Fakultetsnytt uke 10

Under Demokratikonferansen 18. april kan du få se forelesninger med forskere, politikere og andre samfunnsaktører som diskuterer demokratiets fremtid og utfordringer i Norge, og resten av verden.

Bildet kan inneholde: font, rektangel, merke.

Demokratikonferansen foregår på Blindern Campus 18. april. Foto: UiO.


Demokratikonferansen 2024

Hva er demokratiets status, her hjemme og ute i verden? Hvilke demokratiske konsekvenser ser vi av krigen i Ukraina? Hvordan utfordrer klima- og naturkrisen demokratiet? Og hva med digitalisering og KI?

Dette er noen av temaene som løftes fram når en mengde ledende forskere, politikere og andre samfunnsaktører samles under Demokratikonferansen 2024. Fra fakultetet deltar blant annet professor i rettssosiologi, Kristin Bergtora Sandvik, i samtalen om "Livet etter terroren 25. juni". 

Husk å sikre deg en plass og meld deg på i dag! Det er satt opp et tettpakket program med flere parallellsesjoner på Blindern Campus.

Tid og sted: 18. april kl. 09:15-17:00 i Georg Sverdrups hus og Helga Engs hus, Blindern Campus.


Kvinnedagen 8. mars: Voldtekstutvalgets utredning

På kvinnedagen kan du bli med på seminar om Voldtekstutvalgets utredning i Domus Juridica. Det blir flere innledninger om tematikken og rom for diskusjon i etterkant. 

Ordstyrer på arrangementet er dekan Ragnhild Hennum. Det er også mulighet for å strømme arrangementet direkte!

Tid og sted: 8. mars kl. 15:00-17:00 i Auditorium 2 i Domus Juridica.


Ønsker tilbakemeldinger på cateringavtelen

Bildet kan inneholde: mat, servise, ingrediens, oppskrift, servise.
Cateringavtalen som trådte i kraft 2023 skal evalueres årlig og dine tilbakemeldinger er avgjørende i arbeidet med å forbedre tjenestene. Foto: Gastro Catering.

I forbindelse med evalueringen av cateringavtalen som trådte i kraft september 2023, ønsker nå innkjøpsavdelingen tilbakemeldinger fra alle som bestiller mat ved UiO

Målet er å servere smakfulle og bærekraftige måltider på møtearrangementer, og cateringfirmaene jobber fortløpende med å oppfylle brukernes behov. Nå er blant annet servering av store salater er borte fra nesten alle menyer. 

Tilbakemeldinger kan meldes inn ved å scanne QR-koden på informasjonsarket som følger med hver leveranse. Du kan også melde inn via nettskjema for tilbakemeldinger på catering, eller på e-post til innkjop@admin.uio.no.


Inn i historien – Humaniorafestivalen 2024

Denne uken går Humaniorafestivalen 2024 av stabelen på UiO! Humaniorafestivalen arrangeres i samarbeid med Deichmans biblioteker og andre kulturinstitusjoner over hele byen, og er gratis og åpent for alle.

Flere av arrangementene har gåavstand fra fakultetet, så utnytt muligheten og ta med deg en kollega eller to, til spennende arrangementer nær deg!

Les Uniforums artikkel "UiO inviterer hele Oslo inn i historien".

Selve festivalåpningen finner sted i Domus Bibliotheca 7. mars kl. 18:00-20:00.

Se det komplette programmet for Humaniorafestivalen

Tre smilende damer går med kofferter ut av glassbygning.
I samarbeid med Deichman-biblioteker, inviterer Det humanistiske fakultet til nærmere 40 ulike arrangementer 7. - 21. mars på Humaniorafestivalen, "Inn i historien". Foto: Ola Gamst Sæther/Uniforum.

Holbergprisen og Nils Klim-prisen 2025

To diplomer oppstilt på stativ, en medalje i midten.
Medalje og diplomer for Holbergprisen og Nils Klim-prisen. Foto: Eivind Senneset/Holbergprisen.

Holbergprisen deles ut årlig til en forsker som har stått for fremragende bidrag til humanistisk, samfunnsvitenskapelig, juridisk eller teologisk forskning, enten innenfor ett av disse fagområdene eller ved tverrfaglig virksomhet. Prisvinneren skal på avgjørende måte ha påvirket internasjonal forskning på området, for eksempel ved utvikling av ny teori, ny bruk av eksisterende teorier eller ved metodene som benyttes.

Nils Klim-prisen deles ut årlig til en ung forsker fra/i Norden som har utmerket seg ved fremragende forskningsbidrag innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, juss eller teologi, enten innenfor ett av disse fagområdene, eller ved forskning av tverrfaglig karakter. 

Nominasjonsfristen for Holbergprisen og Nils Klim-prisen 15. juni 2024. 


Revidert tiltaksplan for å følge opp UiOs ambisiøse klimamål

I en aktueltsak fra UiO, formidles det om at UiO har forenklet og revidert tiltaksplanen for 2024-2025. I saken står det blant annet at UiO i løpet av 2024 vil iverksette nye retningslinjer for reduksjon av det digitale fotavtrykket, innføre betalt parkering og styrke tverrfaglige samarbeid innen forskning og utdanning. 

Alle tiltakene for 2024-2025 kan du lese her.

Tiltaksplanen kan du også lese om på Rektoratbloggen, skrevet av viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet, Mette Halskov Hansen.


Seminar: The European Regulatory Approach to Sustainable Finance

Bekymringer knyttet til bærekraft har blitt en viktig driver for endringer i finansmarkedene. Bli med på heldagsseminaret The European Regulatory Approach to Sustainable Finance som vil ha fokus på den økende regelverksaktiviteten på dette området, og hvordan det påvirker både Europa og Norge.

Påmeldingsfrist: 6. mars

Tid og sted: 12. mars kl. 08:30-17:00 i Auditorium 4 i Domus Academica.


SMR: Gjesteforelesning med Phillip Ayoub

Norsk senter for menneskerettigheter inviterer til gjesteforelesning med Phillip Ayoub. Forelesningen tar for seg LGBTI-rettighetene, og hvordan disse kan møte motstand av konservative, religiøse og nasjonalistiske samfunn.

Forelesningen er en del av SMRs gjesteforelesningsserie "Current Issues in Human Rights Research". 

Tid og sted: 12. mars kl. 15:00-16:30 i rom 8113 i Domus Juridica.


Minner om

Er 70 det nye 50?

Senter for seniorpolitikk inviterer til forskningsseminar der skandinaviske blikk på aldring, arbeid og læring belyses. På programmet finner du blant annet arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Arrangementet er fullt for fysisk påmelding, men det er plass til deg digitalt.

Tid og sted: 5. mars kl. 08:30-13:00 på Nationaltheatret konferansesenter/digital strømming.

Abortrettigheter under angrep: Demokrati uten retten til å bestemme over egen kropp?

I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars, inviterer forskningsgruppen Medisinsk kunnskap og demokratiske rettigheter i debatten om abort (MEDRA) ved Det medisinske fakultet til panelsamtale i Domus Bibliotheca.

I panelsamtalen vil paneldeltagerne se nærmere på hvordan medisinsk kunnskap blir brukt i abortlovgivning, og hvordan abortrettigheter adresseres i land hvor abort er forbudt. Ordstyrer for arrangementet er postdoktor ved IKRS, My Rafstedt.

Tid og sted: 8. mars kl. 12:00-13:45 i Domus Bibliotheca.

Nominasjon til UiOs menneskerettighetspris 2024

Universitetet i Oslo inviterer organisasjoner, foreninger og enkeltpersoner til å nominere kandidater (personer eller organisasjoner) til UiOs menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond.

Fristen er 15. mars.


Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca


Disputaser

Pr. i dag er det ingen annonserte disputaser


Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Teknisk-administrative stillinger


Rektors blogg


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Offentlige høringer

Oversikt over offentlige høringer finner du på regjeringen.no. Fakultetet svarer ikke som institusjon på noen høringer, men gir innspill til UiOs institusjonelle svar om universitetet ønsker det. Enkeltansatte eller grupper av ansatte kan derimot svare på høringer som fagpersoner.


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

Publisert 1. mars 2024 12:05 - Sist endret 4. mars 2024 10:21