsoppgaver i samsvar med egne satsingsområder og organisatorisk struktur. Det finnes derfor lokale variasjoner i organiseringen av kvalitetsarbeidet.

Universitetsstyret

Universitetsstyret har det overordnede ansvaret for kvaliteten i UiOs utdanninger og vedtar universitetets strategiske plan. Styret utøver ansvaret gjennom å vedta årsplaner og budsjett samt gjennom jevnlig og helhetlig oppfølging av UiOs aktiviteter og resultater. Styret diskuterer og fatter vedtak i saker knyttet til fagtilbudet og utdanningsporteføljen og andre aktuelle tema på utdanningsfeltet.

Saksdokumenter til universitetsstyret blir vanligvis publisert på UiOs nettsider senest en uke før møtet. Protokoller legges på nett kort tid etter at møtet er ferdig. 

Sentrale strategiske dokumenter for UiOs utdanningsvirksomhet: 

Universitetsledelsen

Universitetsledelsen har ansvar for den overordnede koordineringen av kvalitetsarbeidet og for å følge opp resultatene. De har et særlig ansvar for å legge til rette for kvalitetsutvikling av utdanningsvirksomheten og være en drivkraft for det interne kvalitetsarbeidet og erfaringsutvekslingen.

I perioden 2021-2025 har viserektor for utdanning Bjørn Stensaker et særlig ansvar for utdanning på bachelor- og masternivå. Prorektor Åse Gornitzka har et særlig ansvar for forskerutdanningen. 

Felles komiteer og utvalg

UiO har tre felles komiteer og utvalg som er sentrale for utdanningskvaliteten:

  • Utdanningskomiteen behandler utdanning på bachelor- og masternivå.
  • Forskningskomiteen behandler utdanning på ph.d-nivå.
  • Læringsmiljøutvalget behandler det fysiske og psykososiale læringsmiljøet.

Alle tre er rådgivende og bidrar til utvikling av kvalitet i UiOs utdanninger og til at ambisjonene for utdanningsvirksomheten realiseres. De fungerer som møtesteder og arenaer for strategiske diskusjoner mellom universitetsledelsen, fakultetene og henholdsvis studentene og ph.d.-kandidatene.

Utdanningskomiteen har et særlig ansvar for helheten i kvalitetsarbeidet, for eksempel ved revisjon av systembeskrivelsen. Utdanningskomiteen fungerer også som viktig bindeledd mellom faglig og administrativ linje gjennom samarbeidet med studieledernettverket.

Mandater for UiOs felles kollegiale organer:

Studenter og ph.d.-kandidater

Involveringen av studenter og ph.d.-kandidater i kvalitetsarbeidet skjer gjennom deltakelse i evalueringer, gjennom deres tillitsvalgte i studentorganer på alle nivåer, gjennom representasjon i UiOs komiteer, utvalg og arbeidsgrupper samt gjennom høringer. Dette håndteres i tråd med UiOs retningslinjer for studentmedvirkning.

Oversikt over studentdemokratiet ved UiO:

Felles koordinering av kvalitetsarbeidet

Avdeling for studieadministrasjon er systemeier for kvalitetssystemet og gir støtte til fakultetene og til universitetsledelsen i arbeidet med utdanningskvalitet. Avdelingen har et overordnet ansvar for forvaltning av administrative støttefunksjoner innen utdanning.

LINK – Senter for læring og utdanning skal støtte og stimulere til utvikling av undervisnings- og læringsprosesser ved UiO. LINK er en møteplass for diskusjoner om utdanningskvalitet, bidrar til å spre god praksis og skaper nettverk for læring på tvers av fag- og organisasjonsgrenser ved UiO.

Administrative nettverk hvor både fakultetene og LOS deltar er arenaer for å samrå seg på tvers av UiO og bidra til erfaringsutveksling. I kvalitetsarbeidet gjelder dette særlig nettverket for administrative studieledere og forum for forskerutdanning.

Seksjon for virksomhets- og økonomistyring bistår og gir råd til universitetsledelsen med virksomhetsstyring, finansiell styring og analyse. Seksjonen koordinerer UiOs arbeid med virksomhetsstyring og -rapportering.

Oversikt over sentrale avdelinger involvert i kvalitetsarbeidet:

Mandater for UiOs felles administrative nettverk:

Oversikt over UiOs arbeid med virksomhetsstyring og -rapportering.

 

Enhet for internrevisjon

Enhet for internrevisjon (EIR) har som formål å fremme og beskytte UiOs verdier gjennom å gi risikobaserte og objektive bekreftelser, råd og innsikt. EIR rapporterer direkte til styret og er faglig uavhengig av universitetsledelsen. EIR gjennomfører arbeidet etter internasjonale standarder for internrevisjon og utarbeider årlig en revisjonsplan, godkjent av universitetsstyret, som jevnlig omfatter prosesser og aktiviteter med betydning for kvalitetsarbeidet.

 

Publisert 10. mars 2022 09:08 - Sist endret 23. nov. 2023 09:30